Антропоморфна фигура и няколко керамични съдове от 4700 г. пр.

...
Антропоморфна фигура и няколко керамични съдове от 4700 г. пр.
Коментари Харесай

Откриха антропоморфна фигура и керамични съдове от 4700 г. пр. Хр. край Варна

Антропоморфна фигура и няколко керамични съдове от 4700 година прочие Хр. бяха открити по време на разкопки в местността " Корията " край Суворово. Това заяви за Moreto.net ръководителят на изследванията доктор Владимир Славчев.

" Тази година имаме доста забавна находка. Открихме антропоморфна фигура, като непокътнатата й част е някъде към 12-15 см. Подобна има и в Балчик, само че нашата е още по-богато украсена. В югоизточното помещение свалихме напластявания от някаква площадка и под това създаване излезе скупчване на складирана керамика. Извадихме четири безусловно цели съда, може би от останалите фрагменти ще сглобим още десетина, а под площадката има най-малко осем ", разкри Славчев.

По думите му сега находките се намират в Археологическия музей във Варна и следва да бъдат обработени, след което евентуално част от тях ще бъдат показани.

По време на разкопките в местността " Корията ", откривателите се натъкнали и на глинено корито с дълбочина към 25 см, в което е ставало омесването на глината. Открити са още грънчарски сечива и глинени топки.

Тазгодишните изследвания на това място от варненските археолози бяха ориентирани към продължаващото почистване на керамичната работилница. През предходната година експертите разкриха югозападно помещение, а през тази - съвсем цялото северно, дружно с каменна стена и две площадки.

" В северната част на изследвания сектор разчистихме още една постройка, която също долу горе е с сходни размери на другите, някъде към 7-7 и половина метра. Живот и здраве следващата година ще работим по нея ", съобщи Славчев.

Той показа, че през годините съществуващото населено място е било преустройвано и разширявано. То разполага с три равнища, като археолозите работят на най-горното.

Селището е намерено през 1983 година, когато е строен пътят сред Суворово и Дръндар. Преди това в тази част е имало лозя и бадемови насаждения. След като са били извършени разкопки, местността е оставена за пасбище.

През 1989-1990 година е бил основан проект да се експлоатира глиненото находище върху част, от което лежи селището и да се вършат глинени теракотени плочки. Именно тогава са направени най-големите избавителни разкопки - 16 сондажа, при които са били открити елементи от 8 жилища. С идването на демокрацията, пътят е завършил, а при земераздаването през 1991-1992 година селището става общинска благосъстоятелност с предопределение " Други " и в кадастъра е записано като археологически обект.

Тъй като край Суворово през годините е открита богата и доста красива керамика, доктор Славчев обмисля концепцията за в бъдеще да провежда пътуваща галерия из музеите в страната, с цел да я покаже. Във Варна пък може да се направи обзорна галерия от вида " Магията на керамиката - хубостите и знаците на античната керамика ".

Утре археологът отпътува за Дуранкулак, където ще бъдат обновени разкопките край селището, в което археолозите работят от 2014 година насам, а през октомври разкопки ще се вършат на селищната могила в землището на с. Комунаре, община Дългопол. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР