Анонимен източник от руската космическа агенция е информирал журналистите на

...
Анонимен източник от руската космическа агенция е информирал журналистите на
Коментари Харесай

Русия обмисля да спре да снабдява САЩ с ракетни двигатели РД-180, според слухове се обсъжда смяна на ръководителя на Роскосмос!

Анонимен източник от съветската галактическа организация е уведомил публицистите на вестника “Известия ”, че Съветът за сигурност на Руската федерация обмисля ролята на съветската галактическа промишленост в американската галактическа стратегия, и по-специално доставката на мотори РД-180 за американски цели.

Както е добре известно, мотори от този вид зареждат първата степен на ракетата “Атлас 5 ”. Американците употребяват тази ракета за извеждането в орбита на разследващи изкуствени спътници и до момента наподобява, че Русия не е имала проблем с това. Космически запалянковци от интернационалните интернет конгреси подозират, че в случай че възможна мярка бъде подхваната, тя ще е разследване от събитията в Сирия.

 Atlas rocket

Ракетите “Атлас ” работят с съветски мотори РД-180. На фотографията – ракета “Атлас 5 ” извежда марсода “Кюриосити ” на път към Марс през 2011 година. Photo credit: NASA TV

Космически запалянковци се тормозят, че в случай че Русия наложи възбрана върху тези мотори, ще пострада освен американското военно разузнаване. НАСА от време на време купува ракети “Атлас 5 ” за научни задачи. Най-известните задачи, които са изстреляни с “Атлас 5 ”, са тези на автоматизираната междупланетна станция “Ню Хърайзънс ” (излетяла през 2006), която през днешния ден към момента пътува към Плутон, и марсоходът “Кюриосити ”, който излетя през 2011 година, сполучливо се спусна на повърхността на Марс през 2012 и работи там до ден сегашен.

Някои галактически специалисти са обезпокоени, в случай че Русия наложи възбрана, само че други галактически специалисти не се опасяват. Те припомнят, че Съединени американски щати към този момент имат на склад огромен ресурс от мотори РД-180, тъй че полетите на ракети “Атлас ” няма да се преустановят в близко бъдеще. Джеф Фауст, американски галактически специалист, припомня посредством личния си акаунт в Туитър, че Съединени американски щати разполага с инфраструктура да строи РД-180 на личната си територия, тъй че по всяка възможност няма да се стигне до търсене на различен мотор за ракетата.

Освен това “Атлас 5 ” към този момент напълно не е незаменима ракета, изключително откакто компания СпейсЕкс е въвела в употреба ракетата “Фолкън 9 ”, която през днешния ден извежда кораби с товар до “Международната галактическа станция ” и скоро ще извежда и други спътници за други потребности. Така че в Съединени американски щати към този момент има ракета, частите на която се създават напълно на лична територия и при потребност тя може да поеме част от полетите.

По всичко наподобява, че в случай че такава мярка бъде подхваната, от нея ще пострада на първо място съветското дружество Неправителствени организации Енергомаш, което в този миг създава мотори на първо място за американската промишленост. Ако Русия приключи експорта на мотори, предприятието ще би трябвало да търси други купувачи.

“По мое мнение, прекъсването на експорта на мотори към Съединени американски щати е неуместно, а ние ще претърпим финансови загуби и загуба на известност ”, оповестява Иван Моисеев, началник към съветския институт по галактическа политика. “САЩ няма да пострада доста и несъмнено ще продължи с военните изстрелвания, само че Русия ще би трябвало да спре производството на РД-180 напълно, тъй като никой различен няма потребност от моторите ”.

Ракетните мотори РД-180 са правоприемник на РД-170, които са захранвали галактическата ракета “Енергия ” през 80-те години. Те са били същинско знамение за руските инженери, като са били 5% по-мощни, а в това време 1.5 пъти по-малки от американските мотори “Ф-1 ”, извеждали в космоса ракети “Сатурн ” с хора към Луната. Ракетата “Енергия ” извела през 1988 година руската галактическа совалка “Буран ”, по-нататък е имало проекти даже за амбициозни междупланетни задачи до Луната и Марс.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики поставя завършек на тези упоритости и ракетата “Енергия ” в никакъв случай не полита повече, само че през 1996 година Съединени американски щати получава изключителни права за потреблението на ракетни мотори РД-180 в Съединени американски щати.

През месец декември 2012 година беше подписан следващ контракт за произвеждане на нови 31 мотори. Сега наподобява, че Русия премисля контракта си, съгласно “Известия ”.

Очевидно в Русия се приготвят и други промени. Според френския галактически конгрес Le forum de la conquete spatiale се обмисля свалянето на ръководителя на Роскосмос Владимир Поповкин и неговата подмяна с Карасаев.

Поповкин смени Анатолий Перминов напролет на 2011 година, след злополука на ракета “Протон ” в края на 2010 година, при която Русия загуби три спътника от навигационната система ГЛОНАСС. Очевидно съветските управляващи са разчитали с новия началник да се спрат неуспехите, които през последното десетилетие съпътстват съветската космонавтика.

Но по времето на Поповкин видяхме още по-впечатляващи провали, най-тежкият от които бе през 2011 година, когато рекламираната по целия свят задача до сателит на Марс “Фобос-Грунт ” не съумя да напусне околоземна орбита, а след няколко месеца падна в Тихия океан. През същата 2011 година падна и товарен галактически транспортен съд “Прогрес ”. През 2012 година ракетата “Протон ” още веднъж се провали, само че това беше нищо в съпоставяне със случилото се на 2 юли 2013 година. Тогава ракета “Протон ” просто се прекатурна скоро след изстрелването си, след което се разруши на територията на космодрума. Катастрофата, която беше излъчена по медии в целия свят, докара до уволнението на трима шефове в съветската космонавтика – Александ Кобзар, Валерий Греков и Михаил Лебедев. Дали и Поповкин ще напусне?

Космически експерти от Русия отдавна предизвестяват, че с уволненията на шефове от горната страна не се вземат решение проблемите на съветската космонавтика в дълбочина.  Въпрос на време е да бъдем очевидци на следващите огромни галактически произшествия в Русия, и който и да поеме Роскосмос след Поповкин, той също няма да седи на поста си дълго време – в случай че политиката не бъде преосмислена.

Информация от:

http://rt.com/news/russian-rocket-engine-ban-039/

http://astronautique.actifforum.com/

http://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=32675.0

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР