Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Ангела Меркел начело на управляващия в

...
Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Ангела Меркел начело на управляващия в
Коментари Харесай

Наследничката на Меркел разпали скандал за свободата на словото

Анегрет Крамп-Каренбауер, която наследи Ангела Меркел отпред на ръководещия в Германия Християндемократически съюз, разбуни страната и си навлече тежки обвинявания и рецензии с предлагането си за регулация на свободното изложение на политически възгледи онлайн при избори. Крамп-Каренбауер, известна в Германия и единствено с буквите си АКК, направи предлагането обществено в понеделник, откакто ХДС претърпя най-лошите си резултати на европейските избори в неделя.

В навечерието на изборите 70 звезди на ЮТюб приканиха гласоподавателите да санкционират ръководещата партия за нейния неуспех да предприеме съответни дейности за прекъсване на световното стопляне. Пуснат онлайн на 18 май, клипът е бил гледан 12.7 милиона пъти до вторник и сложи партията на Меркел в режим на битка с рецесията. След вота АКК се разгласи за проверки за въздействието онлайн. Тя сподели, че в случай че 70 редактори на вестници насочат проведен апел за бойкотиране на партиите преди избори, това би било несъмнено " ясно като агитация ".  " Въпросът е... какви са разпоредбите от аналоговата сфера и кои правила би трябвало да се ползват в региона на цифровите технологии?... Ще прегледам този въпрос съществено ", закани се Крамп-Каренбауер.

Нейните мнения неотложно провокираха стихия в обществените мрежи с #AKKRuecktritt (AKКоставка), #annegate и #AKKgate, които съставляваха трите най-популярни тематики на разискване в Туитър в Германия. Крамп-Каренбауер отвърна в Туитър, че е " смешно да се внушава, че желая да контролирам изявлението на мнение ". „ Свободата на мнение е скъпа стойност в една народна власт. Трябва да приказваме за правила, които се ползват по време на избори ", написа тя в Туитър.

Медии и политици обаче реагираха остро на думите й. Журналисти ѝ напомниха член 5 от немската конституция, гарантираща свободата на мнение, тирада и писане.  " С обидата си за " агитация " и надзор над нея Анегрет Крамп-Каренбауер удостоверява рецензиите на младите блогъри в ЮТюб и разкрива властническото си мислене ", написа „ Шпигел Онлайн “. 

За Германската федерация на публицистите (DJV) апелът на АКК беше " освен нелепост, само че и нарушаване на конституцията ".  " Лидерът на партията ХДС явно няма проект по какъв начин да се оправи със свободното изложение на мнение в интернет ", съобщи ръководителят на DJV Франк Юберал пред вестник " Хайлбронер Щиме ".  " Емоционалната й реакция след изборите също демонстрира огромна степен на беззащитност в връзките с цифровия свят. "

 

---

ПРОФИЛ

56-годишната АКК размени Меркел отпред на ХДС през декември предходната година и се чака да търси най-високия пост, когато мандатът на Меркел завърши през 2021 година Онлайн звездата Резо и други авторитетни онлайн звезди два дни преди вота за Европарламент приканиха гласоподавателите да отбягват ХДС, СДП, както и крайнодясната Алтернатива за Германия. В последна сметка дясноцентристката партия получи единствено 13% от гласовете на гласоподавателите под 30 години, до момента в който Зелените събраха три пъти повече.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР