Ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес

...
Ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес
Коментари Харесай

МВР опроверга твърденията на политици, че не се бори с купуването на гласове

Ангажиментите на Министерство на вътрешните работи преди и по време на изборния развой са строго регламентирани. Безпочвени и голословни са нападките , че министерството не е осъществило нито една интервенция за обезвреждане на пазаруване на гласове и изрично не дават отговор на истината.

Това се споделя в позиция на Министерството на вътрешните работи. Преди дни министър председателят в оставка Николай Денков съобщи, че като вътрешен министър К алин Стоянов не е постигнал прогрес в търговията с гласове на изборите .

" Миналата седмица помолих за локалните избори да се направи една информация до каква степен се е водила битка с пазаруването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите, беше: " Все едно, че нямаше избори ". С други думи, нищо не е опитано да се направи в битката против пазаруването на гласове ", разяснява Денков.

Днес съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов и ръководител на " Демократи за мощна България " също разясниха в коридорите на Народното събрание, че не е имало нито една интервенция за обезвреждане на купувачи на гласове .

" Продължават политическите нападки към Министерство на вътрешните работи. Този път откровените лъжи се популяризират от депутат и съпредседател на политическо обединени “, се споделя в позицията на министерството. С изненада разбираме, че Министерство на вътрешните работи и в частност министърът носят отговорност за огромния брой недействителни бюлетини . Подобно изказване е или жестоко непознаване на законовите уредби, или съзнателно подстрекателство. За следващ път се постанова да вършим конкретизиране, че уговорките на Министерство на вътрешните работи преди и по време на изборния развой са строго регламентирани ", написа още в позицията на силовото министерство.

От Министерство на вътрешните работи показват, че е налице трайно одобрена процедура за обезпечаване на изборния развой, без значение от типа на вота. " Преди всички избори, едно от първите дейности е основаване на щаб, който провежда, координира и управлява всички охранителни мероприятия, в това число оперативното и очевидно противопоставяне на закононарушенията срещу политическите права на жителите. Този щаб се управлява не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е основният секретар ", прецизират от Министерство на вътрешните работи.

" Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е осъществило нито една интервенция за обезвреждане на пазаруване на гласове, изрично не дават отговор на истината. Резултатите от вложените старания са недвусмислени – близо два пъти е повишен броят на формираните досъдебни производства, свързани с локалните избори през 2023 година, спрямо вота през 2019 година Отчетът бе показан точно от основния секретар на Министерство на вътрешните работи ", напомнят от ведомството.

Според тях публикуваните лъжи са следващ опит за омаловажаване на труда на хилядите чиновници на Министерство на вътрешните работи, охранявали изборния развой и вложили старания в противодействието на пазаруването на гласове. Труд, който преди, по време и след производство на изборите не бе подложен на критика от народния представител Атанас Атанасов, се споделя в позицията на Министерство на вътрешните работи.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР