Анастасия Кузмина спечели златния медал на Зимните игри в ПьонгЧанг

...
Анастасия Кузмина спечели златния медал на Зимните игри в ПьонгЧанг
Коментари Харесай

Злато за снайперистката Кузмина в класния масов старт в ПьонгЧанг 2018

Анастасия Кузмина завоюва златния орден на Зимните игри в ПьонгЧанг 2018 в четвъртото издание на всеобщия старт в олимпийската стратегия. Сребърният орден бе подобаващ от Даря Домрачова, а Тирил Екхоф зае последната позиция на почетната стълбица.

What a performance by #SVK Anastasiya Kuzmina: she is your #biathlon mass start Olympic Champion #PyeongChang2018 pic.twitter.com/xHEHwV8WPu
— IBU World Cup (@IBU_WC) February 17, 2018
На първата пукотевица Кузмина, Домрачова, Йосберг и Вирер направиха доста бързо и съвършено почистване на целите, до момента в който Далмайер се регистрира с 1 неточност. 18 състезателки се побраха в границите на 32 секунди след първото посещаване на огневия рубеж.

Грешката на Далмайер означаваше, че тя трябваше да се напряга в ски бягането още преди последната пукотевица, което не се харесва изключително от германката, само че тя потегли с една неточност и в самостоятелния старт. На 4.5 км обаче тя продължаваше да изостава от лидерката Кузмина - 39.5 секунди, до момента в който Даря Домрачова навакса половината от пасива си и се движеше на 5 секунди след словачката (и двете на процедура са етнически рускини, само че по разнообразни аргументи не пазят съветския флаг).

Отлични условия посрещнаха състезателките на втората пукотевица - никакъв вятър, като Кузмина още веднъж бе безпогрешна, въпреки и доста по-бавна и по-предпазлива от първия път. Домрачова, Вирер и Йоберг още веднъж бяха безгрешни, до момента в който Далмайер направи още един пропуск и значително заличи възможностите си за призово класиране, още повече, че доста от положителните ски бегачки бяха безпогрешки. В топ 10 единствено Екхоф имаше неточност, а на контролата на 6 км единствено Макарайнен не губеше време по отношение на невероятното движение на Кузмина.

Словачката направи “шампионска стрелба” от първото състояние “прав” и дръпна още повече на съперничките си, като се облагодетелства и от обстоятелството, че Домрачова записа първи пропуск. Вирер и Виткова резервираха 100-процентовата си успеваемост на огневия рубеж и се подредиха втора и трета в класирането на контролата на 7.5 км, а Домрачова изостана и от италианката Лиза Витоци, записала неточност в първата пукотевица от “легнал”, само че единствено километър по-късно се бе изкачила на трета позиция.
На последната пукотевица Кузмина имаше толкоз огромна преднина - съвсем 50 секунди - че тя можеше да си разреши да стреля със умерено движение и да направи две неточности, без да сдаде първото място. В последна сметка, след три пъти отричане на 20-ия изстрел, тя го пропусна, само че това нямаше да й попречи да победи с олимпийската купа.

Виткова, Домрачова и Вирер направиха по една неточност, а Екхоф даде поръчка за бронз с отлични пет попадения. Излизайки на 10 секунди зад Домрачова, норвежката можеше действително да се надява и на сребро, поради не толкоз впечатляващите финални обиколки на Даря в предходни стартове. Екхоф имаше единствено пет секунди пред седмата Вирер на 10-ия км, само че норвежката е доста по-добра бегачка от съперничките зад нея и нямаше особени учредения да се счита, че някой ще я бутне от почетната стълбица.

Домрачова обаче редуцира седем секунди на Кузмина на 11-ия км, като усили задатъка си пред Екхоф на 13 секунди, с което по-скоро остави борбата в последния 1.5 км за четвъртото място - за него действителен късмет имаха Йоберг, Витоци, Вирер, Олсбу и Скардино!

Домрачова направи най-силното си тичане навръх Зимните олимпийски игри и отхвърли Екхоф от копнеж за сребро, като умората от двете наказателни обиколки лишиха норвежката от сили за крайна офанзива на среброто. В последна сметка Кузмина се поздрави със златото, за Даря остана второто място, а Екхоф заслужи бронзовия орден. Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР