Андрей Янкулов е адвокат, бивш прокурор от Софийската градска прокуратура,

...
Андрей Янкулов е адвокат, бивш прокурор от Софийската градска прокуратура,
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Прокуратурата има нужда от позитивна селекция за ключовите постове

Андрей Янкулов е юрист, някогашен прокурор от Софийската градска прокуратура, напуснал заради противоречие с процесите в държавното обвиняване. През 2014 година е длъжностен зам.-министър на вътрешните работи, а от края на 2014 година до февруари 2016 година е зам.-министър на правораздаването. Експерт към Антикорупционния фонд. Андрей Янкулов е юрист, някогашен прокурор от Софийската градска прокуратура, напуснал заради противоречие с процесите в държавното обвиняване. През 2014 година е длъжностен зам.-министър на вътрешните работи, а от края на 2014 година до февруари 2016 година е зам.-министър на правораздаването. Експерт към Антикорупционния фонд. Какви саморазобличения видяхме при започване на седмицата, какво приказва това за прокуратурата?
От най-високото допустимо място в прокуратурата беше верифициран твърденият отдавна от елементи от гражданското общество, някои политици и някои медии модел на ръководство на страната, при който институциите и написаните на хартия правила са единствено една фасада, зад която действителната власт се упражнява сред няколко души и техните проксита - чрез телефонни диалози, есемеси и секрети срещи с уговаряния, закани и компромати. Сам основният прокурор Гешев съобщи, че звънял на десетки политици, членове на Висш съдебен съвет и магистрати, с цел да се ориентира какво се случва с него. Както и че замeстникът му Сарафов и шестимата членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, внесли настояването за предварителното освобождение на Гешев, били принудени да се извърнат против него, а Сарафов натискал други прокурори на управителни длъжности из системата. Въобще удостоверява се, че по върховете на прокуратурата непрекъснато вървят някакви нерегламентирани контакти и напън за едно или друго.

В споменаването на проблема " Барселонагейт " също имаше детайл на изобличаване и самоизобличаване - Гешев уличи Сарафов в опит за въздействие върху прокурора по това дело с изказванието, че желал да бъде прекъснато, само че се оказа и че самият Гешев е в течение какво се случва по следствието, водено от негов съученик. Странна е ориста на това произвеждане - първо се чакаха дълго време някакви преводи на документи от Испания, след това сякаш следствието щеше скоро да завършва, а пък в този момент Гешев споделя, че нямало да е скоро.

Очевидно всичко това приказва за тежка институционална рецесия в прокуратурата.
Реклама Бяхте прокурор и напуснахте държавното обвиняване по времето на Сотир Цацаров. Защо?
Подадох оставката си с назначението на Иван Гешев за основен прокурор. Тогава направих претекстовете си обществени - за мен настъпи моментът, в който повече не можех да продължа да бъда част от институция, която все по-видимо се отклонява от задачата си. Очаквах този развой в допълнение да ескалира с Гешев отпред и за жалост се оказах прав.
Винаги сте защитавали прореформистки визии за прокуратурата - тезите ви бяха ли чувани там?
В интерес на истината и аз не съм се обаждал обществено много-много, до момента в който бях прокурор, с някои дребни изключения. Иначе постоянно сме коментирали с сътрудници какво би трябвало да се промени, включително и с ръководители на по-ниските равнища. Когато аз постъпих в прокуратурата през 2007 година като младши прокурор, там цареше много по-демократичен дух - и в институцията като цяло, а изключително в Софийската районна прокуратура в частност, където започнах работа. Районен прокурор беше починалият Александър Налбантов, под чието управление беше елементарно да се гради професионална самостоятелност и да се приказва за проблемите, тъй като той поощряваше това у младшите прокурори. С течение на времето, към този момент в мандата на Цацаров, нещата в прокуратурата се развиха в отрицателна посока.
Имаше ли измежду вас, редовите прокурори, опити за опозиция на метода на управление на прокуратурата, на публичната загадка за обвързаността й с избрани политически партии?
Не, някаква основна вътрешна опозиция в прокуратурата, когато трендовете към авторитаризъм по времето на Цацаров се ускориха, в никакъв случай не е имало. Аз не съм работил при Филчев, само че това, което ми споделяха по-възрастни сътрудници, е, че порядките от този момент просто са се възстановили, а той е съумял да ликвидира всякаква значима вътрешна съпротива. Бил съм съвременник на някакви междуособици сред ръководители от разнообразни равнища или даже брожения против някой и различен началник на по-ниско равнище, само че в никакъв случай против единната линия, заложена от централното управление.
Самоубилият се прокурор Васил Миков беше определян като един от последните открити бойци за независимостта на обвиняването. След гибелта му какво си говорихте в прокуратурата?
Такъв беше. Смъртта му не откри съвсем никакво отражение, изпратихме го едвам няколко сътрудници от прокуратурата, с забележимото неявяване на управлението в лицето на тогавашния основен прокурор Цацаров и към този момент посочения за негов правоприемник Гешев. Васил Миков беше може би в действителност последният човек с име и престиж в институцията, който да би могъл да активизира някаква вътрешна съпротива още веднъж и след Филчев. За страдание обаче, когато няколко души обмисляхме дали да го предложим като различна кандидатура за член на Висш съдебен съвет от нашата квота, бързо се разбра, че такава самодейност, която би се тълкувала като непосредствено опълчване на управлението, не може да срещне никаква поддръжка.
Реклама Все повече се чуват гласове, че след абсурда сред Гешев и Сарафов и изнесените " кирливи гащи " (по думите на Сарафов) прокуратурата ще би трябвало да се " преоснове ". Но има ли с какви хора?
Въпросът е по какъв начин се схваща това " преосноваване ". Даваният постоянно като образец грузински сюжет с полицията (през 2005 година беше уволнена цялата пътна полиция в Грузия и рестартирана с набирането и образованието на служители на реда - бел. ред.) звучи коренно и несъмнено би срещнал сериозна социална поддръжка, само че казусът е кой и по какъв начин ще го организира. Имаме ли изобщо потенциал за такава фрапантна промяна. Гледам с огромна доза песимизъм на такива хрумвания. Прокуратурата, както и всички други държавни органи, имат потребност от положителна селекция за основните постове, а към този момент много години подред, с доста дребни изключения, следим тъкмо противоположното. И в миналото да съм имал очаквания, че смяната би могла да пристигна изпод нагоре, с някаква своего рода " промяна на поколенията ", съм ги изгубил. Остава ми обаче още някаква вяра, че тази смяна може да стане с качествени хора за значимите позиции, дружно с нужните нормативни промени в метода, по който е устроена и действа институцията.
Правилно ли е наблюдението, че измежду съдиите към момента има достоверна опозиция против опитите за политическо послушание, до момента в който при прокурорите няма? По думите на Сарафов асоциацията на прокурорите си е " на Гешев ".
Така е, само че значимото е и това " към момента ". Моите наблюдения са, че и при съдиите " опозиционните гласове " за жалост от ден на ден и повече заглъхват. Типичен образец беше изнесената от bird.bg информация за съмнителна имотна договорка на ръководителя на Върховен административен съд Чолаков, която не откри безусловно никакъв отзив в съдийската общественост. Не мисля, че съдиите преди години биха оставили такова нещо без никакъв коментар. Проведе се също един чудноват избор на тяхната професионална квота за Висш съдебен съвет с доста основателни подозрения за операции на електронния избор - също не откри отговарящ отзив.

Сигурно има отмалялост у съдийската общественост непрестанно да би трябвало да бъде единствен изразител на вътрешните гласове за промени в правораздаването и опълчване на модела на ръководство на страната, която, съчетана със забележителното възстановяване на материалното състояние на магистратите в последните години, води и до естествено отвращение за присъединяване в битки, които по този начин или другояче биха могли да донесат най-вероятно единствено персонални негативи.
Като специалист на АКФ участвахте в следствието на схемата " Осемте джуджета ". Какво е присъединяване на Гешев и на Сарафов в нея?
От Илия Златанов бяха изказани изказвания, че първичното безучастие на прокуратурата по неговите сигнали се дължало на намесата на Сарафов, а също и че го е виждал в ресторанта " Осемте джуджета ". Един от хората, които приказваха пред камера - Димитър Ламбовски, пък описа, че когато са го убеждавали да играе ролята на индивида, на който проформа да се предадат конфискуваните от Явор Златанов пари в брой в бруталната скица за заграбване на материални доказателства на огромна стойност, са му споделили, че всичко това ставало със знанието и на Гешев. После в изявлението си пред нас Явор Златанов разкри, че една от адвокатките в групата към Петьо Петров - Еврото, го е плашила непосредствено с името на Гешев, тъй като до момента в който той бил основен прокурор, те щели да са мощни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР