Антикорупционният фонд сезира Дирекцията Защита на финансовите интереси на Европейския

...
Антикорупционният фонд сезира Дирекцията Защита на финансовите интереси на Европейския
Коментари Харесай

АКФ пита знаят ли в ЕС как се харчат европари на Карантината във Варна

Антикорупционният фонд сезира Дирекцията " Защита на финансовите ползи на Европейския съюз " за нередности по план за 14 млн. лв..

Става въпрос за план за рационализация на пристанище в местността " Карантината " във Варна , а казусът е, че пристанището е построено от нулата едвам след приемането на средствата по програмата.

От АКФ показват, че през 2017 година Община Варна кандидатства по Програмата на Европейски Съюз за морско дело и риболовство 2014-2020 година, в границите на бранш " Инвестиции в съществуващи риболовен пристанища " с план за " рационализация и реорганизация на рибарско пристанище " Карантината " в местността " Карантината " в регион " Аспарухово ".

Около 8 млн. лева от общата стойност на плана са безплатно европейско финансиране, а останалите близо 6 млн. лева са за сметка на локалния бюджет във Варна. От Фонда обаче акцентират, че според изискванията по мярката за риболовен пристанища, кейове за разтоварване, рибни тържища и покрити лодкостоянки е неприемливо подпомагането на построяването на новопостроени пристанища или новопостроени рибни тържища. Допускат се само вложения за възстановяване на инфраструктурата на към този момент съществуващи риболовен пристанища.

Журналистическо следствие обаче е открило, че в местността " Карантината " не съществува пристанище чак до приемането на средствата по европейската стратегия. Строителството му стартира едвам на 21 май 2019 година, като до тогава мястото е било див плаж в южния завършек на Варненския залив.

По документи обаче пристанището съществува от края на 2016 година , няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по плана.

Пристанището е вписано в регистъра на пристанищата през декември 2016 година, директно преди подаването на плановата документи за финансиране по Европейската стратегия. По данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър парцелът продължава да попада като морски плаж до август 2018 година

От АКФ показват, че на процедура Община Варна е получила целеустремено финансиране за реорганизация, което е било употребявано за градеж на чисто ново рибарско пристанище, което преди този момент е съществувало единствено по документи. След приемането на средствата на мястото на плажа фактически е издигнато пристанище със статут на рибарско, само че с фактическо прилагане за домуване на круизни яхти , сочи следствието.

По случая са сезирани Дирекция " Защита на финансовите ползи на Европейския съюз ", Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове ", Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ и Министерството на земеделието, храните и горите.

АКФ упорства институциите да ревизират данните за нередности по плана, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР