Антоан Гризман трябваше, но отказа да го направи, да се

...
Антоан Гризман трябваше, но отказа да го направи, да се
Коментари Харесай

Защо Барса иска да плаща на траншове неустойката на Гризман

Антоан Гризман трябваше, само че отхвърли да го направи, да се включи тази неделя в подготовката за новия сезон на Атлетико Мадрид. Без компромис. Клубът даде това ясно да се разбере в твърдото си публично мнение в петък: никакви отлагания, никакви мораториуми – или се внасят 120 млн. евро вкупом в касата (неустойката в клаузата за анулиране на договора), или той поставя още веднъж червено-белия екип и стартира работа със своите съотборници. Всичко това, несъмнено, с ясното познание, че още с края на миналия сезон футболистът разгласи, че е решил да си тръгне, и клубът му благодари за неговия принос без упования той да се върне.

Така беше, тъй като в оня миг се смяташе за приключен факт, че Гризман към този момент има съответна оферта, при която ще се внесе вкупом цялата сума по неустойката и по този метод Атлетико ще получи опция да го замести. Именно по този начин в действителност бе затворен и прехвърлянето на Жоао Феликс. Идеята на „ Метрополитано” беше, че французинът е нямало по какъв начин да е толкоз явен в желанието си да разгласи своето решение да си тръгне, без да е получил сигурността за заплащането на неустойката от някой претендент за услугите му. Неизменно се говореше за Барселона като основния вид за него, макар че в избрани моменти се показваха и други имена на клубове на сцената, изключително Пари Сен Жермен. Всъщност това бе основният вид и предишното лято, когато Гризман обществено обмисляше концепцията да напусне или да остане на „ Метрополитано”.



Една от мощните фигури в управата на „ дюшекчиите” – Хил Марин, самичък разгласи като че ли апропо един път, че Барса е определеният клуб и че сътрудниците му са знаели това още от март. Комюникето на Атлетико от петък също се връща към тези събития. Работата в този момент е там, че управлението на „ блаугранас” желае да седне на масата за договаряния, с цел да откри нов метод на заплащане на неустойката – същата сума от клаузата, но на траншове. Това обаче по никакъв начин не се нрави на Атлетико, който и без туй бе задоволително мощно засегнат от цялото това обществено флиртуване сред играча му и противника, че даже и да се замисли, че може да слуша по какъв начин му се слагат условия.

Има два значими пазарни ракурса, които може да обяснят тази мъчно смилаема каша. От една страна Барселона през март към този момент работеше по разновидността за връщането на Неймар, за зародиша на който ние информирахме още през ноември м.г. Тогава обаче в Кан Барса не имаха вяра същински, че интервенцията би била допустима, по тази причина се стопираха на концепцията въпреки всичко да купят суперзвезда през лятото, а Гризман бе напълно реалистична цел

Да се купи французина с еднократна вноска беше допустимо към оня миг, но евентуално в този момент не е, откакто би трябвало в едно и също лято да се заплаща и за Ней. Барса е в положение да скочи и за двамата, само че се постанова да изплаща трансферните им суми на вноски, с цел да избегне риска от натрупването на огромен бюджетен недостиг. Проблемът е изключително огромен поради последно признатия правилник на клуба, където се показва като наказателна мярка даже и уволняване на ръководители при положение на неизлизане на сметките. А балансиране на сметките при два прехвърлянето от такова високо равнище е невероятно, в случай че не се създадат съответстващи продажби на сегашни играчи или не се уговорят дълготрайни траншове.



ФИНАНСОВИ РИСКОВЕ

От страната на Атлетико го има и значимият финансов проблем, че клубът няма елементарен достъп до заеми. След години на безпаричие „ дюшекчиите” съумяха да реализират известна непоклатимост с помощта на първо място на отличните спортни резултати в ерата „ Диего Симеоне”. Отборът освен влизаше постоянно в Шампионската лига, а и съумя да предоговори покачвания на неустойките за анулиране на контрактите на някои свои футболисти, като по този начин не се плашеше да продава и събра положителни суми от раздялата с избрани играчи.

Но тези години на прозорливост оставиха две следи в Атлетико. Първата е, че в никакъв случай не трябва да се натрупат дефицити – простираш се съгласно чергата си и купуваш единствено за колкото си продал. Втората е, че финансовите провали направиха Атлетико клуб, който не намира елементарно заеми. В предишното той трябваше да прибягва до интервенции с огромен финансов риск и това накара много институции да не желаят да му заемат пари или, в случай че го вършат, да е при повишени лихви. А това, несъмнено, ускорява още повече политиката да не се купува за повече в сравнение с се продава.



Всичко това е ключът към разбирането на сагата „ Гризман”. Ако французинът не бе споделил, че си потегля, Жоао Феликс изобщо нямаше да е и влезнал в проектите на „ лос рохибланкос” това лято. Клуб с мащабите на Барселона има някакви благоприятни условия да импровизира при поява на вид за връщане на Неймар и да реализира интервенциите по покупката на две суперзвезди, до момента в който Атлетико може да работи на трансферния пазар единствено с съществуване на по-изпипан в детайлите проект. А това в този случай включва продажбата на френския нападател против приемане на 120 млн. евро вкупом. При конфликт обаче също може да се договаря, по тази причина и „ дюшекчиите” упорстват асът им да се завърне, а той, мистериозно, обилно лайква наличие в обществените мрежи на клуба.

Да, Атлетико направи среща предходната седмица с Барселона, както призна президентът на „ блаугранас” Бартомеу. Това е също толкоз несъмнено, колкото и това, че в атмосферата на срещата се е усетила избрана лъжовност, защото от Каталуня не способстваха с нищо позитивно за „ лос рохибланкос” в диалога, а единствено се регистрираха с едно облагодетелстващо само Барса предложение. Това се прибавя към месеци на мощно неспокойствие в Атлетико от метода на съперника в Ла Лига и на Гризман, тъй като е ясно, че той си потегля, само че е вбесяващ методът му на деяние. Както бе вбесяващ и предишното лято при агонизиращото му решение да остане. На „ Метрополитано” обаче имат вяра, че във всеки случай тематиката ще се реши.



На това и разчитат там, с цел да осъществят своя нов план в годината с може би най-радикалните промени в състава от идването на Чоло насам. Това е една нова галактика, в която ще участва пристигналият през зимата Алваро Мората, комуто доста се разчита. Истина е, че Челси опита да размъти малко водата, но в мадридския клуб постоянно са желали да запазят нападателя. Нещо повече, ще остане даже и след края на преотстъпването си, защото такава е била постоянно концепцията на „ лос рохибланкос” за тази договорка.

Мората, Жоао Феликс, Маркос Йоренте, Ектор Ерера… Проектът е коренно нов и обещаващ, въпреки и без Люка Ернандез, Родри и, несъмнено, Гризман.

Гонсало Кабеса, GOAL
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР