Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка на домове за възрастни хора заради

...
Апелативна прокуратура-Варна разпореди проверка на домове за възрастни хора заради
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва смъртни случаи в старчески домове

Апелативна прокуратура-Варна разпореди инспекция на домове за възрастни хора поради доста смърни случаи.

Държавното обвиняване се самосезира след репортажи по Нова телевизия и други медии, в които близки на настанени в подобен дом в морската столица алармират, че те не получили нужните грижи. В резултат някои са умряли след къс престой, а положението на други внезапно се е влошило.

Целите на инспекцията са: да се откри спазена ли е нормативната уредба по отношение на лицензирането и активността на обществените домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано принуждение и нечовешко отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните условия по повод качеството на предоставените обществени услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по повод дейностите и бездействията на длъжностни лица в тези домове със гибелта на лица, ползващи обществената услуга. Обхвата на инспекцията по реда на надзора за правда включва териториалната подготвеност на Районна прокуратура-Варна, оповестиха от държавното обвиняване.

При осъществяване на инспекцията следва да се работи в тясно взаимоотношение с Агенцията за качеството на обществените услуги - контролният орган, на който страната е делегирала пълномощия и отговорности по отношение на реализиране на надзор и мониторинг на даването на обществените услуги, както и относно  лицензиране на доставчиците на обществени услуги и преустановяване на активността им. При констатиране на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент ще бъдат подхванати дейности по следствие и определяне на отговорните лица, оповестиха още от прокуратурата.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР