Антимонополният отдел на министерството на правосъдието на САЩ съобщи снощи,

...
Антимонополният отдел на министерството на правосъдието на САЩ съобщи снощи,
Коментари Харесай

САЩ слагат под лупа големите технологични компании

Антимонополният отдел на министерството на правораздаването на Съединени американски щати заяви нощес, че стартира огромно следствие против мощни високотехнологични компании, работещи в областта на интернет, подозирани в опити да потискат конкуренцията и да заемат преобладаващо място на пазарите, предадоха Ройтерс и ДПА.

В известието се споделя, че следствието ще изследва " дали и по какъв начин пазарно насочените онлайн платформи са натрупали пазарна мощност и вземат участие в порочни практики, ограничаващи конкуренцията, потискащи нововъведенията и увреждащи ползите на потребителите ". Добавя се, че съществуват " всеобщи съмнения " на компании и самостоятелни консуматори, че сходни практики " задушават конкуренцията в интернет търсачките, обществените медии и в някои търговски услуги ". Не се показват съответни компании.

Министерството се надява да получи " информация от обществеността, в това число и от чиновници в бранша, които са осведомени за конкуренцията сред мрежовите запаси ", и е готово да заведе правосъдни искове по отношение на такива компании, които бъдат уличени в нарушавания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според вестник " Уолстрийт джърнъл " обекти на такива инспекции могат да станат интернет колоси като Гугъл, Apple и Amazon. Изданието отбелязва, че министърът на правораздаването Уилям Бар, който е и общоприет прокурор на Съединени американски щати, отделя изключително внимание на софтуерните компании. Натискът върху тях от страна на регулиращите органи на Съединени американски щати може да нарасне, акцентира вестникът.

ДПА напомня, че нееднократно персонално президентът Доналд Тръмп е насочвал заплашително пръст към Фейсбук, Amazon и Гугъл, които съгласно него постановат антиконсервативен уклон в обществените мрежи. Към нараснал контрол над огромните софтуерни компании приканват и редица конгресмени и от двете партии след серията от кавги, свързани с потреблението на персонална информация на потребителите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР