Античният театър в Пловдив е изграден през 90-те години на

...
Античният театър в Пловдив е изграден през 90-те години на
Коментари Харесай

Античният театър в Пловдив – от император Домициан до великите IL VOLO

Античният спектакъл в Пловдив е построен през 90-те години на I век по времето на император Домициан.

Доскоро се смяташе, че е това се е случило век по-късно - по времето на император Траян.

Постамент на скулптура на Тит Флавий Котис, правоприемник на последните тракийски племена и първи градоначалник на Филипополис, открита през 2016 година, предатира античния спектакъл, оповестява вестник Стандарт.

Зрителите са били ситуирани на 28 реда, на седалки, издялани от мрамор. Разделени са на браншове от спускащите се към сцената стълбища. В днешно време са оживели 20 от редовете.

Античният спектакъл побирал от 5 до 7 хиляди фенове, които са следили надпревари по пеене и лирика, които били част от фамозните Питийски спортни игри, провеждани във Филипопол. На това място е заседавал Тракийският койнон - съюзът от градовете на провинция Тракия.

Театърът най-вероятно е служил и като гладиаторска сцена, като към орхестрата е била издигана спомагателна бариера, която да защищава феновете от първите редове по време на кървави борби.



Театърът е просъществувал към 300 години. На сцената се е издигала двуетажна сграда, наречена скене (съблекалня за актьорите), огромната част от която е разрушена в края на IV в. от пожар или земетресение. Днес тя е реставрирана след обстойни археологически изследвания.

Античният спектакъл е открит инцидентно през 1957 година при прокопаването на тунела под Джамбаз тепе - една от основните транспортни връзки в град Пловдив.

Съвременно му потребление като сцена за културни мероприятия стартира през 1981 година по време на честванията за 1300 година българска страна с зрелище на спектакъла “Медея “.

Лято 2022 стартира в Античния спектакъл на 12 юни с италианската сензация в класическата музика Федерико Пачоти. Ще прозвучат безконечните шлагери на Led Zeppelin, измежду които Stairway To Heaven, както и хитовото IL VOLO - най-прочутото в света италианско трио.

Зрителите ще се насладят също по този начин на гласовете на двукратния притежател на „ Грами “ Грегъри Портър и на Ричард Маркс.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР