Анкета: Подкрепата на ДеСантис се срива преди първия дебат на Републиканската партия

...
Миналия месец губернаторът на Флорида Рон ДеСантис стартира силно нашумяла
Коментари Харесай

Миналия месец губернаторът на Флорида Рон ДеСантис стартира силно нашумяла „рестартиране“ на кампанията с надеждата да спаси затруднената си кандидатура за републиканската президентска номинация през 2024 г.

Не е проработило според ново проучване на Yahoo News/YouGov.

Проучването сред 1665 възрастни в САЩ, проведено от 17 до 21 август, показва, че подкрепата на DeSantis сред потенциалните Гласоподавателите на Републиканската партия на първичните избори намаляха по-далеч — и по-бързо — през последните няколко седмици от всякога, като се сринаха от предишното си дъно от 23% в средата на юли до едва 12% днес.

Вивек Рамасвами нараства

За да поставим колапса на губернатора с 11 точки в перспектива, ДеСантис всъщност водеше пред бившия президент Доналд Тръмп в директен двубой с 45% на 41% неотдавна през февруари . И докато позицията на губернатора непрекъснато спада оттогава - неуспешно съобщение за кампанията и поредица от непредизвикани грешки не помогнаха за нещата - той все пак имаше склонност да поставя чисто второ място в сондажите на цялото поле на Републиканската партия през по-голямата част от годината.< /p>

Вече обаче не. Според новото проучване на Yahoo News/YouGov, DeSantis вече е само с 4 пункта пред технологичния предприемач Vivek Ramaswamy (с 8%, спрямо 3% преди). За първи път повече републиканци и републикански избиратели казват, че „не са сигурни“ кого биха подкрепили, ако първичните избори в техния щат се проведат днес (14%), отколкото заявяват, че биха подкрепили ДеСантис.

Тръмп , междувременно, обикаля полето с 52% - увеличение от 48% преди това и статистически обвързано с най-високия му брой до момента. Преднината му от 40 точки пред ДеСантис също е нов рекорд. (Само миналия месец бившият президент водеше с 25.) Никой друг кандидат от Републиканската партия не успява да спечели 5%, със сенатора от Южна Каролина Тим Скот (4%), бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли (3%), бившия губернатор на Ню Джърси. Крис Кристи (2%) и бившият вицепрезидент Майк Пенс (2%) продължават да тънат в ниските едноцифрени цифри.

Дебатът ще направи или ще разбие ДеСантис?

Свободното падане на ДеСантис не можеше да дойде в по-ключов момент. В сряда осем републикански кандидати от второ ниво - група, която включва ДеСантис и всички споменати по-горе алтернативи на Тръмп, както и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм (0%) и бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън (0%) - ще се срещат в Милуоки за първия първичен дебат на партията за 2024 г.

Дебютът на ДеСантис в дебата ще му даде шанс да възстанови статута си на най-големия съперник на Тръмп в Републиканската партия – или, ако се препъне, да затвърди нарастващото впечатление че неговият момент е отминал.

Проучването на Yahoo News/YouGov показва болезнено ясно, че републиканците, които не са Тръмп, са се огорчили на губернатора. Една мярка е как той се представя в хипотетичен двупосочен мач с Тръмп. Тук DeSantis е загубил 10 пункта от миналия месец, спадайки от 33% на 23%, докато Trump е спечелил 6, изкачвайки се от 54% на 60%.

Това, което е поразително, не е само, че DeSantis е потънал до ново дъно по този въпрос (спад от 31%) или че Тръмп се е изкачил до нов връх (от 57%). Това е, че подкрепата на Тръмп е толкова по-висока директно срещу ДеСантис – 8 пункта по-висока, за да бъдем точни – отколкото срещу цялото поле, което предполага, че много републиканци, които теоретично са готови да гласуват срещу Тръмп, не желаят да го направят ако това конкретно означава да гласувате за ДеСантис.

Още насрещни ветрове за ДеСантис

В крайна сметка промяната на възприятията за ДеСантис е причината за тази промяна – а не промяната на възприятията за Тръмп. Сред потенциалните първични гласоподаватели на републиканците общият личен рейтинг на бившия президент сега е 75% благоприятен до 23% неблагоприятен, като по същество съответства на резултата от миналия месец (76% благоприятен срещу 22% неблагоприятен). Но през същия период благоприятният рейтинг на ДеСантис е спаднал с 4 пункта (от 71% на 67%), докато неговият неблагоприятен рейтинг е скочил с пет (от 17% на 22%).

Днес само 24 % от потенциалните първични гласоподаватели на Републиканската партия дават на ДеСантис „много благоприятна“ оценка. Това е спад с 10 пункта от юли насам — и спад с повече от половината (от 51%) от миналото лято.

____________

Проучването на Yahoo News е проведено от YouGov с помощта на национално представителна извадка от 1665 възрастни американци, интервюирани онлайн от 17 до 21 август 2023 г. Извадката беше претеглена според пол, възраст, раса, образование, избирателна активност през 2020 г. и президентски вот, основна партийна идентификация и текущо състояние на регистрация на избиратели. Целите за демографско претегляне идват от проучването на американската общност от 2019 г. Базовата партийна идентификация е най-скорошният отговор на респондента, даден преди 15 март 2022 г., и е претеглен спрямо очакваното разпределение към този момент (32% демократи, 27% републиканци). Респондентите бяха избрани от панела за включване на YouGov, за да бъдат представителни за всички възрастни в САЩ. Допустимата грешка е приблизително 2,8%.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР