Ангел Геков, доскорошен изпълнителен директор на ББР © Велко Ангелов

...
Ангел Геков, доскорошен изпълнителен директор на ББР © Велко Ангелов
Коментари Харесай

Ангел Геков е готвен за изпълнителен директор на Общинска банка

Ангел Геков, досегашен изпълнителен шеф на ББР

© Велко Ангелов Това би било завръщане на Ангел Геков в Общинска банка, къде е бил от 2003-2005 година
Още по тематиката
Едно на мен, две на мен, три на мен
19 яну 2018
Георги Самуилов: От " Мулти " до непосредственост с всички ръководещи

Производителят на горива постоянно е упрекван в укриване на данък, само че постоянно съдът е отменял наказванията
19 яну 2018
Кой купи Общинска банка

Бързото и безрезервно утвърждение от Българска народна банка укрепва опасенията, че зад публично оповестените лица - Novito и " Инса ойл ", стои различен интерес
19 яну 2018
Българска народна банка позволи Общинска банка да бъде купена с пари от " Инса ойл "

Сделката беше утвърдена светаквично и опонира на досегашната процедура на регулатора да не позволява локални предприемачи
11 яну 2018
Еднолична банка " Мавродиев "

Бившият ръководител на КФН и предан негов чиновник от комисията са определени за шефове на държавната ББР
20 сеп 2017
Държавната банка ББР се мести от финансовия министър към икономическия

Това е втори опит на ГЕРБ за смяна, като той би трябвало да бъде утвърден и от Народното събрание
12 юли 2017
ББР ще преразгледа тактиката за активността си

Обмислят се и два нови продукта в кредитирането, които банката да предложи
26 апр 2017
Банката за развиване ще рефинансира сдружения с неприятни заеми

След като предходната година банката обилно кредитира свързани с Делян Пеевски компании, към този момент ще има предел на заемите към един клиент или група
18 фев 2015
ББР има двама нови изпълнителни шефове

Управителния съвет на банката е заменен съвсем напълно – Димо Спасов и Иван Христов за сменени с Ангел Геков и Илия Кирчев
14 дек 2014 Ангел Геков, до наскоро изпълнителен шеф на Българска банка за развиване (ББР), е готвен за този пост в прясно продадената Общинска банка, научи " Капитал " от три свои източника. Според двама от тях в управлението на банката се възнамерява да влезе й ръководителя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, който има мандат до 2019 година Потърсен за коментар Геков уточни, че това са спекулации, а Миленков не отговаряше на телефона си.

Любопитното е, че купувачът на мажоритарния дял в Общинска банка беше заявил, че ще резервира сегашното управление, като не е ясно какво е наложило смяната в проектите. За да заеме поста, Ангел Геков ще би трябвало да получи утвърждение от Българска народна банка, като досега в регулатора не е постъпило такова искане. Предвид банкерският му опит обаче в тази ситуация това е по-скоро условност.

Бързи промени

Планираната мениджърскатпромяна в Общинска банка идва след продажбата на мажоритарния дял на Столична община в нея (67.65%), договорът за която беше подписан на 12 януари 2018 година, два дни откакто скоростно регулаторно утвърждение от Българска народна банка. Преди това в края на предходната година в границите на десетина дни договорката и купувачът бяха утвърдени от Столична общинска организация за приватизация и вложения, Комисията за защита на конкуренцията и Столичния общински съвет. Засега остава под въпрос обаче дали всичко е финализирано, защото банката има и ръководещо сдружение, за чиято промяна на контрола евентуално в бързината не е поискано утвърждение от Комисията за финансов контрол.

Според декларираното новият притежател в Общинска банка е лихтенщайнското сдружение за ръководство на активи CAIAC Fund Management посредством структурирания от него различен фонд Novito Opportunities. Парите обаче идват от българската петролна компания " Инса ойл ", благосъстоятелност на Георги Самуилов. Тя е дала 46 млн. лева за покупката на каузи в банката, само че официално няма право на глас, съгласно оповестеното от Българска народна банка.

Сделката за Общинска банка мина скоростно през всички институции в границите на три месеца от стартирането на процедурата (3 октомври 2017 г.), което насочва към мощен политически тил на новия притежател и че зад лихтенщайнският акционер се крият други ползи. Бързото насочване към локални банкери (особено в случай че в управата не влизат и представители на CAIAC) също може да се преглежда като знак, че и действителният притежател е локално лице. Тази комбинацията ускорява опасенията, че Общинска банка може да се трансформира в ново КТБ.

Не тъкмо както беше оповестено

На въпрос на " Капитал " преди седмица има ли подадени заявки за промени в управителните органи на Общинска банка от Българска народна банка дадоха отговор, че CAIAC е показал, " че има намерение да работи със съществуващите управителни органи на банката и, че ще подхваща промени при нужда, само че след съответната процедура на авансово утвърждение от Българска народна банка според ЗКИ (Закона за кредитни институции – бел. ред.). Представено е и решение на УС на банката,с което те удостоверяват подготвеност и опция да продължат да извършват отговорностите си в границите на показаната от заявителя бизнес тактика, която е развита на основата на досегашния бизнес модел на банката ".

В момента ръководител на управителния съвет на Общинска банка е Сашо Чакалски (дългогодишен изпълнителен шеф в ББР преди това).

От 2012 година до ноември 2014 година изпълнителен шеф в банката беше и сегашният ръководител на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който надзирава процеса по неплатежоспособност на КТБ, Радослав Миленков. За към половин година през 2014 година (от лятото до края на годината) в Общинска банка пребиваваше и сегашният финансов министър Владислав Горанов.

Общинска банка – ББР – Общинска банка

До есента на предходната година Ангел Геков беше изпълнителен шеф в ББР близо три години (от края на 2014 г.). Той е познато име в банковия бранш. Отговарял е за кредитирането в държавната Българска външно-търговска банка (сега Уникредит Булбанк) до до юни 2001 година, когато е приватизирана. В интервала 2001-2003 година дава отговор за кредитирането като изпълнителен шеф в Росексимбанк (собственост тогава на Емил Кюлев). След това от 2003 година до 2005 година е в Общинска банка, тъй че в този момент това би било завръщане за него в банката. Два пъти е бил и началник в ББР - първия път е до пролетта на 2011 година като изпълнителен шеф в Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие), когато при промяна на ръководството е изменен и мениджърския екип на държавната банка. От юли 2011 година до към края на 2014 година е в Д Банк на турския предприемач Фуат Гювен. Тогава се връща в ББР, където е до есента на 2017 година, когато още веднъж има промени в ръководството на държавната банка, Геков е отхвърлен и мястото е обещано на Стоян Мавродиев.

Моделът ББР

Макар и не еднолично и от самото начало под управлението на Геков, само че при ББР основното развиване в последните години беше изоставянето на главните й функционалности на банка за поддръжка и поощряване на дребните и междинни предприятия. Тя отчасти се изроди в инструмент за поддръжка на неразбираемо по какъв начин селектирани едри бизнеси, като постоянно зад тях прозират политически ползи.

След затварянето на КТБ (през юни 2014 г.) държавната институция рефинансира " Водстрой 98 ", за чийто притежател Цветан Василев твърдеше, че е " марионетка на Пеевски " (депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски – бел. ред.). Заеми получаваха още " Булгартабак ", " Лодис инвест " и считаният за нов строителен любимец на депутата Пеевски АБ-Хасково. Оценка за експозицията към негови бизнеси е сложна, само че сигурно сумарно е измежду най-големите клиенти на ББР.

Сред финансираните политически лица от ББР е и членът на националния съвет, а до пролетта на 2017 година и на изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия Георги Гергов и следения от него " Международен панаир Пловдив " в края на 2016 година З

Друга линия на активността на ББР са избавителни интервенции за закъсали компании - най-много строителни. От тях тогавашните сдружения на " Галчев " (над 20 млн. лева.) са в неплатежоспособност, а групата на " Понс " (над 38 млн. лева.) също е със солидни усложнения и просрочия към снабдители и подизпълнители. През 2016 година ББР беше употребена и като инструмент за национализация, като финансира холдинга на икономическото министерство " Държавната консолидационна компания " да купи " Авинамс ". А също по този начин беше включена и още една съмнителна функционалност - като квазибюджетен инструмент за мостово финансиране на безплатното саниране.

Новото управление на ББР посредством промени в устава и изказвания даде да се разбере, че счита публично да се откаже от изначалната функционалност на банката и да я концентрира в огромни публично-частни планове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР