Ангела Меркел ще се оттегли от канцлерския си пост още

...
Ангела Меркел ще се оттегли от канцлерския си пост още
Коментари Харесай

Меркел се оттегля като канцлер още през май?

Ангела Меркел ще се отдръпна от канцлерския си пост още през май, а не, както разгласи – едвам през 2021 година. Това съобщи някогашният ръководител на ГСДП (германската социалдемократическа партия) Зигмар Габриел. Така той реагира на новината, че Меркел се отхвърля от председателското място в Християндемократическия съюз и през 2021 няма да се кандидатира повече за политически постове.

Това евентуално е първата крачка към съставянето на коалиция сред християндемократи, либерали и зелени, счита Габриел. Условие за съставянето на такава коалиция обаче е Меркел да не е канцлер. Според него най-късно след изборите за Европейски парламент през май 2019 година Меркел ще се реши и на тази стъпка. Предсрочни избори надали ще има. По-вероятно е немските социалдемократи да се отдръпват от огромната коалиция и да се наложи другите огромни партии в Бундестага да се коалират между тях, счита той.

Съвсем разнообразни са желанията на Брюксел. Европейските ръководещи настояха Меркел да направи всичко допустимо, с цел да изкара мандат ас идо край. „ Имаме потребност от нея най-малко през оставащите три години “, съобщи шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той не счита, че позициите й на европейско равнище са отслабени. „ Меркел и Германия остават най-влиятелните артисти в европейската политика “, съобщи той след телефонен диалог с Меркел. Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер също съобщи, че Брюксел желае да довърши работата си с Меркел по проект – до 2021 година. „ Тя има цялостното доверие на европейските политици – от София до Лисабон и от Дъблин до Атина сътрудниците й изпитват почитание към нея и работят с голямо доверие с Меркел “, уточни той.

Своето персонално удивление към немската канцлерка изрече френският президент Емануел Макрон. Той увери Меркел в другарството си и изрази удивление пред метода, по който тя съумя да се оправи с доста криз ив Европа. „ Тя в никакъв случай не не помни кои са полезностите, поради които е основан и на които се уповава Европейският съюз и ръководеше страната си с доста храброст “, сподели френският президент.

Белият дом не разяснява решението на Меркел, като разгласи, че това са вътрешни работи на Германия. „ Съединени американски щати ще продължат да работят с немското държавно управление “, съобщи сбито говорителката на Тръмп Сара Сандърс.

В Германия се появиха гласове за още оставки. Те бяха ориентирани към водача на баварския ХСС Хорст Зеехофер, който в действителност е главният провинен за спада на доверието в консерваторите и неприятните изборни резултати на локално равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР