Антибиотици за пневмонии вече се предлагат на пределни цениНай-чувствително е

...
Антибиотици за пневмонии вече се предлагат на пределни цениНай-чувствително е
Коментари Харесай

Масовите лекарства поскъпват до 15 на сто

Антибиотици за пневмонии към този момент се оферират на пределни цени
Най-чувствително е покачването на цените при препарати за Коронавирус

Максималното повишаване на препарати за грип е с до 2 лв.

Лекарства нарастват до 15% поради инфлацията и вдигната цена на тока, оповестиха за “Труд” фармацевти.
Най-много са поскъпналите лекарства без лекарско наставление, като огромна част от тях се употребяват при настинка, грип или признаци на COVID-19. Таблетки за смучене при болки в гърлото, аналгетици, витамини, спрейове за нос са поскъпнали с по към 10-15%., само че има и по-драстични нараствания. Поради относително ниските цени на този вид медикаменти, оптималното повишаване е с до 2 лв..

Препаратът Тайлол хот, който е на основата на парацетамол, към този момент се предлага за 14,20 лева вместо досегашните 11,80 лева Нурофен стопколд от 6,80 лева е станал 8,20 лева Вдигната е и цената на Аспирин с витамин С, който се продава за 11,80 лева

Увеличение на цените има и при медикаментите с рецепта. Там обяснението е, че са поскъпнали и в страните, с които България реферира цените. Пределната цена на антибиотика Levoxa, който медиците най-често изписват на пациенти с COVID-19, е увеличена от 11,75 на 14,87 лева или с 26,5%.

Още един антибиотик, който се дава на заболели от COVID-19 с пневмонии Линкомицин също е поскъпнал с 11%. С нови и по-високи цени са разнообразни препарати за артрит, хипертония, тревога. До пределните цени са стигнали най-търсените антибиотици, разясниха пред “Труд” фармацевти.

“Процесът с повдигането на цените на медикаментите стартира от декември предходната година. Увеличението е от 2-3% до към 15% за някои козметични артикули и добавки, само че медикаментите са в границите на инфлацията”, разяснява пред “Труд” ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

Той напомни, че законът изисква ценообразуването да е съобразено с инфлацията. Лекарствата без рецепта не могат да нарастват с по-висок % от насъбраната инфлация от последното покачване на цената. “Поскъпването на медикаментите ще завърши най-вероятно до края на месеца”, предвижда Костов.

“Тези цени, с цел да е пределно ясно, идват от производителите и доставчиците, а не от аптеките. Цените единствено минават през аптеките, т.е. ние просто отразяваме към този момент увеличените при нашите снабдители цени”, добави той.
Велина Григорова, ръководител на Българския фармацевтичен съюз: Цените се подвигат до лимита
Само един път годишно може да се трансформира цената



За медикаментите без лекарско наставление има наклонност за повишение, която се дължи на смяната в цялата конюнктура с горивата и превоза, а оттова идва и повишението в цените. Аптеките не подвигат цените. Производителите и вносителите са тези, които подвигат цените и това се отразява. По закон може единствено един път годишно да се трансформира цената и тя не би трябвало да е по-голяма от % за инфлацията.

Увеличение в пределната цена на медикаментите по лекарско предписани е допустимо, в случай че те не се заплащат от Здравната каса.

Освен това до момента притежателите на позволение за приложимост, откакто записват една пределна цена, продават под нея, защото са имали такава опция. Сега просто качват до пределната цена, която действително не е по-висока от записаната им цена.

При всички медикаменти, без значение дали са по лекарско предписани или не, смяна в регистъра на пределните им цени става само и единствено с утвърждението на Съвета по цени и реимбурсиране.

По-лесно става за медикаменти, които не са по лекарско наставление, тъй като те не се възстановяват. Промяната в цените нагоре на всичко, което се реимбурсира от Здравната каса, става доста мъчно.
Андрей Марков, Българска болнична асоциация: Всичко е за сметка на пациента


Болниците са доста обезпокоени поради това, че дълги години замразяването на индексациите на клиничните пътеки или на разноските, които не се възстановяват от страна на касата, не се пипат. Сега, когато се натрупа всичко това и като се усилиха и разноските за сила и разноските за работни заплати, няма по какъв начин общите пари да не мърдат. Това е огромният проблем. Стига се до някакъв предел, който към този момент мъчно се удържа.

Казвали сме доста пъти, всичко това е за сметка на пациента, единствено че никой няма куража да излезе и да каже “увеличавайки тези разноски пациентите остават без същинско и обикновено лекуване и по тази причина имаме такава смъртност”. Парите за здраве станаха доста като номинал, само че номиналното изражение нищо не значи, в случай че то не е в съразмерност с общите разноски и по тази причина споделяме, че би трябвало да реализираме някакъв размер от общите разноски, който да е приблизително европейски. 4,8-4,5-4,3 от Брутният вътрешен продукт е тъкмо половината от това, което се харчи за опазване на здравето. Тоест опазването на здравето ни е на половина солидарно. Разходите, в съпоставяне със същия интервал за предходната година, са сред 270-300% за енергоносители, а за медикаменти нарастването е по-малко, само че с натрупването, което загатнах, ние имаме растеж от към 20-30%. Искаме да имаме европейска дълготрайност на живота, европейско опазване на здравето, само че да не плащаме или с нашите никакви пари. Това е огромният проблем.
Д-р Красимир Петров, изпълнителен шеф на МБАЛ “Св. Анна”-Варна: Дълговете порастват, снабдители към този момент отхвърлят поръчки


Лекарствата и консумативите още не са поскъпнали трагично като тока и газа, само че задълженията порастват и снабдители към този момент стартират да отхвърлят поръчки. Финансовото състояние стартира да се утежнява първо поради пандемията, защото заработката ни падна съществено. Допълнителните средства за Коронавирус, които ни превеждат, не всеки път покриват действителните разноски. Губим 20% от средствата, които сме получавали за осъществена активност преди рецесията, а не можем да понижим спомагателното материално стимулиране на хората поради претоварването и инфлацията. Получава се циничен кръг, в който се въртим към този момент месеци наред. Скокът на сметките за ток и газ е смъртоносен. Очаквам скоро той да повлияе осезаемо и на цените на медикаментите.
Д-р Иван Иванов, шеф на болничното заведение в Горна Оряховица: Има недостиг на лекарства


“Има изострен недостиг на някои препарати.” Това съобщи пред “Труд” доктор Иван Иванов, шеф на общинската болница “Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица. “Като трайна наклонност се обрисува неналичието на лекарства за лекуване на заболели с ковид. Сред тях са най-много коагуланти и някои антибиотици. Ползваме заместители на коагулантите, само че те крият повече опасности и странични резултати като провокират да вземем за пример кървене.

Дефицитът към този момент е нескончаем и обстановката е извънредно неприятна”, акцентира доктор Иванов. Той разясни, че доставката на лекарства и консумативи за здравното заведение става посредством социална поръчка. “В момента сме в процедура за нови доставки, само че тя не е приключила и не мога да кажа дали има смяна в цените. Все още употребяваме налични количества на старите цени”, посочи доктор Иванов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР