Анализът на ситуацията в София по отношение на презастрояването доведе

...
Анализът на ситуацията в София по отношение на презастрояването доведе
Коментари Харесай

Презастрояването в София ще спре, ако се премахнат вратичките в закона

Анализът на обстановката в София във връзка с презастрояването докара до главната констатация, че в Общия организационен проект на столицата са налице зони, в които няма ограничаване за височината на постройките, а в композиция с "вратичките " в Закон за устройство на територията и ЗУЗСО се появяват терени, за които съществува опция, да не се съблюдават никакви градоустройствени параметри. Това се споделя в позиция на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София, въз основата на признат от партията отчет на тематика "Презастрояването на София, опазването на междублоковите пространства и зелените площи ".

Според БСП-София са нужни незабавни законодателни промени, с цел да се предотвратят опциите Столична община и СОС да работят не по правомерност, а по целенасоченост, тъй като в такива случаи се появяват благоприятни условия за корупционни практики, за взимане на противоречиви, лобистки решения, будещи основателни митинги.

"Длъжни сме да създадем ясни правила - къде и по какъв начин може да се строи в София, с цел да няма разочаровани бизнесмени и гневни жители. Предстоящите промени в законодателството би трябвало да минат през необятно публично разискване, с цел да се чуе мнението на жителите, както и на вложителите и притежателите на терени по този начин, че бъдещите промени оптимално да отчетат и защитят ползите на всички ", се споделя в позицията.

Според подкрепилите отчета е належащо основаването на законови правила, които да регламентират височината на постройките в София като в смесените многофункционални зони, в които сега няма предел на височината на новите здания, тя да се ограничи до 75 метра, колкото са най-високите съществуващи блокове в жилищните комплекси. Да се дефинират местата, където могат да се строят високи здания (небостъргачи) като предлагането е за бул. "Цариградско шосе " наоколо до мястото за градеж на Capital Fort, западното направление след ж.к. "Люлин " и региона на Централна жп гара. Наред с това следва в ЗУЗСО да залегне условие Столична община да одобри Наредба, която да регламентира основаване на система за дефиниране и разбор на транспортния трафик, който да се изследва освен във връзка с местата за паркиране и гариране, само че и по повод опциите на съществуващата транспортна инфраструктура за "стигане и влизане " в самите здания. С цел прекъсване на процеса на презастрояване на жилищните комплекси, да се формулират законово понятията "междублоково пространство " и "зелени площи ", което ще пресече опцията да се вземат решения по целенасоченост. Нужно е и нормативно разширение на опциите за присъединяване на жителите и увеличение на публичния надзор при разискването, приемането и обжалването на устройствените проекти и техните промени.

Във връзка с изработването на „ Визия за дълготрайно развиване на София " и приготовление на измененията в Общ устройствен план би трябвало да бъде проведено допитване до жителите на столицата за изясняване на въпросите: - Къде да се намира „ ситито” на града; - Да се одобри ли „ карта на височините на града”, където зоните отразяват секторите с една и съща преобладаваща и съществуваща височина; - Следва ли историческият център на София, да се развива най-вече като пешеходен и зелен; - Правилно ли е непрестанно да се усилват площите на „ зелената “ и „ синя “ зони в града или следва да се търси различен метод за ограничението на трафика на моторни транспортни средства в центъра, най-много със основаване на преимущества за публичния и различния транспорт; - Как би трябвало да се развиват и наподобяват вторичните градски центрове в регионите на града; - Следва ли да се одобряват правила за фасадното и цветово оформление на постройките в другите региони на града.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР