Анализирайки тези предложения се колебая дали да се чувствам горд,

...
Анализирайки тези предложения се колебая дали да се чувствам горд,
Коментари Харесай

Главният прокурор: Правят специален закон за Гешев. Да съм г...

„ Анализирайки тези оферти се двоумя дали да се усещам горделив, че се прави личен закон за една персона, т.е. - за мен, основният прокурор Иван Гешев, и за отстраняването му. Или е тъжно за българското съществуване и това, което назоваваме господство на закона и правова страна. Това дискриминация ли е, или привилегия? Независимо какво е - не се позволява от българската Конституция “.

Така основният прокурор разяснява предложенията за промени в Закона за правосъдната власт и Наказателнопроцесуалния кодекс, които се отнасят до опцията углавен арбитър да проверява основния прокурор. Последните хрумвания в тази посока бяха показани от правосъдния министър Крум Зарков и заместника му Емил Дечев.

 „ България би трябвало да извърши условията на европейските институции. Съветът на Европа и Венецианската комисия са извънредно уважавани институции, естествено е да се съобразим с техните мнения. Като част от европейското семейство ние съблюдаваме избрани правила и един от тях се назовава господство на закона. Факт е, че промени би трябвало да се създадат, само че е реалност и че тези промени ще се употребяват с политическа цел, с цел да се овладее правосъдната система под прикритието на „ върховенството на закона “. Изразих мнението си пред Венецианската комисия, че част от тези промени изискват промени в конституцията “, продължи Гешев. Коментарът той направи по време на съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет.

„ Да нарушаваме върховенството на закона, правовата страна с ясното схващане, че това е незаконосъобразно, а единствено оправдано, опонира на правилото на правомерност. Този метод ни връща към едни от дълго време отминали времена, които съгласно мен са тъмни, съгласно други може и да са светли. За страдание задачата е политически надзор върху правосъдната система, преодоляването на правосъдната власт, тъй като законопроектите се отнасят и за ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд “.

Част от предложенията гласят, че основният прокурор както и шефовете на двете висши съдилища ще се избират с 13 гласа, като при съдиите обаче би трябвало да има така наречен двойно болшинство от съдии. 

„ Имам терзания за върховенството на правото, за репресии над български жители на база на част от причините, които изредих. Ние сме адвокати, не сме политици. Аз като основен прокурор, в границите на конституционните си пълномощия, ще направя всичко допустимо да защитя независимостта на българската прокуратура “.

И още 

За предлагането арбитър да е „ проверяващ основния прокурор “

 
„ Никой арбитър няма да желае да си аргументи това. Започвам да се колебая, че тази процедура, не е основана инцидентно. Как служител на реда, митнически контрольор по лист ще проверяват магистрати, в това число ръководител на Върховен касационен съд, Върховен административен съд? “.

За въвеждането на правосъден надзор на отводите за формиране на досъдебно произвеждане

„ Напомням мнение на Върховен касационен съд, че това опонира на настоящата Конституция. По този въпрос рано или късно ще има и изговаряне на Конституционния съд “.

За смяната при избора на членове на Висш съдебен съвет от квотата на Народно събрание

„ Дискриминационна е наредбата избрана категория български жители (прокурори и следователи) да не могат да заемат избрана служба – т.е. да не са членове от парламентарната квота на Народно събрание. Това се прави, с цел да може да се овладее правосъдната власт “.

За командироването на магистрати

„ Ясно е какво ще се случи, когато командироването е единствено 6 месеца. Ще се блокира системата и на съда, и на прокуратурата. За мен е изрично, че това е опит за преодоляване освен на прокуратурата, а на правосъдната власт. Може би не незабавно, а последователно и методично “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР