Антимафиотът Георги Караколев от Сатовча, на когото вчера прокуратурата повдигна

...
Антимафиотът Георги Караколев от Сатовча, на когото вчера прокуратурата повдигна
Коментари Харесай

Арестуваният за шпионаж Георги Караколев от Сатовча е с обвинение, родителите му са уважавани активисти на БСП

Антимафиотът Георги Караколев от Сатовча, на който през вчерашния ден прокуратурата повдигна обвиняване, че до момента в който е работел в ГДБОП, е шпионирал в интерес на Русия. Той е чиновник на ГДБОП и е притеглен към наказателна отговорност, има събрани доказателства, че същият е осъществил връзка с представители на специфичните разследващи служби на Руската федерация, заяви на брифинг наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Баща му Кирил Караколев е прочут локален краевед, подредил историческата колекция в локалния Исторически музей и създател на доста изявления за историята на Сатовчанския край.

Преди да се пенсионира, той бил преподавател по история, даже за малко бил и шеф на локалното учебно заведение. Майката на Георги – Радка Караколева, също е някогашна учителка, преподавала е по български език.

Самият той е в системата на Министерство на вътрешните работи от 1993 година Започнал в НСС, днешната ДАНС. От 2001 до 2002 година е бил на задача в Косово. Има няколко награди, само че и е бил наказван. Стигнал е до неодобрение, което е последната глоба преди уволняване.

Според обвиняването на прокуратурата той е давал както информация от български служби, по този начин и постъпващи данни от непознати служби. Предавал ги на съветски разследващи организации.

В момента Георги Караколев е в ареста за 72 часа.

Припомняме, чепри профилирана акция в понеделник беше задържан чиновник на ГДБОП. Сигналът е получен от непозната разследваща работа. По първични даннизадържаниятимал достъп до следствия против съветски компании. Именно тази класифицирана информация мъжътпредавал на някогашен посланик на Москва у нас,който сега е личност нон грата.

Мъжът бил наблюдаван от сътрудниците си от Дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи в продължение на месеци.

" Информацията от създаването е показана на прокуратурата. в какво качество ще бъде притеглен, ще забележим. Важно е до финалната преценка да няма риск от приключване на информация. Искам да ви уверя, че през цялото време сме подхванали нужните дейности с ГДБОП. Категоричен съм, че не сме позволили компроментиране на разработки и дискредитиране на интернационалните разработки ", заяви зам.-председателят на ДАНС Петър Петров.

" Наблюдаващият прокурор сподели, че той ще разяснява механизмите и създаването. Действията, които бяха осъществени с управлението на ГСБОП е единствено образец по какъв начин би трябвало да се работи. Надявам се тази интервенция да има предпазен резултат по отношение на други чиновници, които си мислят, че подобен вид дейности остават ненаказани ", добави той.

" Както стана ясно, служителят, който е осъществен е чиновник на ГДБОП. Дългогодишен чиновник в системата на Министерство на вътрешните работи от 93 година. На 55 години е. Преминал е през другите структури на Министерство на вътрешните работи. Тогава е постъпил в НСС. Служителят е бил и на задачи през интервала 2001-2002 година, бил е в Косово на задача. ГДБОП е оказало цялостно подпомагане, както на сътрудниците от ДАНС, по този начин и на прокуратурата и службите за сигурност. Това е стъпка към пречистване на хора, които са нелоялни към Министерство на вътрешните работи и ГДБОП. Не толерираме подобен вид държание и чиновници ", разкриха от ГДБОП.

От прокуратурата обявиха, че лицето е имало документи, които не е трябвало да има и в резултат на това се обясняват всичките му контакти. Информацията е достигнала до представителите на съветските разследващи служби и е изяснено по кое време, по какъв начин и по какъв метод, както и с какви начини го е правил.

Ангел Кънев не пожела да даде повече елементи, с цел да не попречва следствието, само че заяви, че лицето има достъп до секретна информация и като чиновник на съответния бранш на ГДБОП е имал информация за партньорството на службата с други структури.

Петров увери, че политическата конюнктура няма нищо общо с оперативните дейности, които са взели службите. Съдът е разрешил да бъдат подхванати дейности.

Георги Караколев е бил награждаван с признателност от шефа на НСС, шефа на Министерство на вътрешните работи, академия на Министерство на вътрешните работи, писмена хвалба от Министерство на вътрешните работи, грамота от административния секретар на Министерство на вътрешните работи, парична премия от шефа на ГДБОП през 2022 година. Бил е и порицаван.

Паричната премия, която е получил Караколев, е била алегорична.

Ангел Кънев съобщи, че е прекъснал връзките си с вътрешния министър Калин Стоянов, когато е почнал работа по делото.

При такива каузи се употребяват специфични средства за придобиване на информация. Тези разследващи средства няма по какъв начин да се употребяват отвън досъдебното произвеждане.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР