Анкара. Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да

...
Анкара. Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да
Коментари Харесай

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие ще се проведе през 2022 г. у нас

Анкара. Следващото съвещание на Българо-турския директорски комитет по земеделие да се организира у нас през 2022 година бе подкрепено от министрите на двете страни проф. доктор Христо Бозуков и доктор Бекир Пакдемирли. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите . Провеждането на двустранния Управителен комитет по земеделие бе една от тематиките на диалозите сред двамата министри по време на визитата на българския министър в Турция.

Проф. Бозуков е на аудиенция в южната ни съседка по покана на своя сътрудник Пакдемирли за присъединяване в самодейността „ Въздух за бъдещето “. Тя се провежда за трета поредна година под патронажа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в границите на Националния ден за залесяване – 11 ноември. Инициативата се концентрира върху залесяването като главен приоритет в битката с климатичните промени, представляващи световна опасност за цялото човечество. Също по този начин е обвързвана със устрема за възобновяване на унищожените от пожари горски масиви, проблем, който в последното десетилетие на повишаващи се температури визира все по-големи региони в международен мащаб.

„ България и Турция могат да си сътрудничат в региона на проучванията и обмена на научна информация във връзка с акомодацията на горите. Съвместната ни работа ще способства за по-ефективно справяне с зараждащите провокации пред опазването на горите и биоразнообразието в тях “, означи министър Бозуков по време на срещата. Той осведоми също, че Министерството на земеделието, храните и горите дружно с Министерството на външните работи са инициирали подаяние на 5000 български фиданки. Те са предопределени за засаждане в Анталия.

Двамата министри разискаха и обичайно положителните връзки в работата сред двете министерства. „ Доброто партньорство сред Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и туристките ветеринарни управляващи минимизира нередностите при превоза на живи животни “, съобщи министърът. По думите му регулярното образуване на двустранни срещи, подписаните редица двустранни документи в региона на земеделието, извършените досега българо-турски агро-бизнес конгреси са единствено част от самодейностите, които спомагат за задълбочаване на двустранното ни съдействие и осъществяване на съответни на практика стъпки “, уточни още министърът.

„ Турция е измежду главните сътрудници в търговията на България със селскостопански артикули, като през последните няколко години образува към 5-6% от общия поземлен стокообмен на страната “, разяснява министър Бозуков. И посочи, че обичайно, българският експорт на селскостопански артикули за южната ни съседка надвишава значително вноса оттова. По думите му през 2020 година цената на изнесените селскостопански артикули за Турция възлиза на 347,9 млн. щ. д. – със 7,5% повече на годишна база. Водещите селскостопански артикули в българския износ са какаовата маса, слънчогледът и пшеницата, следвани от кюспета, наедрял рогат добитък, останки от производството на нишесте и скорбяла, слънчогледово масло, етилов алкохол, ориз, царевица и други

В края на диалога Христо Бозуков и Бекир Пакдемирли показаха убеденост, че ползотворното партньорство ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР