Английската централна банка повиши основния си лихвен процент на второ

...
Английската централна банка повиши основния си лихвен процент на второ
Коментари Харесай

АЦБ повиши на второ поредно заседание британската лихва с 25 базисни пункта до 0,5%



Английската централна банка увеличи главния си лихвен % на второ следващо съвещание, изпреварвайки другите водещи централни банки, борещи се с растящата инфлация.

Комитетът по паричната политика на АЦБ се съгласи да увеличи главния лихвен % от 0,25% до 0,5%, като съобщи, че чакат годишната инфлация да се форсира над 7% в границите на идващите месеци заради ниската безработица, възходящите заплати и увеличаващите се цени на силата.

Според прогнозата  на АЦБ английската инфлация ще доближи пик към 7,25% през април (при предходна прогноза за пик към 6%), като в едногодишен проект тя ще доближи 5,21%, в двугодишен проект - към 2,15%,а в тригодишен проект - 1,6%.
Членовете на АЦБ обаче бяха разграничени по отношение на това какъв брой огромно нарастване на лихвите е належащо за усмиряване на растящата инфлация, наблягайки предизвикването, пред което са изправени централните банкери, до момента в който балансират сред възходящите цени и рисковете за икономическия пораства вследствие на коронавирусната пандемия.
Четирима от деветте членове на Комитет по парична политика на АЦБ упорстваха за по-голямо покачване на главната английска рента до 0,75%, базирайки се на по-сериозния и резистентен от предстоящото ценови напън. Мнозинството от останалите петима членове, в това число шефът на банката Андрю Бейли, обаче гласоподаваха за покачване на лихвата с четвърт % до равнище от 0,5%, заявявайки, че това би трябвало да е задоволително, с цел да може инфлацията да се върне към целевото равнище на АЦБ от 2 на 100 през идващите две до три години.
АЦБ също по този начин съобщи, че ще стартира постепенно да понижава размера на своята стратегия за изкупуване на облигации (известна като " количествени облекчения " ), като повече няма да реинвестира парите в своя портфейл, които получава от падежиращи облигации. Това е първия път, при който една от водещите централни банки подхваща продължителни старания за стесняване на раздутия си по време на Covid рецесията финансова баланс.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР