Апелативният съд във Варна замени ефективното с условно наказание за

...
Апелативният съд във Варна замени ефективното с условно наказание за
Коментари Харесай

Акушер-гинеколог от Варна, обвинен за смъртта на плод и телесна повреда на родилка, се размина със затвора

 Апелативният съд във Варна размени ефикасното с условно наказване за акушер-гинеколог, упрекнат за гибелта на плод по време на раждане и за телесна щета на родилката, заради небрежност. Втората инстанция отсрочи изтърпяването на избраното наказване 3 години отнемане от независимост с изпитателен период 3 години.

През 2018 година Окръжният съд е признал виновността на подсъдимия Петър А. и го е осъдил на 3 години отнемане от независимост при общ режим. Лишил го е от правото да упражнява специалността доктор със компетентност акушерство и гинекология за 3 години. Лекарят е бил обвиняем за две закононарушения – причиняване по несъобразителност на гибел и на междинна средна телесна щета, заради немарливо осъществяване на активност, представляваща източник на нараснала заплаха.

Той е нарушил и Закона за здравето и Наредба 19/2014 година на министъра на опазването на здравето за одобряване на медицински стандарт " Акушерство и гинекология ". 

Защитата е обжалвала присъдата. Делото е било прегледано от Апелативния и Върховния касационен съд, който го е върнал на въззивната инстанция.

Пострадалата Кремена П. родила дете с цезарово сечение през 2006 година, като интервенцията била осъществена от подсъдимия. Втората й бременност също била следена от него и протичала без затруднения. Жената желала втория път да роди по натурален път. След обзор на 25 февруари 2015 година лекарят прецизирал, че ще провокира раждането благодарение на лекарства. На идващия ден пациентката била призната в СБАГАЛ " Проф. Димитър Стаматов ". По време на раждането напъните спрели, а детските сърдечни тонове паднали. Лекарят приложил силов напън с ръка в горната част на корема на родилката, прочут като метода Кристелер, целящ слизане на плода. Акушер-гинекологът направил епизиотомия и двукратна вакуумекстракция. След неуспеха й подхванал незабавно секцио. Операцията посочила, че плодът е неподвижен, а матката е руптурирана /разкъсана/.

Апелативния съд се базира на осъществената съдебно-медицинска експертиза. Според нея е противоречиво приложението на един от употребяваните лекарства – Цитотек, който не е позволен за приложимост в България. Световната процедура не го предлага след прекарано преди този момент секцио, тъй като усилва риска от руптура на матката над 20 пъти. До това увреждане може да докара и методът на Кристелер, който въпреки да не е неразрешен, не е целесъобразен. В своето решение Варненският апелативният съд акцентира, че в съответния случай методът е бил противопоказен. Освен това подсъдимият не е трябвало да пристъпва и към вакуумекстракция, която е изгубила скъпо време. Вече са били налице задоволително признаци за нужда от оперативно довеждане докрай на раждането. Съдебният състав се аргументира с писменото умозаключение от експертизата и разпита на движимостите лица, че използването на стимулация с препарата Цитотек след към този момент прекарано цезарово сечение е неприемливо. Решението за незабавна интервенция пък е следвало да бъде взето по-рано. Д-р Петър А. не е разпознал признаците на акушерска неотложност, не е пристъпил към интервенция, а е взел неправилно решение за използване на други способи за изпъждане на пода.

Въззивната инспекция откри, че в съвкупността от няколко дейности: потреблението на два препарата - Цитотек и хормона за стимулиране на родилната активност Окситоцин, дружно с използването на метода на Кристелер и неразпознаването на спешността са основали действителна заплаха за здравето и живота на плода и родилката. Избраната неправилно тактика за раждането е довела до риск от скъсване на матката, а положението на акушерска неотложност е останало неоценено. Последвало е възпиране от съответно здравно държание. И осъществените операции, и приложените лекарства са нарушили условията за качество на здравната грижа, показва правосъдното решение на Апелативен съд - Варна.

Извършеното действие, предизвикало гибелта на плода, сочи повишена степен на социална заплаха, защото медицински експерт с предопределение да дава човешки живот, въпреки и несъзнателно го е лишил. Лекарят е направил поредност от неточности, неприемливи с оглед професионалния му стаж и опит, като настойчиво ползвал противопоказни при съответния пациент способи. Налице е незаконна самоувереност, по-укорима от небрежността, счита Апелативният съд. Затова смята за незаконосъобразно намаляването или анулацията на присъдената възбрана за практикуване специалността доктор със компетентност акушерство и гинекология за период от три години.

Настоящият състав промени присъдата на Окръжния съд, като анулира ефикасното изтърпяване и дефинира минималния изпитателен период. Втората инстанция отсрочи изтърпяването на наказването три години отнемане от независимост с изпитателен период три години.

Решението на Апелативния съд по отношение на Петър А., който заради немарливо осъществяване на лекарската специалност по несъобразителност е предизвикал гибелта на плода, а на Кремена П. – междинна телесна щета, може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 15-дневен период.

 

 

 

 

Пресслужба
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР