- Анелиз, кажи ни каква е последната информация около срещите

...
- Анелиз, кажи ни каква е последната информация около срещите
Коментари Харесай

Анелиз Боржес, Euronews Франция: Очаква се обявяването на извънредно положение

- Анелиз, кажи ни каква е последната информация към срещите на спешния щаб с президента на Франция Емануел Макрон?

- Президентът Макрон се върна от срещите на високо равнище в Брюксел рано през днешния ден, с цел да организира тези срещи. Той чака министър-председателя и вътрешния министър да измислят метод, посредством който да се оправят с ескалацията на принуждение през последните дни. Според френското държавно управление над 800 души са били задържани през последните 24 часа из цялата страна. Голяма част от протестиращите в действителност за млади момчета, които нямат 18 години. Един от апелите на президента Макрон е към френските фамилии, той ги моли да се погрижат децата им да останат у дома, да не излизат вечер и да не се включват размириците. В момента разногласията са дали Макрон ще разгласи изключително състояние поради тежките конфликти с органите на реда. До момента обаче той не е споменавал сходно нещо. По негови думи всички карти са на масата и държавното управление ще направи всичко допустимо, с цел да подсигури сигурността на френските жители.

- От позиция на следствието има ли към този момент изясненост за какво този полицейски чиновник е стрелял и умъртвил 17-годишното момче.

- За момента знаем, че прокурорът на Нантер, това е предградието, в което беше погубен младият Наел, е изискал на служителят на реда да бъдат повдигнати обвинявания за преднамерено ликвидиране. Това е доста самоуверено решение, тъй като по принцип на прокурорите им лишава доста повече време, с цел да изготвят обвинителен акт. Разследването към момента тече, само че тези дейности на прокуратурата, както и изявленията на членове на държавното управление въобще не са задоволителни, с цел да потушат гнева на протестиращите. Много от хората, които срещнах по време на размириците споделиха, че това в действителност е последната капка, която е била нужна, с цел да прелее чашата, метафорично казано. За тях трагичната гибел на този млад мъж ясно демонстрира, това, през което всички, живеещи в предградията, изпитват генерации и години наред.

- Това, което казваш е доста забавно. Какво обаче желаят протестиращите, каква смяна желаят да видят в страната.

- Те желаят правдивост и то освен правдивост за Наел, само че и за доста други сходни произшествия, които са се случвали през годините. Хората, които живеят в предградията нормално са деца на мигранти и постоянно биват дискриминирани точно заради тази причина, както и поради финансовото си и обществено състояние. Те постоянно стават и жертва на полицейско безчинство и грубост. Но в никакъв случай няма правдивост. Хората споделят, че в тази ситуация е дума против дума – тяхната против тази на страната. Според тях, в случай че не са били оповестени видеата, които демонстрират по какъв начин 17-годишният Наел бива убит, най-вероятно и този случай щеше да бъде потулен. Но в този момент, когато към този момент са привлекли вниманието на страната, ще създадат всичко належащо, с цел да бъде техният яд чут.

- Няколко пъти загатна предградията, ще кажеш ли на българската публика какво е ситуацията там и за какво хората, живеещи в тези покрайнини са толкоз гневни.

- Много от тях споделят, че това отношение към тях от страна на страната продължава към този момент с години. Много хора съпоставят митингите с тези през 2005 година. Тогава имаше сходни митинги поради сходна обстановка. Тогава двама чернокожи младежи умряха поради токов удар, защото се криеха от полицията в трансформатор. И тогава и в този момент събитията в действителност катализираха публичното неодобрение, имаше тежки конфликти с полицията и доста огромни митинги. И тогава и в този момент хората, живеещи в предградията споделят, че желаят да получат своето място в обществото, да не бъдат изолирани. Държавата просто отсъства на тези места. Няма положителни учебни заведения, няма съответни здравни услуги, като цяло изискванията не са същи като тези на децата, които са израснали в центъра на Париж. Те се усещат все едно са в прослойка, от която няма изплъзване, няма изплъзване от това обществено състояние. Това, споделят те, продължава с години, бруталността на полицията продължава към този момент с години и е време да се постави край.

- Хората вършат прилика със случай, който е от преди съвсем 20 години. Франция подготвена ли е да признае, че има проблем с дискриминирането.

- Държавата е подготвена да признае, че във Франция има проблем, че тези хора се усещат откъснати от държавната система и този проблем би трябвало да бъде решен, те би трябвало да бъдат интегрирани в обществото. Само че от 2005 година доста държавни управления се смениха и нито едно от тях не съумя да откри магическото решение, което да оправи казуса. Именно заради тази причина хората насочиха гнева си към президента Макрон, когато се появиха видеата, които демонстрират по какъв начин служителят на реда прострелва от упор младежа в гърдите. Според управляващите обаче Еманюел Макрон не е бил осведомен с детайлите към случая и като цяло не носи директна отговорност. Отговорността е на правосъдната система. Ще е забавно да забележим по какъв начин властта ще отговори на тези вълнения и митинги. Очакванията са, че Макрон ще разгласи изключително състояние, само че досега получаваме информация единствено за още полиция. До момента 40 000 чиновници на реда са били изпратени да се борят с размириците, само че във Франция полицията наброява над 240 000, а и да не забравяме армията, за която още никой не приказва. Макрон ще би трябвало да адресира този проблем пред нацията, той няма по какъв начин да измисли решението на казуса единствено за една вечер, само че неговото адресиране е основно. А по какъв начин тъкмо ще се оправи – ще би трябвало да изчакаме и да забележим.

- Очакват ли се още митинги през днешния ден и през идващите дни. И по какъв начин тъкмо Макрон счита да се оправи с митингите с полицейска мощ и в това време да покаже на протестиращите, че страната се грижи за тях.

- Да, приготвяме се за още митинги довечера. Именно заради тази причина Макрон свика държавното управление в Елисейския замък, с цел да бъде фиктивен по добър проект за сигурност, посредством който да се потуши напрежението. Това е съществено предизвикателство, Макрон обича провокациите, само че постоянно не съумява да комуникира добре точно с тази с част на популацията. Хората споделят, че той просто не ги схваща, че той е президентът на богатите, тъй като не знае какво да живееш с минимална работна заплата, да пътуваш до работа всеки ден и да не знаеш дали заплатата ще ти стигне за месеца. Макрон за тях не схваща нито един от тези проблеми и не знае по какъв начин да ги реши. Ще забележим по какъв метод той ще се опита да адресира този проблем, имайте поради, че евентуално той е доста изтощен, тъй като напълно неотдавна улиците на Париж бяха цялостни поради пенсионната система и в този момент поради обществените неравенства. Ще бъдат сложни няколко дни за Макрон а може би и даже месеци.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР