Анализирайки последните налични данни за високочестотни икономически индикатори, ОББ коментира

...
Анализирайки последните налични данни за високочестотни икономически индикатори, ОББ коментира
Коментари Харесай

ОББ: Инфлацията отново се забави

Анализирайки последните налични данни за високочестотни стопански знаци, ОББ разяснява основните трендове в промишлеността, строителството и динамичността на инфлацията в страната.  

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно календарно изгладените данни на Национален статистически институт промишлеността записва спад на общото производството с -11.0% към май, което е в благозвучие с наклонността на ускоряващи се спадове от януари насам (спрямо същите месеци на миналата година).

Тенденцията на стесняване в бранша се задържаше от сегмента на преработващата индустрия, която мина в негативната област едвам през март и регистрираше надалеч по-умерени спадове (-8.3% през май). На нейния декор добивната индустрия (-24.0% за май) и изключително производството на сила (-26.1% към май) бележеха двуцифрени понижения, движени от наклонността на понижаващи се интернационалните цени.

„ Именно наклонността на понижаващи се цени, свиваща производството на добивната индустрия и енергетиката, поддържаше преработващата индустрия, която оперираше при по-добри условия - по-изгодни цени на суровините и електрическата енергия, и надлежно намаляваше по-бавно своето произвеждане, подкрепяйки по този начин и бранша на промишлеността като цяло. “, разяснява основният икономист на ОББ доктор Емил Калчев.  



В рамките на преработващата индустрия към май двуцифрени растежи означиха производството на коли, ремаркета и полуремаркета, на други транспортни средства и на железни произведения (без машини и оборудване). Обратно, всички останали сегменти записаха спадове, като те бяха най-сериозни при тютюневите произведения, производството на текстил (без облекло), на дървен материал, на мебели, химия, произведения от минерални първични материали и др. 

 „ Важна причина за прекомерно отрицателното развиване в промишлеността е и нетипичният темперамент на 2022 година, която беше изключително мощна година за бранша (реален растеж от 13.1%) и е база за сравнението при разбора, а това изкривява резултатите за 2023 година в отрицателна посока. Реалните резултати на промишлеността към май несъмнено са много по-добри. “, добави господин Калчев.  

В бранша на строителството сегментът на сградното строителство бележеше растежи от февруари насам, въпреки и ниски (0.4% за май), до момента в който гражданското и инженерното строителство редовно регистрираше спадове по отношение на съответните месеци на предходната година (-3.9% за май). Динамиката общо на бранша остана на негативна територия. От април към май и трите индикатора се утежняват с по към 1.0 пр.п.

„ Докато гражданското и инженерното строителство отразява политиката на страната, а тя беше в рецесия за интервала, динамичността на жилищното строителство (главен детайл на сградното строителство) отразяваше пазарното търсене и предложение. Те още веднъж образуваха висок растеж на цените, които по последни налични данни се усилиха с 9.5% през първото тримесечие на 2023 година (спрямо първото тримесечие на предходната година). Въпреки че се следи известно закъснение в техния растеж (+13.4% за четвъртото тримесечие на 2022 г.), цените на жилищата ще продължат да се усилват, като по наша оценка междинното повишаване за 2023 година ще бъде към 5.0%. “, изясни доктор Калчев.

Инфлацията още веднъж понижа през юни – от 8.6% към май  (хармонизирана) на 7.5% (спрямо юни 2022 г.). Базисната инфлация (без храни и горива) също продължи да спада – от 10.7% на 10.0% през юни.

„ От края на 2022 година базисната инфлация понижава по-бавно от хармонизираната, което  се дължи на по-бързото закъснение при цените на силата и храните спрямо всички останали потребителски артикули и услуги. В момента точно те задържат спада на инфлацията, а не силата и храните, които преди време я отключиха. “, заключи господин Калчев. 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР