Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка проект

...
Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка проект
Коментари Харесай

АКФ подозира, че институции подпират проект на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел лично следствие във връзка план на компанията " Петрургия " на Румен Гайтански - Вълка за създаване на огромен инсинератор в региона на село Върбовка в община Павликени. Планираният потенциал на оборудването е задоволителен за изгаря отпадъците от цяла България, а даже и Европа, оповестяват от АКФ.

От проверяващата неправителствена организация декларират, че в границите на следствието са открили редица нарушавания и мотиви за подозрения в безпристрастността на ангажираните със случая институции, които ще бъдат показани в допълнение.

За през днешния ден е планувано първо съвещание Върховния административен съд (ВАС) по проблема.

От Антикорупционния фонд показват, че Румен Гайтански е дълготраен основен състезател в бизнеса с боклуци.

Отбелязват още, че планът за инсинератора е предизвикал митинги в общините Павликени и Севлиево през 2022 година От АКФ допълват, че имало подозрения по отношение на прозрачността и законността на процедурите по координиране и одобрение на капиталовото желание, както и опасения, че инсинераторът ще вреди на публичното здраве и околната среда.

Инвестиционното желание е било показано обществено в края на 2021 година От АКФ акцентират, че за подаване на мнения по плана е бил избран период единствено от един месец - от 6 декември 2021 година до 6 януари 2022 г.). Било оповестено, че се планува да бъде построен цех за каменна вата със личен енергоизточник - инсинератор с потенциала 1160 тона RDF на ден. " Заявеният голям потенциал дефакто би трансформирал един от най-плодородните аграрни региони на Дунавската низина в център на изгарянето на боклуци на България ", разясняват от Антикорупционния фонд.

Във връзка с плана се водят няколко правосъдни каузи, като досега съдът се произнася в интерес на " Петрургия ". Казусът е достигнал до Върховен административен съд след присъждане на Административен съд - София област в интерес на компанията на Гайтански. Делото във Върховния административен съд е формирано през 2023 година по касационна тъжба от съдружие " Ти решаваш " и шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново против правосъдното решение. От АКФ акцентират, че оспорването разпореждане е издадено от арбитър Емил Желев, който бил някогашен кадър на закрития Специализиран углавен съд. Според юридическия екип на организацията решението е формалистично и всъщност не се основава на закона. Съдът даже дописал процедурата, като въвел в допълнение условие за заявяване на изключително мнение на датата на съвещанието, каквото не се съдържало в закона.

Спорът е във връзка с решение на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда от 203 година, с което се стопира реализирането на капиталовото желание. " Петрургия " оспорва решението пред административния съд, като твърди, че то е трябвало да бъде основано на мнението на Екологичен експертен съвет от зимата на 2022 година, което е в интерес на инсинератора. От АКФ изясняват, че преди екоинспекцията във Велико Търново да издаде решението си обаче, напролет на 2023 година е извършен втори Екологичен експертен съвет, който дал негативно мнение по плана.

Според правния специалист в АКФ Лора Георгиева решението на Административен съд - София област не регистрира, че по закон експертният съвет е спомагателен орган към екоинспекцията и единствено шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда има пълномощия да взима решения. " В допълнение, в тази ситуация е имало две независими учредения за осъществяване на нов експертен екологичен съвет - от една страна, двамата дали своят вот " срещу " членове на съвета, са подали особени отзиви в законовия период, а въпреки това, Регионалната здравна ревизия е изразила подозрения в сигурността на плана, заради недостатъчност на показаната от вложителя документи ", изяснява тя.

От АКФ показват още, че в производството пред Административния съд като очевидец на компанията на Румен Гайтански се явява някогашният шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Цонка Христова, под чието председателство е извършен първият експертен съвет. " Чисто юридически буди неразбиране допускането на свидетелски показания за условия, за които има неоспорени писмени доказателства. От друга страна, сходно държание от страна на госпожа Христова като някогашен шеф на профилирания държавен орган, предназначен да отстоява обществения интерес от безвредна околна среда и съхранена природа дава мотив за съществени подозрения в нейния интегритет ", разяснява Лора Георгиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР