Анкара. Турските власти знаят местонахождението на Адил Йоскюз, действителният организатор

...
Анкара. Турските власти знаят местонахождението на Адил Йоскюз, действителният организатор
Коментари Харесай

Daily Sabah: Турция знае местонахождението на организатора на преврата Адил Йоскюз

Анкара. Турските управляващи знаят местонахождението на Адил Йоскюз, действителният уредник на опита за прелом, воден от ФЕТО, съобщи в неделя министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, представен от турското англоезично издание Daily Sabah

Сойлу не разпознава страната, в която се намира Йоскюз, който е един от най-търсените лица по отношение на опита за прелом.
" Ние знаем местонахождението му, само че към този момент няма да го оповестяваме ", сподели Сойлу онлайн в ефир на телевизионния Kanal 7.

Йоскюз е бил видян в Германия през 2018 година и макар че не е доказано, Анкара твърди, че Германия е издала заповед за претършуване на къщата му след информациите. Съдът в Анкара е изготвил искане за екстрадицията на Йоскюз от Германия.

Първоначално учител по теология, Адил Йоскюз имал по-зловеща специалност съгласно управляващите. Като " имам " или почитан човек във организацията на проповедника Фетулах Гюлен ФЕТО, той е възнамерявал опита за прелом с инфилтраторите на терористичната група измежду военните. В момента той е в най-търсения лист на турското Министерство на вътрешните работи с премия от 4 милиона лири (981 000 долара) за информация, водеща до неговото залавяне.

Йоскюз за първи път е бил арестуван тъкмо пред авиобаза „ Акаънджъ “ - военна база в столицата Анкара, откакто опитът за прелом беше преустановен. Базата е била нещо като команден център за уредниците на преврата с бойни самолети, излитащи оттова, коитоо са поразили стратегически обекти.

Но часове след задържането му съд спорно е разпоредил освобождението му със правосъден надзор. Йоскюз е забелязан за финален път в Сакария, северозападен турски град, където преподава в университет, преди изгубването му. Месеци търсене в цяла Турция не са дали резултати и управляващите са заключили, че той е избягал в чужбина.

Наричан " черната кутия " на ФЕТО поради неговите връзки със старши фрагменти и водеща роля в опита за прелом, Йоскюз е работил като водач на военновъздушните сили на терористичната група.

Лидерът ФЕТО Фетулах Гюлен и Йоскюз са подведени под отговорност задочно по няколко обвинявания по отношение на преврата. И двамата ги чакат голям брой доживотни присъди поради хипотетичната им роля в опита за прелом, станал три години откакто членовете на ФЕТО в правосъдната система и органите на реда пробваха други два несполучливи опита за прелом.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР