Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че

...
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Ердоган: Турция и Либия потвърдиха ангажимента си към споразумението за морските граници в Средиземно море

Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в понеделник, че Турция и Либия са удостоверили уговорките си по споразумениетп за демаркация на морските граници в Източното Средиземноморие от 2019-та година, откакто се срещна с премиера на Либия Абдулхамид Дбейбех в Анкара, предава Reuters .

„ Морският контракт, подписан сред Турция и Либия, подсигурява националните ползи и бъдещето на двете страни... Ние потвърдихме нашата увереност по този въпрос през днешния ден “, сподели Ердоган на конференция.

Новото държавно управление на единството на Либия постави клетва на 15 март от двете воюващи администрации, управлявали източните и западните райони, се сплотиха, завършвайки равномерен преход на властта след десетилетие на принуждение и безпорядък.

Турция поддържаше основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС) против източно основаната Либийска национална войска (ЛНА), подкрепяна от Русия, Египет, Обединените арабски емирства и Франция.

Гърция, която се опълчва на морското съглашение сред Триполи и Анкара, прикани договорката да бъде денонсирана, откакто още веднъж отвори посолството си в Либия след седем години.

Либийският министър председател Дбейбе сподели, че споразуменията сред двете страни, в това число съглашението за демаркация на водните граници, се основават на годна рамка.

Отделно гръцкият външен министър Никос Дендиас се срещна с вицепремиера на Либия Хюсеин Атия Абдул Хафеез Ал-Катрани в Бенгази и означи, че Народното събрание на Либия не е утвърдил съглашението, което съгласно Гърция няма юридическа мощ.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР