Анкара. Турция е решена да подкрепи решително суверенитета и териториалната

...
Анкара. Турция е решена да подкрепи решително суверенитета и териториалната
Коментари Харесай

Daily Sabah: Турция е решена да подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина

Анкара. Турция е решена да поддържа уверено суверенитета и териториалната целокупност на Босна и Херцеговина, съобщи турското външно министерство, представено от турското англоезично издание Daily Sabah .

В изказване по отношение на последните решения, взети от Народното събрание на Република Сръбска, един от двата субекта на Босна и Херцеговина, Министерството сподели, че Турция постоянно е била отпред на напъните за поддържане на мира и поощряване на просперитета на Балканите, изключително в Босна и Херцеговина.

„ Споделяме терзанията по отношение на решенията, взети на специфичната сесия на Народното събрание на Република Сръбска на 10 декември 2021 година като всички другари на Босна и Херцеговина. Считаме, че решенията, взети в събранието на самостоятелната общественост, са нездравословни за конституционните и законовите рамка и затова пагубни за мирното и проспериращо бъдеще, което жителите на Босна и Херцеговина доста заслужават. Това също е предизвикателство за мира и стабилността на Балканите и цяла Европа ", се споделя в него.

Добавяйки, че Турция ще продължи да се стреми, дружно с интернационалната общественост, Босна и Херцеговина да се върне на своя път на икономическо развиване допустимо най-скоро, в изказването се споделя: „ С това схващане ние призоваваме тези, които ще поемат отговорността за вредите на мира и просперитета, да съблюдават конституционната и правната рамка и да прибегнат до разговор вместо едностранни дейности. "

Босненско-сръбските депутати в петък стартираха противоречив развой на отдръпване от централните институции на Босна и Херцеговина, макар многократните предизвестия против сходен ход от Запада.

Парламентът на Република Сръбска гласоподава решение, което задължава локалната власт да провежда отдръпване от три значими взаимни институции – армията, данъчната и правосъдната система – през идващите шест месеца.

Процесът се управлява от водача на босненските сърби Милорад Додик – някогашно протеже на Запада, трансформирал се в националист – който от години заплашва с разединение.

След осем часа спор депутатите одобриха оферти текст с 49 гласа " за " и 3 " срещу ".

„ Това е моментът на завоюване на свободата на Република Сръбска “, сподели Додик.

Въпреки че в предишното Додик успяваше да събере всички сръбски депутати да гласоподават единомислещо, този път опитът беше несполучлив и опозицията бойкотира вота.

Опозиционният сръбски политик Мирко Шарович разкритикува този ход, като сподели, че задачата да се раздели армията без война е " илюзия ".

„ Мисля, че пътят, който сте поели, господин Додик, е рисков за Република Сръбска “, сподели Шарович. „ Не можем да Ви последваме по този път! “

Няколко посолства на западни страни – Съединените щати, Обединеното кралство, Франция, Германия и Италия – в взаимно изказване дефинираха този ход като „ по-нататъшна ескалационна стъпка “.

Продължаването на " тази задънена улица " би означавало " опасност за стабилността на страната и целия район ", споделиха те.

През септември Додик разгласи проекти за съставяне на босненска сръбска войска, което провокира опасения, че действието може да провокира нов кръг от спора в балканската страна.

Този ход провокира дейна дипломация, като западни пратеници посетиха Босна с вярата да убедят Додик да се откаже.

Съветът за използване на мира, който следи за спазването на Дейтънското съглашение, неотдавна предизвести през последните дни, че „ едностранно отдръпване “ от федералните институции не е допустимо и заплаши с „ последици “ за всяка страна, която наруши мирното съглашение.

Това изказване не е взаимно подписано от Русия, която е част от този съвет дружно с представители на западните страни.

Кремъл поддържа дейностите на Додик, а водачът на босненските сърби се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва предходната седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР