Ангажиментът, който е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост

...
Ангажиментът, който е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Министър Христов: България иска от ЕК Булгартрансгаз и ЕСО да останат в структурата на БЕХ

Ангажиментът, който е заложен в Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ), за изваждането на " Булгартрансгаз " и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) би трябвало се предоговори. Това сподели служебният министър на енергетиката по време на днешното му чуване в Народното събрание. По думите му тяхното изваждане от структурата на БЕХ ще затрудни работата на холдинга.

" Ние твърдо сме декларирали настояването да се предоговори този ангажимент и двата систематични оператора да останат в състава на БЕХ, като предлагаме ограничения, които да подсигуряват тяхното независимо и транспарантно ръководство ", съобщи Христов. Според него извеждането им от структурата на БЕХ най-вероятно ще докара до моментална дължимост и ще би трябвало да се върнат взетите средства. Освен това по доста неразбираем метод тези оператори ще бъдат ръководени и финансирани, тъй че да могат да извършват своята активност.

Министър Христов добави, че за избрани задължения, които желаеме да предоговаряме по ПВУ, като да вземем за пример частта с батериите за предпазване на сила и плана за геотермална сила, страната ни среща схващане от Европейска комисия.

Енергийният длъжностен министър осведоми още, че в Маришкия басейн държавни и частни вложители ще строят фотоволтаици. Христов добави, че там обаче би трябвало да се построява и спомагателна електропреносна мрежа. Затова, съгласно него, плановете са непривлекателни за вложителите, защото са механически сложни и би трябвало да се влагат съществени средства. Той изясни, че се търсят вложители, които имат опит в построяването и употребата на ВЕИ, както и с нужния капитал за построяването им. Приоритет имат компании, които считат да отварят предприятия и  да употребяват тази сила, която ще се създава. Освен това изискванията пред бъдещите вложители са и за рекултивация, които вършат плановете на границата на икономическата доходност, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР