Андрей Перла, Царьград.твЕС толкова се страхува от включването на нови

...
Андрей Перла, Царьград.твЕС толкова се страхува от включването на нови
Коментари Харесай

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за завземане на територии

Андрей Перла, Царьград.тв

Европейски Съюз толкоз се опасява от включването на нови територии към Русия, че основава лична стратегия за разширение на границите. Вярно е, обаче, че тя може да се обърне против самия Европейски съюз.

Европа желае да стигне по-рано

Мисълта на европейските политици върви по криволичещи пътеки - не става дума за нещо просто и рзбираемо. Какъв извод могат да създадат еропейците от обстоятелството, че Русия е провела избори на новите територии? Ако не следите непрекъснато европейската преса, в никакъв случай няма да познаете.

 

От обстоятелството, че Русия анексира републиките на Донбас, Запорожие и Херсонска област, следва, че Европейският съюз би трябвало да анексира още осем страни. Преди Путин. В публикация в една от най-влиятелните и забавни политически медии - списание Politico се споделя, че Путин желае повече земя. Европейски Съюз се състезава кой да стигне първи до там, т.е. - " Путин желае повече земя. Европейски Съюз желае да стигне първи до там. "

Какво би трябвало да направи Европейският съюз? Според Politico на 13 септември Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, ще повдигне тематиката за разширението на съюза в годишния си отчет. Разговорите ще продължат в края на октомври.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг към този момент сподели в едно изявление:

" Време е да сме смели и да променим метода си към разширението, с цел да включим шестте страни от Западните Балкани, Украйна и Молдова в нашето семейство. "

Шаленберг изясни, че става въпрос „ за износа и отбраната на избран модел на живот за свободни, отворени западни демокрации “. Западните демокрации, несъмнено, би трябвало да бъдат предпазени от Русия. А Европейски Съюз възнамерява да анексира, с изключение на някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Черна Гора, Сърбия и вероятно даже непризнатата Република Косово.

Какъв е смисълът от това уголемение? Отговорът на този въпрос не е по никакъв начин елементарен. Логиката на Европейски Съюз съгласно Politico е:

Европейски Съюз би трябвало да изпрати " обръщение " до страните кандидатки за присъединение към съюза, не на последно място, с цел да им помогне да отхвърлен акциите за въздействие на Русия.

С други думи, в случай че на страните от Европа не бъде обезпечен същият „ Европейски път “, зад който, както знаем, „ стоеше Майдан “, те, неблагодарниците, ще се блъскат в обятията на Русия.

По този метод Европейски Съюз всъщност признава, че въздействието на Русия върху европейските страни е най-малко не по-малко от въздействието на самия Европейски съюз.

Скритият смисъл на разширението на границите

Бедата е, че да „ подадеш известие “ за идно влизане в Европейски Съюз и действително да приемеш някого, са, както споделят в Одеса, две разнообразни неща. Историята на Европейски Съюз не е доста дълга, само че е цялостна с образци за излъгани претенденти.

 

Най-добрият от тези образци е Турция, която е посочена като претендент от доста десетилетия, само че която няма действителен късмет да се причисли към Европейския съюз, след изказване от 2011 година на тогавашния френски президент Никола Саркози. Саркози направи това остро изказване и торпилира турските упоритости заради една елементарна причина. Икономиката на Турция е прекомерно огромна: Анкара може да претендира за ролята на един от хегемоните в Европейски Съюз, дружно със самата Франция и наред с Германия.

Авторите на публикацията в Politico помнят това, тъй че рисуват проектите на Европейски Съюз за разширение в много „ необятни линии “. Важни изказвания, съгласно тях, би трябвало да бъдат направени незабавно, само че самата процедура по присъединение може и би трябвало да продължи седем години, до 2030 година В действителността на европейската политика този краен период би трябвало да ни припомня за източната приказка, че нищо не заплашва Настрадин Ходжа: до момента в който изтече крайният период, ще почине или шахът, или магарето. Никой от сегашните шефове на Европейски Съюз няма да дава отговор за нищо след седем години.

Но това е единствено едната страна на медала. От друга страна има две значими условия.

Първо, в случай че Украйна публично стане страна от Европейския съюз, това ще значи, че нейната териториална целокупност (за която НАТО обича да говори) ще би трябвало да бъде предпазена от целия Европейски Съюз. Така че едно заричане към Украйна може да се смята за враждебна русофобска стъпка.

Второ, въпреки това, разширението на Европейски Съюз през Балканите, което се възнамерява като антируско, може, в противен случай, да укрепи Русия и в последна сметка да докара до разрушаването на Европейския съюз. Политологът Алексей Пилко написа за това в своя канал в Telegram:

" Всичко зависи от дейностите на Русия в Украйна. Ако вследствие на тази война съветската войска стигне до Карпатите (още е надалеч от това) и стигне до границата с Унгария, значи на Балканите следва гражданска война. Веригата Унгария – Сърбия – Босна и Херцеговина е в положение да промени европейската геополитика... Такива опасения има в Европейската комисия. Затова Жозеп Борел афишира нуждата от ново разширение на Европейския съюз, а Западните Балкани са посочени като предпочитана зона. "

В тази връзка Пилко напомня „ фрондиращия “ началник на Република Сръбска Милорад Додик, който съгласно Европейския съюз „ удря пестник на Брюксел с държанието си “. С още по-голямо съображение в това отношение може да се напомни позицията на унгарския водач Виктор Орбан, който в действителност към този момент се опълчи на политиката на обединена Европа. След успеха на Русия линията на Орбан за същинска самостоятелност на страната му може да победи освен в Унгария.

Какво от това?

Ако (вярваме, че е вярно да се каже „ когато “) Русия завоюва цялостна победа в Украйна, тя автоматизирано ще се трансформира в най-голямата мощ в Европа. След това единствено от волята на Русия ще зависи дали Европейски Съюз ще оцелее или не, дали ще разшири въздействието си върху нови страни или, назад, ще загуби някои от страните, които от дълго време са включени в него.

Европа се притеснява точно от това подсилване на Русия. И точно това е укрепването на Русия, на което мнозина в Европа се надяват.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР