Апелативният съд в Амстердам призна скитското злато за украинска собственост,

...
Апелативният съд в Амстердам призна скитското злато за украинска собственост,
Коментари Харесай

Съд в Нидерландия постанови: скитското злато е собственост на Украйна, а не на Русия

Апелативният съд в Амстердам призна скитското злато за украинска благосъстоятелност, оповестява " Новости ".

" Въпреки че обектите произлизат от Крим... те са част от наследството на Украйна, откакто тя стана самостоятелна през 1991 година ", съобщи председателстващата съда.

Тя добави, че решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на Нидерландия.

В постановлението се споделя, че музеят " Алард Пиърсън " в Амстердам би трябвало да трансферира артефактите за предпазване в Украйна, до момента в който обстановката в Крим се стабилизира.

Роб Майер, юрист на съветските музеи, посочи, че сбирката ще остане в страната най-малко още три месеца. Изслушванията в по-горната правосъдна инстанция може да лишават към година, през което време златото също ще се съхранява в Нидерландия.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков не разяснява решението, като означи, че към момента не го е виждал.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал сподели, че страната ще вземе решение за мястото на предпазване на артефактите, откакто получи правосъдното решение. По мнението му те могат да бъдат пренесени в катедралата " Света София " в Киев.

Колекция от скитско злато от четири музея беше отнесена на галерия в Амстердам при започване на февруари 2014 година, още преди Крим да бъде окупиран от Русия. През август същата година музей в Нидерландия реши да не предава експонатите на никого до решението на способен арбитър или съглашение сред страните.

На 14 декември 2016 година Окръжният съд на Амстердам постанови, че артефактите би трябвало да бъдат предоставени на Киев в сходство с холандския закон за културното завещание, управляващите в анексирания Крим апелираха решението и смениха юристите. През юли 2019 година беше постановено междинно решение, в което съдът откри, че гореспоменатият закон не е използван към това дело.

Песков съобщи още, че тематиката за скитското злато била значима за Кремъл и там следяли за ориста му, макар че с това се занимават адвокати и Министерството на културата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР