Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси за двама общински

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси за двама общински
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси за двама общинари

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) откри спор на ползи за двама общински съветници - в Стара Загора и Хисаря. Производствата против двамата са почнали по сигнали. Наложена им е санкция в общ размер на 20 000 лева, осведомят от комисията

По отношение на Янко Янков – общински консултант в Стара Загора, е открито, че три пъти е бил спор на ползи. Участвал е в гласувания в Общински съвет през 2020 година, като е внесъл и подкрепил решения за понижаване на таксите и унищожаване на лихви за интервала на изключителното състояние на компании наематели на рекламно-информационни детайли. Така се стигнало до полза на неговата майка, която е едноличен притежател на капитала и шеф на рекламна организация.

Правилното и законосъобразно държание би било Янков да си направи самоотвод при осъществяване на служебните си отговорности в трите случая, които засягат компанията на обвързваното с него лице и обуславят съществуването на частен интерес. Наложена му е санкция в размер на 15 000 лв.. 

КПКОНПИ откри спор на ползи за Бойко Гавраилов, общински консултант в Хисаря, който е и ръководител на Постоянната комисия по стопанска система, бюджет, финанси, антикорупция и спор на ползи. На 17 юни предходната година той е дал своя вот " за " отсрочване на разискването на отчет за несъответственост на различен общински консултант. В хода на инспекцията е открито, че Гавраилов и другият общински консултант са имали общи сдружения от 2005 година и по този метод е налице трайна икономическа взаимозависимост сред двамата, което ги прави свързани лица по смисъла на закона. Упражнявайки правото си на глас, вместо да се самоотведе от съответното гласоподаване, Гаврилов е в спор на ползи в частен интерес за обвързвано с него лице. По този метод се слага под въпрос безпристрастното и обективно практикуване на пълномощията му. Наложена му е санкция в размер на 5 000 лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР