Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Софийска градска прокуратура за извършени компютърни

...
Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Софийска градска прокуратура за извършени компютърни
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за избора на членове на съдебния съвет от 2022 г.

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Софийска градска прокуратура за осъществени компютърни закононарушения при избора на шестима съдии за членове на съдийската квота във Висшия правосъден съвет, извършен през юни 2022 година. Това оповестиха от организацията.

" Компютърната експертиза и събраните писмени данни за нередности при гласуването насочват към извода, че е бил сбъднат непозволен достъп до системата от неоправомощено лице и са били употребявани непознати данни за достъп при практикуване на интензивно изборно право ", декларира Андрей Янкулов, старши юридически консултант към АКФ.

 Окончателно: Изборът на нови членове на Висшия правосъден съвет е легален Окончателно: Изборът на нови членове на Висшия правосъден съвет е легален

Изборът на шестима магистрати от правосъдната квота напрактика беше анулиран с приемането на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се вкара механизъм за разсследване на основния прокурор. В промените, за които се чака изговаряне на Конституционния съд, предвиждаха, че до три месеца би трябвало да стартира нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, само че и Народното събрание да стартира асортимент на своите 11 представители в кадровия орган на правосъдната власт.

Преди половин година бяха изнесени данни за операции на системата, по която беше изработен избора. Но досега няма информация, прокуратурата да се е самосезирала или да е проверила тези изказвания. За избора се водеше и дело, което през февруари 2023 година завърши с постановяването на решение, че изборът е бил легален.

Смесен 5-членен състав от трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама магистрати от Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на Атанас Атанасов, Татяна Жилова и Владимир Вълков, които бяха претенденти за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) от квотата на съдиите, само че не бяха определени, а по-късно оспориха.

От АКФ напомнят, че експертизата по делото, призната в хода на производството без да бъде оспорена, открива " разнообразни аномалии " в използването на системата за електронно гласоподаване: неведнъж гласоподаване от еднакъв IP адрес; IP адреси, от които се е гласувало десетки пъти; поредно гласоподаване с талони на разнообразни гласоподаватели. Във всички тези случаи гласуването е ставало от IP адреси, принадлежащи на съдилища, макар че системата разрешава на съдиите да гласоподават от мобилните си телефони и
домашни компютри.

" Най-фрапантен е казусът, в който към 200 гласувания са били осъществени в границите на
3 минути в утринните часове в съботен ден (25.06.2022), от един и същи IP адрес на Върховния административен съд ", пишат от организацията.

Данните от експертизата се допълват от сигнали на съдии за неспособност да упражнят правото си на глас в деня на изборите, защото от профила им към този момент е било осъществено електронно гласоподаване. Така да вземем за пример арбитър Танка Цонева от Софийски областен съд алармира за неспособност да гласоподава, употребявайки предоставените ѝ линк и ключова дума. Извършената инспекция по сигнала разкрила, че с талона на арбитър Цонева към този момент е било осъществено гласоподаване, явно от друго от нея лице.

" Считаме, че по този начин изложените в сигнала ни до прокуратурата данни са задоволителни, с цел да бъде формирано наказателно произвеждане ", декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд, представен в прессъобщението.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР