Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония

...
Анекс към договора за приятелство и добросъседство със Северна Македония
Коментари Харесай

Анекс към договора със Северна Македония е вaриант за излизане от кризата

Анекс към контракта за другарство и добросъседство със Северна Македония би означавал препотвърждаване на желанията, заложени в този контракт. Това сподели пред БНР Весела Чернева, шеф на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„ Има потребност от излизане от тази задънена обстановка, в която се намират двустранните връзки “, уточни тя.

В предаването „ Преди всички " Чернева дефинира контракта със Северна Македония като „ доста явен, къс, чист документ “, само че по думите ѝ и от двете страни има хора, които се пробват „ да отподпишат контракта, пробват се да го създадат недействителен “, което тя назова недалновидно.

„ Самият текст няма толкоз потребност от пояснение. Има потребност от пояснение желанието на групи и в двете страни някак си да се върнем сега преди подписването на контракта. “

Весела Чернева открои непрекъсната наклонност и в двете страни да се работи за доближаване на България и Северна Македония, а в същото време „ те да бъдат отдалечени, скарани “.

„ И в огромна степен целият този диалог за символиката в нашите връзки, провеждан по този начин, че да ни разделя, а не да ни събира, цели тъкмо това. Аз се надявам, че той не цели дестабилизирането на нашите съседи. Това би било нещо, което е срещу българския народен интерес. “

Сегашната рецесия в връзките би трябвало да бъде преодоляна, с цел да може както да бъде даден старт на договарянията с Европейския съюз за участието на Северна Македония и Албания, по този начин и с цел да се осъществя съпредседателството на София и Скопие на Берлинския развой, за което България е упорствала години наред, счита Чернева. Тя е оптимист, че анекс към двустранния контракт би могъл да понижи разлома в двустранните връзки.

„ Въпросът даже не е толкоз в наличието на анекса, макар че то сигурно ще се гледа под лупа и от двете страни, колкото в основаването на врата, през която да може да се излезе от тази задънена улица “, разяснява Чернева.

Такъв анекс ще върне диалога към самия контракт, тъй като през последните месеци сме очевидци на разговор, в който „ за контракта на процедура не става дума, а проблемите са в неизпълнението на контракта “, акцентира още Весела Чернева.

„ Ние приказваме вместо това за символни неща – за еднаквост, за език и така нататък В контракта всичко това е заложено много ясно и е обяснено много ясно. “

Подобен анекс би бил политическа крачка, която ще даде и на двете страни опция да показват градивен метод, заключи Весела Чернева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР