Антируската петролна инициатива на Г-7През цялото лято Вашингтон и съюзниците

...
Антируската петролна инициатива на Г-7През цялото лято Вашингтон и съюзниците
Коментари Харесай

За безумната идея за установяване на контрол на „световното правителство“ над Русия

Антируската петролна самодейност на Г-7

През цялото лято Вашингтон и съдружниците му с напрежение обсъждаха такава самодейност за наказания против Русия като определянето на предел на цената на съветския нефт. Крайната цел на самодейността, както обявиха водачите на водещите западни страни, би трябвало да бъде лишаването на Русия от приходи от износа на черно злато и внезапното понижаване на опциите за финансиране на военната интервенция в Украйна.

Страни като Съединени американски щати, Англия, Япония, Южна Корея до началото на лятото стопираха напълно вноса на съветски нефт. Европа обаче не можеше да си го разреши. Миналата година към една четвърт от целия импорт на черно злато в Европейски Съюз идва от нефт от Русия.

Само в шестия пакет от наказания, въведен от Брюксел на 5 юни, бяха посочени периоди за цялостно прекъсване на вноса на съветски нефт. За недопечен нефт - 5 декември, за петролни артикули - 5 февруари 2023 година Но и тук се вършат някои изключения. Санкцията не важи за петрола, изпомпван за Европа по тръбопровода " Дружба ".

Шестият пакет даде време на страните (6 месеца за недопечен нефт, 8 месеца за петролни продукти) да се приспособяват към новата обстановка. Или посредством понижаване на потреблението на нефт и петролни артикули, или посредством прекосяване към други снабдители. Въпреки това, явно избраното време няма да е задоволително. Вече редица европейски страни употребяват " сиви " схеми за доставка на черно злато от Русия, надявайки се да ги употребяват и след въвеждането на цялостно ембарго.

Досега тези наказания са неефективни. Според МАЕ износът на съветски нефт леко е намалял от 8,0 милиона барела дневно (b/d) през януари до 7,4 милиона b/d през юли. Износът на Русия за страните от груповия Запад е намалял с 2,2 млн. б/д, само че две трети от този размер е пренасочен към други страни. Най-големите купувачи на съветски нефт са Китай и Индия, които в този момент имат отстъпка от 20-30 $ за барел по отношение на международната цена.

Според МАЕ последните стадии на европейските петролни наказания (шестият пакет) ще доведат до понижаване на износа на съветски нефт с още 1,3 милиона барела дневно. През декември общият експорт на черно злато от Русия може да бъде малко над 6 милиона барела дневно. Намаляването на физическите размери с съвсем една четвърт (в съпоставяне с равнището от януари) ще бъде сензитивно за Русия, само че никога не е съдбовно. Тя ще продължи да компенсира спада на физическите размери на износа посредством повишение на цените на черното злато.

Излишъкът по настоящата сметка на Русия се чака да доближи 265 милиарда $ тази година, което е съветски връх. И това ще бъде вторият максимален остатък в света след Китай. Петролните наказания единствено утежняват икономическата обстановка на груповия Запад.

И тогава се появи концепцията да се ограничи покачването на цените на петрола. Между другото, Западът към този момент направи опити да обезврежда дейностите на петролния картел ОПЕК, пробвайки се да сътвори анти-ОПЕК под формата на съюз на страните, консумиращи черно злато, с цел да открият „ обективни “ цени на петрола.

Всички опити претърпяха цялостен неуспех. Приоритетът в ценообразуването на пазара на нефт принадлежи на страните, произвеждащи и изнасящи черно злато, обединени в ОПЕК и ОПЕК + (Русия взе участие в последната).

В подтекста на сегашната санкционна война става дума за въвеждане на ценови предел единствено за съветския нефт. Западът разбра, че в случай че съветският експорт на черно злато бъде изцяло блокиран, международната енергийна рецесия е неизбежна. Нито Саудитска Арабия, нито някой различен може да размени отдръпването на Русия от международния петролен пазар. Те даже няма да опитат. Дисбалансът под формата на остатък на търсене над предлагането, играе единствено в тяхна изгода.

Затова Западът стартира да измисля скица, съгласно която на Русия ще бъде разрешено да продължи да доставя черно злато на международния пазар, само че на цени, доста по-ниски от международните. Колективният Запад заплаши да откри директен надзор на „ международното държавно управление “ над Русия.

Бяха прегледани десетки разновидности за механизма на тази глоба, само че измежду тях нямаше нито един добър. Всичките са съществено „ надупчени “ и позволяват много течове. Обещаното при започване на лятото въвеждане на ценовите ограничавания за износа на нефт от Русия се проточи безобразно. Накрая на 2 септември Групата на седемте (G7) реши да наложи тази глоба.

На уеб страницата на английското държавно управление в същия ден се появи известие: „ Днес удостоверяваме нашето взаимно политическо желание да завършваме и използван цялостна възбрана на услугите за морски превоз на недопечен нефт и петролни артикули от съветски генезис по целия свят. Предоставянето на такива услуги ще бъде позволено единствено в случай че петролът и петролните артикули са закупени на цена, равна или по-ниска от тази, избрана от необятна коалиция от страни “, сподели Г - 7.

Подробности към момента не са известни. Беше обявено, че таванът на цените за износа на съветски нефт ще влезе в действие на 5 декември (от момента, в който петролното ембарго на Европейски Съюз влезе в сила). Тази санкционна мярка до момента е подкрепена единствено от седем водещи западни страни. В дните, минали от срещата на Г-7, нито една друга страна не е оповестила публично, че се причислява към тази самодейност.

Нито съответните стойности на пределната цена, нито формулата за пресмятане на такава цена не са оповестени обществено. Лесно е да се досетите, че цената не може да бъде прекомерно ниска. Тя би трябвало да покрие разноските за рандеман и превозване на черно злато в Русия.

Освен това тя би трябвало да е по-ниска от цената, на която сега Китай, Индия и други „ другарски “ на Русия страни купуват съветски нефт. В началото на септември петролът Brent се търгуваше за 93 $ за барел на пазара. Индия и Китай в този момент заплащат на Русия 63-73 $ за барел, което разрешава на съветските копачи на черно злато да поддържат известна рентабилност. Но доходността ще изчезне изцяло при $40 или даже $50. Предвид тези съображения, цената на ценовия предел ще би трябвало да се търси някъде в диапазона 50-55 $ за барел.

Ще се откажат ли Китай и Индия от изкушението да се причислят към антируските наказания и да получат спомагателна отстъпка? Тук Западът може да убие два заека с един изстрел: да лиши Русия от „ несъразмерни “ доходи от експорт на нефт и да завоюва на своя страна Китай, Индия и други „ другари “ на Москва. Тази логичност обаче е прекомерно неуверена.

Първо, „ другарските “ към Русия страни схващат, че Западът ги примамва в своя капан за мишки с спомагателна отстъпка в цената. Антизападният дух на " другарските " страни обезврежда комерсиалните изкушения. В последна сметка на следващия ден оръжието, наречено „ ограничение на цените “, може да бъде употребявано от Запада против „ другарски “ на Русия страни.

Британското списание The Economist на 3 септември разгласява публикацията „ Г - 7 възнамерява да ограничи цените на съветския нефт “. Статията е скептична по отношение на вероятностите за присъединение към новите наказания на страни, които не са част от груповия Запад: „ Много огромни страни, в това число Китай, Индия и Индонезия, не желаят да се намесват в западната външна политика, наказания и ембарго.

Второ, на международния петролен пазар, където има хронично превишение на търсенето над предлагането, Русия ще избира купувачите на черно злато . Кремъл неведнъж е заявявал, че в случай че избрана страна се причисли към глобите, наречени " ограничение на цените на съветския нефт ", доставките на съветски нефт за тази страна ще бъдат неотложно спрени.

Контролирането на физическите потоци от нефт, както и на всяка друга стока, е доста по-лесно от управлението на цените. Кой ще би трябвало да управлява доставките на съветски нефт на цени, които не надвишават лимита, избран от Запада? Предполага се, че тази почетна задача ще бъде поверена на корабните, застрахователни и търговски компании, които са подопечни на западни юрисдикции и ще обслужват износа на съветски нефт.

В документите за доставка обаче можете да посочите всяка цена, която уредниците на такава първична глоба изискват. Транспортната компания, пренасяща съветски нефт, не е длъжна да ревизира дали документираната цена подхожда на действителната, а и едва ли разполага с механизми за това. Освен това, споделят специалистите, Русия има задоволителен избор от транспортни, застрахователни и търговски компании. Тя може да употребява услугите на компании, които не се намират под юрисдикцията на Запада.

The Economist отбелязва, че един от вероятните резултати от проекта на G7 е петролният пазар да бъде разграничен на три елементи. Приблизително 90% от международното неруско произвеждане ще се продава на постоянни цени.

Част от съветския нефт, който не може да бъде изнесен без западната инфраструктура, кораби или застраховка, ще бъде продаден по схемата на Г-7, само че това може да е дребен дял и ще понижава и по нанатък, когато Русия откри способи да се приспособява. Останалата част от съветската продукция ще бъде изнесена, без да се визира каквато и да е западна инфраструктура, на цена сред международните цени и ценовата граница.

Статията в The Economist заключава: „ Приходите на Русия може и да спаднат, само че може би това няма да е задоволително, с цел да навреди съществено на нейната военна машина. Междувременно Кремъл ще продължи да стяга доставките на газ за Европа, изостряйки сложната зима. Планът на G7 прави живота по-труден за Кремъл, само че е доста малко евентуално да се трансформира в пагубен удар.

Британското списание изрази допустимо най-меко оценката си за новия санкционен проект на Запада. Още през юли В. Путин предизвести по какъв начин ще приключи плануваната случка: „ Чуваме всевъзможни подправени хрумвания за ограничение на размера на съветския нефт, ограничение на цената на съветския нефт. Същото се случва и с газта. Резултатът - даже изненадващо, споделят хора с висше обучение - ще бъде същият: повишаване. Цените на петрола ще скочат до небето. "

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност, предизвести за същото: „ На пазара ще има доста по-малко нефт и цената му ще бъде доста по-висока. Освен това може да е по-висока от плануваната астрономическа цена от $300-400.

А ето и публикацията на The Washington Post от 2 септември: The G-7’s elegant plan to prevent a bigger oil crisis might work. Maybe. ( Елегантният проект на Г-7 за попречване на по-голяма петролна рецесия може да сработи. А може и да не сработи.) Авторът на публикацията колумнистката Катрин Рампел стартира с този припев: „ Искрено се надявам на триумф, макар че имам известни подозрения по отношение на това. “

Тази забавна публикация съдържа изложение на разнообразни " сиви схеми ", които ви разрешават да заобиколите глобите в региона на търговията с нефт. Например: „ Един от проблемите е в това, че няма да е елементарно да се следи какъв брой той ( проектът.- В.К.) се съблюдава.

Държавите се нуждаят от нефт (и то много), тъй че купувачите могат да платят в допълнение, с цел да минат по-близо до началото на опашката. Например, те ще заплащат за петрола по позволената цена, до момента в който в допълнение ще заплатят за други съветски артикули, които не подлежат на таван на цените, като пшеницата.

Проследяването на такива хитри извършители и механизми, ще бъде с пъти по-трудно, в сравнение с физическото следене на петролни танкери, както признават даже американски чиновници. Тези ограничения работят отлично при директно ембарго и доста по-лошо при надзор на цените.

Статията приключва със същия претекст: „ Надявам се на триумф... само че имам подозрения “. Под публикацията има огромен брой читателски мнения с оценки на проекта на G7. Последният от тях (подписан от Кен Бреднър ) гласи: „ Това ще работи съвсем по същия метод като глобите - т.е. по никакъв начин... Всеки простак авансово знаеше, че те ще рикошират върху нас. Ето за какво на такива " специалисти " към този момент никой няма религия. "

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР