Ангажирането на още Охранителна полиция в борбата с пътнотранспортния травматизъм

...
Ангажирането на още Охранителна полиция в борбата с пътнотранспортния травматизъм
Коментари Харесай

ИПБ: Още полиция за по-малко катастрофи просто ще засили корупционните практики

Ангажирането на още Охранителна полиция в битката с пътнотранспортния травматизъм може да докара до увеличение на корупционните практики. Това считат специалисти от Института по пътна сигурност, които показват в рекомендациите си към вътрешния министър Иван Демерджиев, че би трябвало да ограничи функционалностите на Охранителна полиция. 
Прочетете още
Анализ на института сочи, че през последните два месеца на 2022 година /август и септември/ жертвите от ПТП са 96 души, като за същия интервал на предходната година те са 94. При ранените от ПТП наклонността да се усилва пътнотранспортния травматизъм е изразена още по-силно, като те са повече за последните два месеца на тази година с 69 тежко ранени лица.  Анализът изследва последните два месеца, с цел да се добие действителна визия за успеваемостта на изключителните дейности от страна на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на неприемливо високия пътнотранспортен травматизъм. В същото време сме очевидци на голям брой публично известни случай на корупция от страна на чиновници на Охранителна полиция, показва от ИПБ. 

В средата на месец август бяха огласени ограниченията от страна на Министерство на вътрешните работи за противопоставяне на разразилата се преди този момент „ война по пътищата “. Една от ограниченията беше да се включат чиновниците от Охранителна полиция, близо /14 000 човека/, в контрола и регулирането на придвижването по пътищата. На пръв взор това звучи разумно, че колкото повече чиновници управляват придвижването, толкоз по-малко извършители ще има на пътя. Но както се вижда от статистиката нагоре, жертвите и ранените се усилват макар неведнъж нараствания надзор. Допусната е стратегическа неточност от страна на професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, че не са изследвани аргументите за ограничение на Охранителна полиция да прави надзор на придвижването по пътищата. Още през 2012 година се установи, че успеваемостта по контрола на придвижването по пътищата е незначителна, само че пък за сметка на това корупцията измежду Охранителна полиция се усилва неведнъж. Констатира се, че Министерство на вътрешните работи не разполага с задоволителен потенциал да реализира непрекъснат надзор върху толкоз доста чиновници. В същото време увеличената корупция на пътя подбужда осъществяването на тежки нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата. От 2012 година са правени многократни опити чиновниците на Охранителна полиция да бъдат включвани в контрола, само че всякога те са приключвали след голям брой корупционни кавги. Това е по този начин, тъй като чиновниците от Охранителна полиция не възприемат сигурността на придвижването по пътищата като техен ангажимент. Основните задания, които те извършват са свързани с защитата на публичния ред. Координацията сред обособените служби на Министерство на вътрешните работи при контрола на придвижването не съществува. Изграждането на такава съгласуваност изисква структурни промени.

Експертите на Института за пътна сигурност оферират на министъра на вътрешните работи да ограничи работата по надзор и контролиране на придвижването по пътищата от страна на Охранителна полиция, като те да бъдат употребявани само при използване на широкообхватния способ за надзор. Това е потвърден способ, при който е невероятно да се ползват корупционни практики. Покровителството на извършители на Закона за придвижване по пътищата разрушава престижа на цялата полиция и основава условия за разрушение на дисциплината измежду всички останали участници в придвижването.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР