Англичанинът Доминик O’Брайн няма право да посещава казина по целия

...
Англичанинът Доминик O’Брайн няма право да посещава казина по целия
Коментари Харесай

Доказателства за феноменалната човешка памет

Англичанинът Доминик O’Брайн няма право да посещава казина по целия свят. Това не е изненадващо: Доминик има феноменална памет, по тази причина за него не е мъчно да запомни колодата карти. За да научи нов език, се нуждае от 2-3 дни, тъй като запомня към 300 нови думи на час. През 1994г. той даже става международен първенец с най-силна памет, запомняйки 152 китайски думи за 15 минути.

Друг англичанин – Даниел Тамет, след тежка форма на епилепсия в детството си, съумява да създаде в съзнанието си комплицирани калкулации с повече от 100 знака. Американецът Ким Пийк, който става първообраз на героя от кино лентата „ Rain Man “, запомнил за няколко секунди  страница с текст, знаел наизуст 12 000 към този момент прочетени книги, помнел също по този начин картите на всички градове и американски автомагистрали и елементарно можел да каже деня от седмицата за всяка дата в календара за последните 2000 години. Веднъж Александър Пушкин изгубил петата глава от известната си творба „ Евгени Онегин “. Това се случило по време на пътешестване от Москва до Санкт Петербург, тъй че великият стихотворец даже не очаквал да я откри. Пушкин бил избавен от брат си Лев Сергеевич. Веднъж той прочел тази глава и още един път я слушал. Това било задоволително, с цел да възвърне буквално текста. Шахматистите, както знаете, имат отлична памет. Например, международният първенец Александър Алехин помнел всички изиграни партии. И Франк Джеймс Маршал, гросмайстор от Съединените щати, през двадесетте години на предишния век, провел по едно и също време игра на 155 дъски. След този шахматен маратон, Маршал съумял да възвърне 153 игри. Телефонните указатели, несъмнено, са комфортни, само че те са изцяло ненужни за китаеца Гу Янглин. Той помни 15 000 номера.

Още по-впечатляващ е резултатът на Паула Прентис, която работи като оператор на справочни услуги на остров Тасмания. Паула може да си спомни повече от 120 000 телефонни номера, адреси и имена на институции. Не по-малко забавен е и фактът, че тя не съумява да вземе изпита по математика в учебно заведение. Британецът Бартоломео Паркер Бидер работи в застрахователната компания през 30-те години на XIX век.  Пожар унищожил цялата документи на компанията. Но Бидер избавя сътрудниците си: за половин година той възстановил всички документи, с помощта на феноменалната си памет. През 1934 година известната балерина Лина Пое (Полина Михайловна Горенщайн) изгубила зрението си вследствие на затруднения след грип. Трябвало да остави балета, само че надареният човек е надарен във всичко: Лина решила да стане ваятел. За 14 години тя е основала над 100 статуи на известни персони. Работи, несъмнено, по памет. Съвременници настояват, че великият мъдрец на Древна Гърция Сократ познавал всички поданици на Атина, а популацията на града по това време било към 30 000 души.

Италиански академик Антонио Мальябеки помнел наизуст всички записи от своята библиотека, която се състояла от 40 000 книги и 10 000 ръкописи. Жителят на  Атланта Джо Уокър бил наименуван „ Г-н Мистър Бейзболна Енциклопедия. “ Талантливият бейзболен публицист пазел в паметта си хиляди резултати от игри през годините, помнел биографиите на всички известни майстори на тази игра. Единственото нещо, което не можел да направи Уокър, било да организира живо предаване, тъй като в детството си изгубил зрението си, само че по този начин и не се отказал от фантазията си да стане състезателен публицист. След като изгубил зрението си, Уокър можел да разчита единствено на паметта си.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР