Антикорупционният кандидат за президент на Еквадор беше убит на събитие за кампанията

...
Кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио развява национален флаг на Еквадор
Коментари Харесай

Кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио развява национален флаг на Еквадор по време на предизборно събитие в училище минути преди да бъде застрелян пред същото училище. Кандидатът за президент Фернандо Вилависенсио развява национален флаг на Еквадор по време на предизборно събитие в училище минути преди да бъде застрелян пред същото училище. - Авторско право AP/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени От Euronews  с AP Публикувано на 10/08/2023 - 08:50

Кандидат за президент на Еквадор, известен с това, че говори срещу картелите и корупцията, беше застрелян и убит в сряда на политически митинг в столицата на фона на стряскаща вълна от групово насилие в южноамериканската страна.

Президентът Гилермо Ласо потвърди убийството на Фернандо Вилависенсио и предположи, че организираната престъпност стои зад убийството му по-малко от две седмици преди президентските избори на 20 август.

РЕКЛАМА

„Уверявам ви, че това престъпление няма да остане ненаказано“, каза Ласо в изявление. „Организираната престъпност отиде твърде далеч, но те ще почувстват цялата тежест на закона.“

Офисът на главния прокурор на Еквадор каза, че един заподозрян е починал в ареста от рани, получени при престрелка след убийството, и полицията задържа шестима заподозрени след нападения в Кито.

В последната си реч, преди да бъде убит, Вилависенсио обеща на ревящата тълпа, че ще изкорени корупцията и ще затвори „крадците“ в страната.

< p>Преди стрелбата Вилависенсио каза, че е получил множество смъртни заплахи, включително от филиали на мексиканския картел Синалоа, една от множеството международни организирани престъпни групи, които сега действат в Еквадор. Той каза, че кампанията му представлява заплаха за такива групи.

„Тук показвам лицето си. Не се страхувам от тях“, каза Вилависенсио в изявление, назовавайки задържания престъпен бос Хосе Адолфо Масиас с неговия псевдоним „Фито“. за засилване на войната срещу наркотиците чрез по-добро полицейско сътрудничество

Вилависенсио беше един от осемте кандидати, но не и фаворит. 59-годишният политик беше кандидат за движението „Изграждане на Еквадор“.

Поддръжникът Ида Паез каза, че кампанията на Вилависенсио й е дала надежда, че страната може да преодолее бандите. На митинга тя каза: „Бяхме щастливи. Фернандо дори танцува. Последните му думи бяха, ако някой се забърква с хората, той се забърква с моето семейство.“

Тъй като трафикантите на наркотици започнаха да използват крайбрежните пристанища на страната, еквадорците се разтрепераха от насилие, невиждано от десетилетия. Звуците на стрелба кънтят в много големи градове, докато съперничещи банди се борят за контрол, а бандите са вербували деца. Само миналия месец кметът на пристанищния град Манта беше застрелян и убит. На 26 юли Ласо обяви извънредно положение, обхващащо две провинции и системата на затворите в страната, в опит да спре насилието.

Бившият вицепрезидент и кандидат Ото Зоненхолцнер каза на пресконференция след убийството в сряда, „ Умираме, давим се в море от сълзи и не заслужаваме да живеем така. Ние изискваме да направите нещо.“

Видеоклипове от митинга в социалните медии показват, че Вилависенсио излиза от събитието, заобиколен от охрана. След това видеото показва как кандидатът се качва в бял пикап, преди да се чуят изстрели, последвани от писъци и суматоха около камиона. Тази поредица от събития беше потвърдена пред Асошиейтед прес от Патрисио Зукиланда, съветник по кампанията на Вилависенсио.

Зукиланда каза, че кандидатът е получил най-малко три смъртни заплахи преди стрелбата, за които той е съобщил на властите, в резултат на една задържане. Той призова международните власти да предприемат действия срещу насилието, приписвайки го на нарастващото насилие и трафика на наркотици.

РЕКЛАМА

„Еквадорският народ плаче и Еквадор е смъртоносно ранен“, каза той. „Политиката не може да доведе до смъртта на който и да е член на обществото.“

Вилависенсио беше един от най-критичните гласове в страната срещу корупцията, особено по време на правителството на президента Рафаел Кореа от 2007-2017 г.

< p>Той беше и независим журналист, който разследваше корупцията при предишни правителства, като по-късно навлезе в политиката като борец срещу корупцията.

Вилависенсио подаде много съдебни жалби срещу високопоставени членове на правителството на Кореа, включително срещу самият бивш президент. Той беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради критиките си към Кореа и избяга в територията на местното население в Еквадор, по-късно получи убежище в съседно Перу.

Едисън Ромо, бивш полковник от военното разузнаване, каза, че анти -жалбите за корупция направиха Villavicencio „заплаха за международните престъпни организации“.

РЕКЛАМА

Ласо, бивш консервативен банкер, беше избран през 2021 г. на благоприятна за бизнеса платформа и от самото начало се сблъска с коалицията на лявото мнозинство в Националното събрание.

Бяха свикани предсрочни избори, след като Ласо разпусна Националното събрание с указ през май, в опит да избегне импийчмънт поради обвинения, че не се е намесил, за да прекрати погрешен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери.

Конституцията на Еквадор включва разпоредба, която позволява на президента да разпусне събранието по време на политическа криза, но след това изисква нови избори и за двете събранието и президентството.

Страната се сблъска с поредица от политически катаклизми през последните години.

Властите казаха, че най-малко девет други са били ранени при стрелбата в сряда, включително служители и кандидат за Конгреса, в това, което те описаха като „терористичен акт“.

РЕКЛАМА

Убийството беше посрещнато с недоволство от други кандидати, които настояваха за действие, с кандидата за президент Луиза Гонсалес от Партията на Гражданската революция казва, че „когато докоснат един от нас, те докосват всички ни.“

Вилависенсио е бил женен и е оцелял от пет деца.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР