Анонимен свидетел, разпитан по делото срещу бившата шефка на Агенция

...
Анонимен свидетел, разпитан по делото срещу бившата шефка на Агенция
Коментари Харесай

Анонимен свидетел обявил, че Живко Коцев бил гласен за вътрешен министър

Анонимен очевидец, разпитан по делото против някогашната шефка на Агенция „ Митници “ Петя Банкова, разказал, че някогашният основен секретар Живко Коцев е бил гласен да смени вътрешния министър Калин Стоянов. Това стана ясно в четвъртъкв Софийския апелативен съд, който преглежда ограниченията за неотклонение на Банкова и арестувания с нея Стефан Димитров. Двамата са упрекнати в присъединяване в незаконна група за контрабанда и пране на пари. Привлечени под отговорност са и бащата на Стефан Димитров - Марин и Никола Николов-Паскал, който е в неопределеност. От през вчерашния ден обвинен по същото дело е и самият Живко Коцев, който остана на независимост против 20 000 лева гаранция.

Анонимният очевидец, разпитан по аферата с „ Митниците “ оповестил пред проверяващите, че знаел за срещи, провеждани в дома на някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков, на които се обсъждало по какъв начин вътрешният министър Калин Стоянов би трябвало да бъде отхвърлен, с цел да седне в министерското кресло Живко Коцев. На съвещанието, несъмнено, не стана ясно кой е анонимният очевидец, само че показанията му съответстват с изказванията, дадени преди дни от Калин Стоянов пред медиите за провеждани „ вечеринки “ в дома на Бойко Рашков, на които се кадрувало в Министерство на вътрешните работи.

До обвиняванията на Коцев се стигна, откакто, откакто следено изтекоха. Появиха се фотографии, на които се вижда по какъв начин Коцев демонстрира безценен часовник на китката си. По-късно някогашният министър председател Николай Денков оправда основния секретар на Министерство на вътрешните работи, че е получил часовника като „ подарък от другари по отношение на персонален празник “. Така откакто първо подаде оставка, а след това си я отдръпна, най-после по предложение на служебния министър председател Димитър Главчев прездентът Румен Радев уволни Живко Коцев от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

В съда през вчерашния ден стана ясно, че по следствието за контрабанда в „ Митниците “ са разпитани цялостен набор полицейски началници.

Сред тях са вътрешният министър Калин Стоянов, началникът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов, шефът на граничната полиция Антон Златанов и Тодор Гребенаров, някогашен шеф на националната полиция. Всички те са декларирали, че са виждали Стефан Димитров неведнъж в Министерство на вътрешните работи, изясни юристът му Ивайло Найденов.

На съвещанието Стефан Димитров изиска да бъде пуснат от ареста. Той се оплака, че е подложен на тормоз в ареста. Чувствал се зле здравословно и дори два пъти примрял. Накрая съобщи:

„ Надявам се когато всичко това завърши, цялата тази журналистическа мощност да почисти името ми “.

Банкова също изиска от съда да си върне свободата, като уточни, че цялата ѝ кариера е минала в държавна работа и че постоянно се е стремяла да пази държавния интерес.

„ Никога не съм правила закононарушения, една от дребното съм, която подава данъчна декларация за апартамент, който приписвам чартърен “, съобщи тя.

В последна сметка арбитър Веселин Пенгезов ги остави в ареста.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР