Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) няма нужда от нови правомощия, а от

...
Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) няма нужда от нови правомощия, а от
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Антикорупционната комисия няма нужда от нови правомощия

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) няма потребност от нови пълномощия, а от това настоящите да не се лимитират. Това сподели актуалният основен прокурор Сотир Цацаров. Във вторник следва неговото чуване в парламентарната комисия като претендент за началник на антикорупционната комисия, заяви БГНЕС.

" Правомощията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) не следва да бъдат ограничавани и най-много пълномощията на Дирекция " Противодействие на корупцията ".
 Цацаров не е магьосник, само че е подготвен за борбата с корупцията Обновена
Цацаров не е магьосник, само че е подготвен за борбата с корупцията

По думите му корупцията не е държавна политика

В същото време обаче тази дирекция и самата комисия не се нуждае от спомагателни пълномощия . Действащите би трябвало да бъдат непокътнати. Комисията има капацитет да извърши дилемите си ", счита Цацаров.

По време на чуването си във вторник ще подчертава главно върху нуждата от смяна в работата на Дирекция Противодействие на корупцията , на увеличението на нейния цифров състав, ще подчертава върху нуждата от радикално нов метод в работата на самата комисия и нейната администрация.

Според сегашния основен прокурор нужните законодателни промени са за прецизиране кръга на лицата, които са с така наречен висши обществени длъжности .

В момента те са един голям и неработещ брой, сподели Цацаров. Той не схваща кое постанова измежду тия лица да бъде включен шефа или изпълнителния шеф на Българския състезателен тотализатор , както и шефове на районни поделения на изпълнителни организации.

Цацаров допуска, че е нужен о и усилване на парламентарния надзор върху Антикорупционната комисия . Тази комисия главно се регистрира пред Комисията за надзор на СРС. Струва ми се, че тя би трябвало да се регистрира и пред Комисията по вътрешна сигурност и пред Комисията по противопоставяне на корупцията и парламентарна нравственос - тази, която в действителност е водеща при процедурата по желание на ръководител, добави Цацаров.

Настоящият основен прокурор заяви, че на 5 или 6 декември се чака да стане ясно решението на Венецианската комисия по питането на правосъдния министър за отговорността на тримата огромни в правосъдната власт .

Българската страна ще извърши решението на комисията в границите на конституционния ред , съобщи Цацаров.

Запитан за пожара в " Пирогов ", основният прокурор сподели, че водещата версия за момента е тютюнопушене наоколо до рисков източник . Пожаротехническата комисия би трябвало да удостовери тази версия. Предотвратена е голяма покруса, сподели той и благодари на лекарите и на пожарникарите.

Избраният и назначен с декрет на президента за нов основен прокурор Иван Гешев разяснява самодейността на президента Румен Радев за необятен публичен спор . Обсъждането да е за " цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функционалности, мястото ѝ в правосъдната система и връзките с други институции ".

" Президентът има право да насочва апели. Аз не разбрах тъкмо какви са границите на този спор, какво тъкмо би трябвало да бъде дебатирано. Когато президентът дефинира рамките на дебата и в случай че бъде поканена прокуратурата, ще се отзовем " , съобщи Гешев.
 Спират евродокладите върху правосъдната ни система Обновена
Спират евродокладите върху правосъдната ни система

Преди дефинитивно решение Европейска комисия пита Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз

Цацаров и Гешев участваха в Европейския парламент в Брюксел в конференция " 12 години Механизъм за съдействие и инспекция в България: Равносметка ". Форумът е проведен от евродепутата Емил Радев, който е заместник-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

" Механизмът за съдействие и инспекция е изчерпал своята полза, той всъщност не спомага за прогрес. Надяваме се да завърши бързо, а всички български институции да продължат да вървят по верния път ", разяснява Иван Гешев.
 Атанас Славов: Процедурата за следствие да е единствено за основния прокурор
Атанас Славов: Процедурата за следствие да е единствено за основния прокурор

Въпреки рекомендациите включват и правосъдния министър към наказателния развой

Припомняме, за опцията и основният прокурор да бъде разследван се заприказва най-много след решенията на Европейския съд за правата на индивида, който осъди България по делата " Колеви против България " и " С.З. против България ". Специално за тези две каузи страната ни би трябвало да предложи ограничения по какъв начин да бъдат изпълнени рекомендациите на Европейски съд по правата на човека до 1 октомври. В противоположен случай Комитетът на министрите ще одобри междинна резолюция, което не е добре за интернационалната репутацията на България.

На 18 юни 10 неправителствени организации се оповестиха срещу препоръчаните от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за краткотрайно премахване и предварително преустановяване на пълномощията на така наречен " трима огромни " в правосъдната власт - ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на основния прокурор (ГП).

Седмица по-рано Кирилов предложи по искане на министъра на правораздаването или с гласовете на най-малко трима от съответната гилдия на Висш съдебен съвет да се позволява започване на наказателно произвеждане за съзнателно закононарушение от общ темперамент против " тримата огромни " и за краткотрайното им премахване от служба.

От неправителствените организации са безапелационни, че няма потребност от специфичен ред за следствие на ръководителите на висшите съдилища, защото методът, по който се образува наказателно произвеждане против тях можел да се трансформира в сплашващо въздействие върху съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР