Анкара и Вашингтон потвърдиха желанието си да задълбочат връзките и

...
Анкара и Вашингтон потвърдиха желанието си да задълбочат връзките и
Коментари Харесай

Турция и САЩ искат да задълбочат сътрудничеството си

Анкара и Вашингтон потвърдиха желанието си да задълбочат връзките и съдействието си на фона на продължаващите провокации по време на срещата на външните министри на двете страни в Ню Йорк, оповестява в. " Дейли сабах ".

В взаимно изказване, оповестено след срещата нощес сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, се споделя, че първите дипломати " имат намерение да задълбочат двустранното съдействие посредством градивен и открит разговор, както планува Стратегическият механизъм сред Съединени американски щати и Турция ".

" Те разискаха методите и проучиха съответни стъпки за усилване на съдействието по въпросите на защитата, битката против тероризма, енергийната и продоволствената сигурност, битката с климатичните промени и усилването на комерсиалните връзки, като в същото време се договориха да засилят консултациите по редица районни въпроси ", се показва в известието.

" Те също по този начин потвърдиха поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна против неприемливата война на Русия. В този проект Съединени американски щати и Турция потвърдиха поддръжката си за намиране на решение за преустановяване на войната ", се отбелязва в известието.

Чавушоглу съобщи преди този момент, че договарянията със Съединени американски щати по отношение на продажбата на изтребители Ф-16 на Анкара се развиват позитивно. Той се базира на писмо на Държавния департамент до Конгреса на Съединени американски щати, в което се споделя, че доставката на самолетите " е значима освен за Турция, само че и за Съединени американски щати ".

" Мога да кажа, че договарянията и срещите ни се развиват позитивно и Конгресът също би трябвало да работи по въпроса ", съобщи Чавушоглу пред кореспонденти.

През октомври Турция насочи искане към Съединени американски щати да купи 40 изтребителя Ф-16 и близо 80 комплекта за рационализация на наличните ѝ бойни самолети Ф-16. Анкара желае това като възможна отплата за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от Съединени американски щати от програмата за изтребителите от ново потомство поради покупката на системите С-400 от Русия.

Коментирайки кандидатурите за участие в НАТО на Швеция и Финландия, Чавушоглу съобщи, че би трябвало да се отчетат и безпокойствата на Турция, свързани със сигурността.

В изявление преди срещата с Блинкън Чавушоглу посочи, че Турция има основателни терзания, свързани със сигурността по отношение на, както той сподели, поддръжката на Швеция и Финландия за терористични организации и това изяснява за какво Анкара възразява по отношение на присъединението на двете страни към НАТО.

Той съобщи, че схваща шведските и финландски опасения, свързани със сигурността, и желанието на двете страни за участие в алианса, само че акцентира, че опасенията на Турция във връзка със сигурността също би трябвало да бъде регистрирани и разсеяни. Това е " въпрос, който би трябвало да продължим да обсъждаме с приятелите и съдружниците, в това число Съединени американски щати ", е показал Чавушоглу, представен от в. " Хюриет дейли нюз ".

Същевременно Чавушоглу сподели, че Турция поддържа политиката на отворени порти на НАТО.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР