Анжелина Янева Програмите за плод и закуски в училищата създават

...
Анжелина Янева Програмите за плод и закуски в училищата създават
Коментари Харесай

Закуските в коша, плодовете смачкани в раницата

Анжелина Янева

Програмите за плод и закуски в учебните заведения основават битови проблеми. Учителите се трансформират в сервитьори, по коридорите се разсипват млека, раниците са цялостни със смачкани плодове и кашкавал, които в последна сметка децата не изяждат, алармираха родители и учители.

Дете не е способно да отвори вакуумираната опаковка с кашкавал. Необходима е ножица. Как възпитаник, който не разполага с нож, би хапнал портокал, един от раздаваните плодове. Ако не ги захвърлят в коша, децата ги прибират в раниците и ги носят в къщи смачкани. На родителите не им остава друго, с изключение на да ги изхвърлят или да събират портокалите, ябълките и другите плодове за ракия, споделят полу на смешка майки. Те допълват, че дават на децата си сандвичи или друга домашна закуска. Децата, които са на занималня, получават и пари за обяд в стола. Така раздаваните по програмата закуски стават зян, а се харчат непотребни пари.

Тъй като храните не се употребяват от децата, учебни заведения в столицата и Пловдив се отхвърлиха от присъединяване в програмата. Наша инспекция сподели, че в Хасково няма отказали се макар неуредиците, евентуално тъй като не са малко фамилиите, който разчитат на това хранене.

В едно от най-големите школа “Св. Климент Охридски ” закуски получават 400 деца. Скоро се чака да получават мляко и плодове по схемите на ДФЗ. Ако има вид, може би и ние бихме спрели да работим по схемата за млякото. Учителите се трансфораха в сервитьори, а децата не го пият. Повече от половината е изхвърлено в кошчетата или разлято по коридорите, разяснява шефът Гинка Райчева. И плодовете не се консумирали от децата. Според нея е по-добре да се отпускат средства на родителите и те да купуват на децата каквото им е нужно.

В учебно заведение “Васил Левски ” закуски получават 400 деца. От ноември ще имат и мляко и плодове, сподели шефът Милена Михайлова.

От 17 септември стартира раздаването на закуските. Вече 5-6 години работим по програмата. Мляко получаваме от предходната година. И тази година също ще работим по схемите, добави шефът на “Христо Смирненски ” Венко Точевски.

235 са децата от предварителен до 4-и клас, които получават закуски в “Шандор Петьофи ”. Заедно с родителите обсъждаме менюто, изясни шефът Антония Петрова. Най-често децата получават пълнозърнести сандвичи, така наречен ракети, кифли с мармалад или локум и от време на време банички. Менюто се слага в учебно заведение всеки петък и фамилиите знаят какво ще употребяват децата им през идната седмица, добави Петрова. От образователното заведение чакат скоро да стартират и доставките на плодове и мляко.

165 са учениците в “Никола Вапцаров ”, сподели заместник-директорът Димитрина Димитрова. Освен закуски скоро и те ще работят по двете схеми на ДФЗ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР