Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Емил

...
Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Емил
Коментари Харесай

Трима задържани за разпространение на марихуана в силистренско остават в ареста

Апелативен съд – Варна удостовери задържането под стража на Емил В., постановено от Окръжния съд в Силистра и дефинира домакински арест за Красимир Д. и Севгин А. Тримата са упрекнати в държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции, в съучастничество. Спрямо Красимир е повдигнато и второ обвиняване – че е управлявал транспортното средство след приложимост на опиат.

На 7. юли тримата пътували в автомобил, който край с. Айдемир бил спрян за инспекция от полицейските органи. В него били открити 1948 гр. марихуана. Направеният тест с дрегер на водача и притежател на автомобила Красимир Д. отчел съществуване на опиат..

Производствата пред актуалната инстанция бяха инициирани с тъжби на тримата арестувани с искане за по-леки ограничения за неотклонение.

По отношение на 35-годишния Емил В. представителят на Апелативната прокуратура посочи многократните му осъждания за сходни закононарушения. Те демонстрират трайните незаконни привички на обвинения. За тях свидетелства и висящо досъдебно произвеждане против него за същото действие. Адвокатът сподели, че подзащитният му не се е укривал при водените против него каузи. Нито автомобилът е негов, нито той го е управлявал.

За този обвинен Апелативният съд одобри, че може да се направи извод за свързаността му с закононарушението. Настоящата инстанция не споделя мнението на Окръжния съд за заплаха от укриване. Реална обаче е заплахата той да извърши закононарушение. Изводът се поддържа от множеството предишни осъждания таман за държане на опиати. Последната присъда е влезнала в действие напълно скоро - предишния ноември. За да удостовери най-тежката мярка за неотклонение на Емил В., въззивният съд взе поради и висящото наказателно произвеждане, при същата правна подготовка.

Относно Красимир Д. прокурорът съобщи, че са събрани задоволително доказателства за съпричастността му и към двете обвинявания. Акцентира и на множеството му пътувания отвън страната. Защитата не вижда данни за упражнена от този обвинен трайна и фактическа власт върху багажа, импортиран в автомобила му. Мъжът е пенсионер по болест с трайни здравословни проблеми, което прави престоят му в ареста несполучлив, посочи юристът.

Съдебният състав откри жалбата за основателна. Тази инстанция не споделя заключението на долустоящата за данни, които да обосноват догатката за съпричастност на водача към държаните опиати, импортирани в колата му от Емил В. На този стадий от следствието не може да се направи извод за общественост на умисъла. Има данни обаче за връзката му с второто действие, за което е упрекнат – шофиране след приложимост на упойващи субстанции. Има и действителен риск Красимир Д. да извърши закононарушение. Тя се извежда от множеството предишни осъждания. Още повече, настоящето действие е осъществено в изпитателния период на две предходни присъди.

При неналичието на увереност у правосъдния състав за съучастието на арестувания в осъществяването на по-тежкото закононарушение и с оглед безапелационните данни за тежкото здравословно положение на 54-годишния мъж, Апелативният съд прецеди, че съответна мярка за неотклонение е домашният арест с електронно наблюдаване.

За третия обвинен – Севгин А. прокурорът подчертава на множеството предишни присъди и на осъществяването на актуалното действие в изпитателния период на друго наказание за същото по тип закононарушение. Освен това, в парцел, населяван от него, са открити наркотични субстанции и свързани движимости. Адвокатът на Севгин изясни, че не може да се направи обосновано съмнение за неговото присъединяване. Ролята му била единствено да свърже двама свои познати за осъществяване на транспортна услуга. От друга страна мъжът е трябвало да постъпи в болница за слагане на сърдечно-съдови операции, което е било препятствано от ареста му. А това може да заплаши здравето му.

Апелативният правосъден състав съобрази, че въпреки и в начален стадий от следствието, има индикации, свързващи този обвинен с действието, за което е притеглен. С оглед предходните осъждания и осъществяването на закононарушението в изпитателен период на присъда за същото действие, има заплаха да извърши закононарушение при по-лека мярка. Сериозен мотив в интерес на задържането му са и откритите в парцел пакетчета с канабис. В същото време обаче съдът няма по какъв начин да не съобрази тежкото здравословно положение на 49-годишния мъж. Той е с два инфаркта, вторият получен напълно скоро. Категорично при такова рисково за живота и здравето положение обвиненият не може да бъде арестуван под стража. Ето за какво Севгин А. ще бъде подложен под домакински арест, който ще се наблюдава с електронно наблюдаване.

Определенията на Апелативен съд – Варна за ограниченията за процесуална насила на тримата обвинени не подлежат на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР