Антитръстовите регулатори на Европейския съюз взеха на прицел доходоносния бизнес

...
Антитръстовите регулатори на Европейския съюз взеха на прицел доходоносния бизнес
Коментари Харесай

ЕС взе Google на прицел за нарушение на антитръстовите закони в рекламата

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз взеха на прицел доходоносния бизнес на Гугъл в региона на цифровата реклама.В сряда регулаторите на Европейския съюз обявиха, че Гугъл е нарушила антитръстовите закони с бизнеса си с цифрова реклама.Основният източник на доходи на американската мултинационална софтуерна компания е онлайн рекламата.Google работи по едно и също време като продавач на цифрови реклами и като медиатор сред рекламодателите, които желаят да слагат реклами, и уебсайтовете и издателите на трети страни.

 

" Гугъл има доста мощна пазарна позиция в бранша на технологиите за онлайн реклама. Тя събира данни за потребителите, продава рекламно пространство и работи като медиатор в региона на онлайн рекламата " , съобщи Маргрете Вестагер , изпълнителен вицепрезидент на Европейски Съюз, отговарящ за политиката в региона на конкуренцията. " Нашата предварителна угриженост е, че Гугъл може да е употребявал пазарната си позиция, с цел да облагодетелства личните си посреднически услуги. Това евентуално е навредило освен на съперниците на Гугъл, само че и на ползите на издателите, като в същото време е нараснало разноските на рекламодателите. Ако това се удостовери, практиките на Гугъл ще бъдат противозаконни според нашите правила за конкуренция. "

Европейската комисия уведоми Гугъл за предварителното си мнение, че компанията е нарушила антитръстовите правила на Европейски Съюз, като е нарушила конкуренцията в бранша на рекламните технологии ( " adtech " ). Комисията не е съгласна с това, че Гугъл дава преимущество на личните си софтуерни услуги за онлайн реклама в ущърб на конкурентните снабдители на софтуерни услуги за реклама, рекламодателите и онлайн издателите.Google е американска мултинационална софтуерна компания, част от корпорацията Alphabet.

 

Гугъл ръководи и други известни услуги, като да вземем за пример платформата за видео стрийминг YouTube или мобилната операционна система Android . Основният източник на доходи на Гугъл е онлайн рекламата: 1) продава рекламно пространство на личните си уеб страници и приложения;  2) посредничи сред рекламодателите, които желаят да слагат своите реклами онлайн, и издателите (т.е. уеб страници и приложения на трети страни), които могат да дават такова пространство.Рекламодателите и издателите разчитат на цифровите принадлежности на рекламната промишленост за слагане на реклами в действително време, които не са свързани със поръчка за търсене, като да вземем за пример рекламни банери в уеб страници на вестници ( " дисплейни реклами " ). По-конкретно, рекламната промишленост дава три цифрови инструмента: 1) издателски рекламни сървъри, употребявани от издателите за ръководство на рекламното пространство на техните уеб страници и приложения; 2) принадлежности за закупуване на реклами, употребявани от рекламодателите за ръководство на техните автоматизирани рекламни кампании;  3) рекламни тържища, където издателите и рекламодателите се срещат в действително време, нормално посредством търгове, с цел да купуват и продават реклами за проявление.

Гугъл дава няколко рекламни услуги, които са медиатор сред рекламодателите и издателите за проявление на реклами на уеб страници или мобилни приложения. Тя ръководи:

1) два инструмента за закупуване на реклами - " Гугъл Ads " и " DV 360 " ; 2) рекламен сървър за издатели - " DoubleClick For Publishers, или DFP " 3) рекламна борса - " AdX " .
 Adtech1 Изображение: Европейската комисия
Комисията е загрижена, че хипотетичното съзнателно държание на Гугъл е имало за цел да даде на AdX конкурентно преимущество и може да е довело до изключване на конкурентни тържища за реклама. Това би затвърдило централната роля на AdX във веригата на предложение на рекламни технологии и опцията на Гугъл да начислява висока такса за своята услуга.Ако тези дейности се потвърдят, те биха нарушили член 102 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) , който не разрешава злоупотребата с господстващо състояние на пазара.Комисията авансово смята, че в този съответен случай поведенческата мярка евентуално няма да бъде ефикасна за попречване на риска Гугъл да продължи да прави такива самопреференции или да стартира нови такива.

Гугъл е деен и в двете страни на пазара със своя рекламен сървър за издатели и със своите принадлежности за закупуване на реклами и заема господстващо състояние и в двете страни. Освен това тя ръководи най-голямата борса за реклами. Това води до обстановка на присъщи за Гугъл спорове на ползи. Поради това предварителното мнение на Комисията е, че единствено наложителното освобождение на Гугъл от част от услугите му би дало отговор на опасенията ѝ по отношение на конкуренцията.Изпращането на ревю на възраженията не предопределя резултата от следствието.
 Adtech2 Изображение: Европейската комисия
Член 102 от Договор за функционирането на Европейския съюз не разрешава злоупотребата с господстващо състояние. Прилагането на тези разпореждания е несъмнено в Регламента за защита на конкуренцията (Регламент № 1/2003 на Съвета) , който може да се ползва и от националните органи по конкуренция.

Изложението на възраженията е формален стадий в следствията на Комисията по съмнения за нарушавания на антитръстовите правила на Европейски Съюз. Комисията уведомява документално засегнатите страни за повдигнатите против тях възражения. Адресатите могат да се срещнат с документите в досието на следствието на Комисията, да отговорят документално и да изискат устно чуване, с цел да показват мненията си по случая пред представители на Комисията и на националните органи за защита на конкуренцията. Изпращането на ревю на възраженията и започването на публично антитръстово следствие не предопределя резултата от следствията.Ако Комисията заключи, откакто сдружението е упражнило правото си на отбрана, че има задоволително доказателства за нарушаване, тя може да одобри решение за възбрана на държанието и за налагане на санкция в размер до 10 % от годишния международен оборот на сдружението.Когато Комисията откри, че е налице нарушаване на член 101 или член 102 от Договор за функционирането на Европейския съюз, тя може с решение да изиска от съответното сдружение да прекрати това нарушаване. За тази цел тя може да му наложи всевъзможни поведенчески или структурни ограничения, които са пропорционални на осъщественото нарушаване и са нужни за ефикасното му преустановяване. Структурните средства за отбрана могат да бъдат наложени единствено когато не съществуват еднообразно ефикасни поведенчески средства за отбрана или когато еднообразно ефикасни поведенчески средства за отбрана биха били по-тежки за съответното сдружение от структурните средства за отбрана.Не съществува краен период за привършване на антитръстово следствие. Продължителността на антитръстовото следствие зависи от редица фактори, в това число сложността на случая, степента, в която засегнатите предприятия сътрудничат на Комисията, и упражняването на правото на отбрана.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР