Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културатаБългария и

...
Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културатаБългария и
Коментари Харесай

Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културата

Андрей Врабчев: Търсим другарство с Македония и посредством културата
България и Македония ще си сътрудничат по линия на културата и изкуствата. Това сподели за БГНЕС Андрей Врабчев от фондация „ Татковина ”, който дружно с Българския културен клуб от съседката ни проведоха първата Българо-Македонска културна среща в София. „ Това което желаеме е да усилим културните връзки сред двете страни и дейци от двете страни да си сътрудничат. Тук не става дума за политика. Тук търсим разнообразни форми за другарство посредством културата и чупим стандартите сред двете страни. В рамките на срещата представяме сполучливи създатели от Македония, които работят в България ”, изясни Врабчев. Той добави, че по време на срещата ще бъде разискван планът на програмата за културно съдействие, която следва да бъде подписана сред двете страни.

„ В нея има доста хубави неща, само че има и доста какво да се желае. Ние желаеме възстановяване на тези условия и желаеме повече като размер и качество. От страната се изисква да основава условия да могат създателите да осъществят капацитета си ”, съобщи Врабчев. Според него не стои въпросът дали ние да вземем повече от съседите си или противоположното, а да се обогатим взаимно.

„ Културата е нещото, което споделяйки го то се усилва и става по-ценно. Ако ние се капсулираме и задържаме културата си ние ще бъдем един маргинализиран народ, тъй като, изолирайки се той обезценява културния си артикул, трансформира го в неприятен фолклор, понятен единствено за неговата общественост. Няма губещи от културния продан ”, беше безапелационен уредникът на срещата от българска страна.

Врабчев сподели още, че довечера ще бъде подписана декларация, с която ще бъде скрепено желанието на двете страни да си сътрудничат по линия на културата, както и ще бъде основан креативен съвет в България. Той ще играе ролята на мост, който ще показва в каква посока да се развива културният продан сред двете страни. Очаква се подобен да бъде основан и в Скопие.

Зам.-председателят на Българския културен клуб в Скопие Мирослав Ризински изясни за БГНЕС, че тази самодейност е на българите в Македония. Той акцентира, че се постанова да се намесят дейците от гражданския бранш, тъй като политиците не вършат задоволително за културното доближаване сред двете страни.

„ Тази първа среща ще бъде първата крачка, която по някакъв метод ще инициира по-широко съдействие сред двете страни в духа на подписания контракт за добросъседство и съдействие сред България и Македония ”, разясни Ризински.

Той изясни, че по този метод ще се търсят нещата, които ни сплотяват, а не това което ни разделя, тъй като двата народа имат общи празници, герои и споделят една история.

Ризински сподели още, че в Македония няма българска медия и по тази причина хората там нямат информация какво се случва в съседката им и противоположното, както и че двата народа не знаят по какъв начин се развива културата и литературата в двете страни и всички да осъзнаят, че няма какво да разделяме и да се опасяваме от кражба на просвета и история./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР