Андрей Евтимов © Цветелина Белутова Още по темата Димитър Спасов:

...
Андрей Евтимов © Цветелина Белутова Още по темата Димитър Спасов:
Коментари Харесай

Андрей Евтимов: Амбицията ни е да бъдем шампиона в дисциплината "Човешки отношения"

Андрей Евтимов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Димитър Спасов: Oсновната съставна част на триумфа на всяка компания е мощният и стимулиран екип

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България " и тяхната мотивация да го създадат
29 яну 2018
Илиан Георгиев: Бизнесът, както и страната имат отговорност в насърчаването на младежите да останат и да се развиват в България

Компаниите, които застават зад самодейността на PwC " Твоите 25 аргументи да избереш България ", и тяхната мотивация да го създадат
25 дек 2017 Андрей Евтимов е изпълнителен шеф на " Доверие Брико " АД от 2004 година, а преди този момент - ръководител на Съвета на шефовете. Компанията има изключителните права да употребява комерсиалната марка Mr. Bricolage в България и ръководи 11 магазина Mr. Bricolage. Нейни акционери са българската група Софарма и френската Mr. Bricolage SA. Компанията е водещата в страната верига магазини за артикули и услуги за ремонт и усъвършенстване на дома и градината. Приходите от продажби за 2017 година са 90.8 милиона лв. без Данък добавена стойност, а чистата облага – 3.8 милиона лв.. През предходната година през касите на нашите магазини са минали над 2.7 милиона клиенти, а в Доверие Брико АД работят 550 сътрудници.

Какво предизвика Вашата компания и Вас в частност да се включите в плана на PwC - " Твоите 25 аргументи да избереш България "?

Идеите и задачите на самодейността изцяло съответстват с нашите корпоративни, както и с моите персонални, визии, че е извънредно значимо България да стане привлекателно място за работа и развиване на младите българи. Освен това, ние имаме вяра, че ще получим и съответни на практика изгоди от нашето присъединяване в самодейността – ще успеем да открием и задържим в нашето сдружение млад и перспективен експерт. Ние имаме вяра, че с помощта и на останалите сътрудници на самодейността, ще помогнем повече млади българи да изберат България за своя месторабота и професионално развиване. И по този метод да се понижи недостига от млади и добре готови експерти и мениджъри в страната, с който непрестанно се сблъскваме. Трудностите са близки на тези, които изпитва целия бизнес в България през последните години – дефицит на хора, изключително на млади, и като количество, и като качество и подготовка. Както и високо текучество, заради фактът, че доста хора търсят реализация в чужбина или в по-модерни браншове.
Защо смятате, че планът е значим?

Защото няма огромен брой начинания и дейности с сходни цели и упоритости, както от страна на политическото управление на страната, по този начин и от страна на бизнеса и на неправителствени организации. Особено е значимо е, че този план е напълно самодейност и реализация на българския бизнес, който, до момента е направил на процедура малко с цел да задържи младите експерти в родината им.

Какви са най-ценните качества, които би трябвало да имат чиновниците във вашата компания?

Нашите полезности са: грижа към клиентите и колегите; отговорност за нашите думи, дейности и държание по отношение на клиента, сътрудниците и сътрудниците ни: снабдители, акционери, банки и всички останали наши партньори; както и взаимност и екипност в ежедневната ни работа посред ни и с сътрудниците ни. Нашата упоритост, както и на цялата група Mr. Bricolage, е да бъдем първенеца в дисциплината " Човешки връзки ". Тази упоритост може да осъществяваме единствено в случай че открием и развиваме във всеки един сътрудник неговия гений и го превърнем в същински водач.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които аплайват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Това е опитът да опознаваш, обгрижваш и да обслужваш директно огромен брой клиенти: да разкриваш техните потребности за поддръжка на дома и градината, да удовлетворяваш тези нужди; да подпомагаш клиентите в техните фантазии и планове за мястото, където живеят със своите най-близки хора; даже да ги изненадваш прелестно с решение и отношение. Това е доста скъп опит, който може да бъде извънредно потребен във всички сфери на работа – във всеки бизнес или в нестопанската сфера постоянно има клиент, който би трябвало да бъде удовлетворен, с цел да съществуваш и ти. Освен това, те ще се научат да работят в екип, да изпитват и демонстрират отговорност към другите, с цел да работим и живеем дружно с усмивка.

Какви компликации срещате при набирането/задържането на личен състав във вашата промишленост?

Трудностите са близки на тези, които изпитва целия бизнес в България през последните години – дефицит на хора, изключително на млади, и като количество, и като качество и подготовка. Както и високо текучество, заради фактът, че доста хора търсят реализация в чужбина или в по-модерни браншове. В нашия бизнес компликациите са още по-засилени заради обстоятелството, че нашата работа е тежка: в магазините се работи от 8:00 до 21:00, включително и през почивните дни; работи се на крайник и в непрестанен контакт с клиентите, а това не е елементарно. От друга страна, покупателната мощ на популацията в България е ниска и това ни кара да поддържаме по-ниски цени и надлежно маржове, а това лимитира опциите да предоставим по-високи заплати и обществени придобивки на сътрудниците. Според мен това, което липсва на младежите с цел да останат в България не е толкоз опция за развиване или високо заплащане, колкото неналичието на действително проявяване на независимост и правдивост – в работата ни, в ежедневния ни живот. Това съм го чул от доста младежи, които към този момент са излезли от България или имат намерение да го създадат, в това число и от моите синове.
Приблизително какъв брой от чиновниците Ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Не мога да се наемам с точна численост, само че персонално познавам най-малко шестима сътрудници, които са учили и/или работили в чужбина и са се върнали в България. Това, което ме радва, че са се интегрирали в нашия екип и считам, че главната причина за това е, че споделят общите ни полезности и упоритост и изпитват възприятие за принадлежност към нашето сдружение и към марката Mr. Bricolage.

Какво липсва на младежите, с цел да остават в България?

Според мен това, което липсва на младежите с цел да останат в България не е толкоз опция за развиване или високо заплащане, колкото неналичието на действително проявяване на независимост и правдивост – в работата ни, в ежедневния ни живот. Това съм го чул от доста младежи, които към този момент са излезли от България или имат намерение да го създадат, в това число и от моите синове. Тук не става въпрос единствено за корупция или ненаказаност, както и не става въпрос единствено за политиците ни. Всички ние в България изгубихме възприятието си за неотстъпчивост към несправедливостта, към неспазването на разпоредбите и закона, към некоректността и започнахме да привикваме, че това е естествена житейска философия и държание. Това младежите не харесват и не желаят да се примирят с него.

Как смятате, че те могат да бъдат подтиквани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Ние от дълго време сме си сложили за цел Mr. Bricolage България да стане обичано място на работа за всеки от нашия екип, както и за повече младежи. Работим в практическата реализация на тази упоритост през изискванията за работа; провокациите на позициите; трудовите хонорари и обществените придобивки; само че най-много посредством построяването и усилването на нашата екипност и загрижеността ни един за различен. Това в действителност е значимо за хората.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Да, по този начин и ги поучавам, само че не желая да им го натрапвам. Те имат право на лично решение. Нали сме освен българи, само че и европейци. Ще се веселя доста, в случай че сме дружно тук.

Кои са Вашите аргументи Вие да сте останали и да се развивате в България?

Много са, само че бих го обобщил накратко: " Всеки тежи на мястото си ". Просто моята страна е България – тук съм роден, израснал; тук са моите другари, семейство, сътрудници. Тук съм се осъществил и като експерт и началник. Убеден съм, че направих верния персонален избор.

За акцията

PwC България, водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, започва акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването си PwC България дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. В състезанието могат да вземат участие български студенти от 18 до 24 година, учащи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат определени от без значение жури.

За да аплайват, студентите би трябвало да изпратят есе на тематика " Моите 25 аргументи да избера България " до 10 февруари 2018 година на www.pwc.bg/25reasons.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР