Антиислямският политик смекчи обещанията си за забрана на Корана и

...
Антиислямският политик смекчи обещанията си за забрана на Корана и
Коментари Харесай

Герт Вилдерс омеква в борбата за премиерския пост в Нидерландия

Антиислямският политик смекчи обещанията си за възбрана на Корана и джамиите в Нидерландия и съобщи, че ще " продължи да води умерена " политика, до момента в който пратеникът на партията му трябваше да възобнови съдружните договаряния в понеделник.

" Днес, на следващия ден или вдругиден... Ще стана министър-председател на тази красива страна ", написа Вилдерс в обществената медия X в събота.

Неговата Партия на свободата завоюва най-вече места на изборите, само че се нуждае от най-малко двама съдружни сътрудници, с цел да образува болшинство в долната камара на Народното събрание. Според прогнозите крайнодясната партия ще получи 37 места в 150-членното Народно заседание, като окончателните резултати се чакат тази седмица.

Дясноориентираната демократична Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на отиващия си министър-председател Марк Рюте, която приключи на трето място, изключи опцията да се причисли към неговия кабинет, макар че съобщи, че може да поддържа " дясноцентристко " държавно управление извън.

Следващият евентуален сътрудник на Вилдерс е дясноцентристката партия " Нов обществен контракт ", която има 20 места и се трансформира в четвъртата по величина мощ след основаването си през август. НСД споделя огромна част от рецензиите на Вилдерс против политическия хайлайф, управлявал Нидерландия през 13-те години на власт на Рюте.

Но водачът на НСД Питер Омцигт, някогашен народен представител от Християндемократическата партия, съобщи, че не би могъл да ръководи с Вилдерс, в случай че той не се откаже от противоконституционни политики като възбраната на Корана и джамиите.

Двамата се разграничават и във връзка с политиката на Европейски Съюз. В своя манифест Вилдерс даде обещание референдум за продължение на участието на Нидерландия, до момента в който Омцигт изключи опцията за " Nexit ".

В понеделник НСД ще се срещне с " разузнавача " на Вилдерс, сенатора от Партията на свободата Гом ван Стриен, който е назначен да води проучвателните съдружни договаряния.

В поста си Вилдерс се нахвърли против главните политици, които " си мислят, че могат да маргинализират партията му политически ". Той съобщи, че осуетяването на упоритостта му да стане министър председател би било изменничество към демокрацията, и съобщи, че те са отворили " политическа торба с трикове ".

" Ако не ни се даде опция да превърнем гласа и демократичния мандат на милиони хора в изпълнителна отговорност, ние единствено ще ставаме все по-големи и по-големи. Защото джинът е излязъл от бутилката и няма да се върне назад ", написа Вилдерс.

Той твърди, че успеха му не се дължи единствено на недоволството от рекордната чиста миграция, която предходната година доближи 220 000 души в 18-милионна страна. Проблемите включват " прекалено много претенденти за леговище, прекомерно малко жилища, незадоволителна покупателна дарба и неприятно опазване на здравето ", написа той.

Омцигт също води акция по тези въпроси, като дава обещание да ограничи имиграцията до 50 000 души годишно.

Ако НСД откаже да влезе в коалиция с Вилдерс, тя може да се причисли към кабинет, управителен от лейбъристи и зелени, с министър председател Франс Тимерманс.

" Денк ", партията за правата на мигрантите, която се чака да получи три места, съобщи, че се опълчва на държавно управление, водено от Вилдерс, и не има вяра, че той е трансформирал възгледите си. " Не можем да предадем страната си на някой, който желае да лиши повече от 1 млн. мюсюлмани от техните права ", съобщи водачът на Denk Стефан ван Баарле.

Досега единствено по-малката антисистемна партия - Движението на фермерите и жителите, която завоюва планирани седем места, съобщи, че е подготвена да се причисли към коалиция с Партията на свободата.

Коалиционните договаряния в Нидерландия нормално лишават няколко месеца, а след изборите през 2021 година продължиха 299 дни.

Елизабет Куйпер, асоцииран шеф на мозъчния концерн " Център за европейска политика ", съобщи, че държавно управление, водено от Партията на свободата, ще понижи поддръжката за Украйна и ще има огромно въздействие върху новата Европейска комисия, която ще встъпи в служба след една година.

" Ясно е, че през идващите години на равнище Европейски Съюз би трябвало да се обърне внимание на мобилизацията на гласоподавателите, които показват политическо неодобрение ", написа Куйпер в своя блог. " Европейски Съюз ще би трябвало да покаже способността си да взема решение обществени проблеми и да реализира почтен и обективен преход към климата. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР