Антикорупционният шеф Сотир Цацаров обясни мотивите за оставката си в

...
Антикорупционният шеф Сотир Цацаров обясни мотивите за оставката си в
Коментари Харесай

Цацаров пред депутатите: КПКОНПИ проверява Рашков за недекларирани имоти и влогове


Антикорупционният началник Сотир Цацаров изясни претекстовете за оставката си в Народното събрание. Той разгласи, че с отнемането на позволява му до класифицирана информация е изработен опит за „ политически пиар “.

Допълни, че КПКОНПИ ревизира вътрешния министър Бойко Рашков за недекларирани парцели и влогове.

Мотивите

Пред депутатите ръководителят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров изясни, че има най-малко три аргументи да напусне поста предварително. Първо – съобщи, че „ има достолепие, с цел да търпи безкрайните извършения “ с име му. Вторият посочен претекст са по този начин наречените от премиера Кирил Петков „ червени линии “.

„ Бях на смешка поласкан, а на същински – изумен, че аз и основният прокурор Иван Гешев сме пречката. Не се оказа енергетиката, Коронавирус рецесията, а две длъжности, които се оказаха спънка за ръководещите.

Ако аз съм една от аргументите нещата да не вървят и корупцията цъфти – от тук нататък аз депозирам оставка “, разяснява Цацаров.

Третият претекст е персонален - желае един по-номрлане живот. Цацаров изясни, че е решил да напусне преди да му бъде лишен позволява за класифицирана информация.

Допускът до класифицирана информация

15 дни преди да разгласи проектите си за отдръпване, ръководителят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров е уведомил за желанията си политическите водачи на парламентарно показаните партии като се изключи „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. 10 дни по-рано уведомил и президента Румен Радев.

„ Идеята, че някой ме е уведомил и аз съм подал оставка, е на ниска цена полически пиар, каквото е и самото лишаване. Допускът ми беше лишен с автограф на заместник-председателя на ДАНС. По моя инфцормаиця, по исане на премиера и вътрешния министър “, добави шефа на КПКОНПИ.

По думите на Цацаров допускът му е лишен след два сигнала от вътрешния министър Бойко Рашков по по този начин наречения случай „ Цумгейт “.

„ Имам съмнение, че и двата сигнала са подадени от министъра на вътрешните работи. Ако това ми съмнение е неверно – аз ще се извиня на господин Рашков, само че в случай че е правилно – ще се срещнем в съда ", сподели още Цацаров.

Проверката на Рашков

Шефът на КПКОНПИ удостовери, че има инспекция за парцелите на вътрешния министър Бойко Рашков. „ Има непосочване на всички влогове, които той и брачната половинка му имат. След това е имало подаване на последваща декларация, крайна, при която не са отразени недвижими парцели. Има и декларация, която е подадена със забавяне и по тази причина има инспекция “, сподели Сотир Цацаров и добави, че Рашков не е оказвал напън по отношение на тази инспекция.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че Рашков няма да разяснява.

Реформата в КПКОНПИ

Цацаров разгласи, че не утвърждава разновидността Антикорупционната комисия да се дели на две.

Според него е по-добре тя още веднъж да мине към ДАНС. В понеделник всички депутати ще получат експертен отчет от Сотир Цацаров за нов закон за битка с корупцията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР