Английският физик и компютърен специалист сър Тим Бърнърс-Лий, считан за

...
Английският физик и компютърен специалист сър Тим Бърнърс-Лий, считан за
Коментари Харесай

Как Тим Бърнърс-Лий създаде интернет?

Английският физик и компютърен експерт сър Тим Бърнърс-Лий, считан за основател на World Wide Web, е роден на днешната дата през 1955 година в Лондон, написа.

Компютърните науки се отдават напълно естествено на Бърнърс-Лий, защото и двамата му родители работят по основаването на първия в света компютър за всеобща приложимост Ferranti Mark I.

Докато работи в CERN, Бърнърс-Лий основава за себе си стратегия на име Enquire, която можеда съхранява информация във файлове,съдържащивръзки ( “линкове ”) - след това тази техника става известна като хипертекст.

След като напуща CERN, Бърнърс-Лий работи за британската компания Image Computer Systems Ltd., където проектира най-различни компютърни системи.

През 1984 година той се завръща в CERN, с цел да работи по проектирането на компютърната мрежа на лабораторията, разработвайки процедури, които разрешават на разнообразни компютри да поддържат връзка между тях, а на учените да управляват разнообразни машини отдалечено.

През 1989 година Бърнърс-Лий изготвя предложение за основаването на световна система за хипертекст документи, която би употребила интернет. Неговата цел еда даде на учените опцията да споделят своите резултати, техники и практики без да им се постанова непрекъснато да разменят имейли.

Вместо това учените трябвада слагат тази информация “онлайн, ” където техните сътрудници да я употребяват когато и да е на денонощието.

В интервала 1990-91 година в програмната среда NeXTStep Бърнърс-Лийнаписва софтуера за първия уеб сървър и за първия уеб клиент, или “браузър ” (програмата, която достъпва и демонстрира файловете, взети от сървъра).

Първото приложение на мрежата в CERN е телефонният справочник на лабораторията, което е много нормално начало на едно от софтуерните чудеса на компютърната епоха.

През лятото на 1991 година планът WWW, който към този момент е покорил учените в Европа, минава оттатък океана и се влива в плана Internet. Така поражда паралелният свят на новосъздадените съкращения, като URL, HTTP, TCP и HTML.

Бърнърс-Лий основава първияуебсайт през декември 1990 година, в който разказва плана за World Wide Web. Тойсе появява в интернет от мрежата на CERN.

На уеб страницата е обяснено какво съставлява международната мрежа, по какъв начин хората могат да употребяват браузър и да настроят сървър, както и да си създадат личен уеб страница.

На 6 август 1991 година Бърнърс-Лий разгласява известие за първи път в Usenet, с което насочва обществена покана за съдействие с плана WorldWideWeb и на процедура прави новата осведомителна система обществено налична услуга.

На 30 април 1993 година от CERN афишират, че осведомителната система ще може да бъде употребена от всеки свободно и гратис.

През 1994 година в Съединени американски щати Бърнърс-Лий основава и оглавява World Wide Web (W3) Consortium в Масачузетския софтуерен институт.

Консорциумът, в съдействие с други организации, създава и усъвършенства стандартите за осведомителната система WWW и също по този начин се грижи за това мрежата бъде отворена, без патенти и да не бъде притежавана от никого.

През март 2000 година Тим Бърнърс-Лий е нареденот списание Timeсред „ 100-те най-важни персони на 20 век “.

На 15 април 2004 г.става първияполучател на новоучредената премия „ Награда за технология на хилядолетието “. През същата година той е отдаден в рицарско звание от кралица Елизабет II и получава премията Орден на Британската империя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР