Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културатаБългария и

Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културатаБългария и ...

Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културата.

Андрей Врабчев: Търсим общуване с Македония и чрез културата
България и Македония ще си сътрудничат по линия на културата и изкуствата. Това каза за БГНЕС Андрей Врабчев от фондация „Татковина”, който заедно с Българския културен клуб от съседката ни организираха първата Българо-Македонска културна среща в София. „Това което искаме е да усилим културните връзки между двете страни и дейци от двете държави да си сътрудничат. Тук не става дума за политика. Тук търсим различни форми за общуване чрез културата и чупим стереотипите между двете страни. В рамките на срещата представяме успешни творци от Македония, които работят в България”, обясни Врабчев. Той добави, че по време на срещата ще бъде обсъден проектът на програмата за културно сътрудничество, която предстои да бъде подписана между двете държави.

„В нея има много хубави неща, но има и много какво да се иска. Ние искаме подобряване на тези условия и искаме повече като обем и качество. От държавата се изисква да създава условия да могат творците да реализират потенциала си”, заяви Врабчев. Според него не стои въпросът дали ние да вземем повече от съседите си или обратното, а да се обогатим взаимно.

„Културата е нещото, което споделяйки го то се увеличава и става по-ценно. Ако ние се капсулираме и задържаме културата си ние ще бъдем един маргинализиран народ, защото, изолирайки се той обезценява културния си продукт, превръща го в лош фолклор, разбираем само за неговата общност. Няма губещи от културния обмен”, беше категоричен организаторът на срещата от българска страна.

Врабчев каза още, че тази вечер ще бъде подписана декларация, с която ще бъде скрепено желанието на двете страни да си сътрудничат по линия на културата, както и ще бъде създаден творчески съвет в България. Той ще играе ролята на мост, който ще посочва в каква посока да се развива културният обмен между двете държави. Очаква се такъв да бъде създаден и в Скопие.

Зам.-председателят на Българския културен клуб в Скопие Мирослав Ризински обясни за БГНЕС, че тази инициатива е на българите в Македония. Той подчерта, че се налага да се намесят дейците от гражданския сектор, защото политиците не правят достатъчно за културното сближаване между двете държави.

„Тази първа среща ще бъде първата крачка, която по някакъв начин ще инициира по-широко сътрудничество между двете държави в духа на подписания договор за добросъседство и сътрудничество между България и Македония”, поясни Ризински.

Той обясни, че по този начин ще се търсят нещата, които ни обединяват, а не това което ни разделя, защото двата народа имат общи празници, герои и споделят една история.

Ризински каза още, че в Македония няма българска медия и затова хората там нямат информация какво се случва в съседката им и обратното, както и че двата народа не знаят как се развива културата и литературата в двете държави и всички да осъзнаят, че няма какво да делим и да се страхуваме от кражба на култура и история./БГНЕС

Източник: bgnes.com
placeholder