Английската закуска е един от най-популярните герои в британската кухня.

...
Английската закуска е един от най-популярните герои в британската кухня.
Коментари Харесай

English breakfast – питателно изобилие по британски

Английската закуска е един от най-популярните герои в английската кухня. Тя е по едно и също време истинска и позната, съчетала изненадващо утринно обилие и обичания усет на обичайни артикули. Английската закуска е наслада за туристите, решили да се потопят в културата и атмосферата на Острова. Напоследък тя е чест посетител и в България, пренесена от увеличаващия се брой англичани, заселващи се по нашите села, а и ловко приспособена в менютата на огромните ни градове поради непрестанно възходящия брой туристи от Острова.

The English breakfast е известна още и като full breakfast или пълноценна закуска, защото в нея има всичко нужно, с цел да покрие питателните потребности на човек за една трета от деня. Противно на общоприетото разбиране, тя не се сервира единствено във Англия, а е постоянно на масата и в Ирландия и англосаксонските страни, въпреки и видоизменена.

Английската закуска във типа, в който е известна през днешния ден, се появява през 19 век. Преди това англичаните хапвали просто овесена каша, самун и месо за по-богатите. В началото е сервирана единствено на трапезата на най-богатите. Те били привилегировани да хапват щедро пушен бекон, подсладен с мед, пържени яйца, запържени домати, шунка, наденички, гъби и още други вкусотии. И несъмнено не липсва обичайна чаша благоуханен чай.

Кулинарните историци дават и друга причина за появяването на британската закуска. Те я свързват с индустриалната гражданска война през 19 век, когато тежката физическа работа е изисквала сериозна храна.

И въпреки всичко English breakfast става същински известна надалеч по-късно, през 60-те години на предишния век, когато Англия се трансформира в известна туристическа дестинация, а всички Bed & Breakfasts хотели стартират да я оферират като общоприета закуска.

 Английска закуска

Английската закуска е известна и доста вкусна, само че с нея несъмнено би трябвало да се внимава, тъй като никога не е лека храна. Всичките артикули в нея са пържени или затоплени в тиган – това е по едно и също време обичайно и практично.

В реалност съгласно рецептата е нужно продуктите да се пържат един след различен в една и съща лой, с изключение само на хляба. А когато всичко е готово, съставките на закуската още веднъж се поставят в тигана, с цел да се затоплят. Има и специфична поредност, в която продуктите се пържат – първо се поставя беконът, с цел да пусне лой, по-късно фасулът, наденицата, яйцата и най-после – доматите и гъбите.

 Яйца за закуска

Английската закуска се сервира в огромна паница, в която се поставят всичките ѝ съставни елементи и се съпровожда от сок от портокал, кафе или чай. Разбира се, както всяко вкусно ястие, по този начин и това може да стане още по-вкусно, като се съчетае с други лакомства на масата – мъфини или палачинки.

Всъщност през днешния ден доста малко англичани закусват с нея, преди да поемат на работа. Причината е, че приготвянето ѝ изисква доста време. В реалност изследванията на Острова сочат, че огромна част от британците излизат заран от у дома с празни стомаси или намират време единствено за закуска със зърнени храни или тост.

 Английска закуска

В днешно време full English breakfast е по-скоро празнична храна, която се подготвя през уикендите или по специфични мотиви. Но на първо място достоверното английско ядене е кулинарна атракция за гладни туристи, които на драго сърце без специфичен мотив се отдават на това питателно обилие от усети в ранните часове на деня.

Въпреки това британската закуска остава ястието, което не стопира да се възприема като едно от най-характерните за Англия и нейната еднаквост.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР