Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е своеобразен шамар за

Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е своеобразен шамар за ...

Д. Данчев: Докладът на ЕЦБ за членството ни в еврозоната е шамар за управляващите.Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната като доклада през 2016 година, което за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива с изпреварващи темпове, тя всъщност изостава. Това каза депутатът Димитър Данчев от БСП, член на Комисията по икономическа политика и на Комисията по транспорт в Народното събрание, в интервю за предаването „Неделя 150“.  

Според него България не е готова за членство в еврозоната. Данчев уточни, че в доклада се посочва необходимостта от повече структурни реформи и конкретни политики, които да доведат до по-голяма устойчивост на икономиката, шанс за икономически растеж и привличане на инвестиции: „Включително връзката между образование и пазар на труда, реформи за повече производителност на труда, за подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност на публични средства. Това включва и най-вече значително намаляване на корупцията осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система“. 

Депутатът посочи още, че една от причината България все още да не е член на еврозоната е бедността: „Трябват мерки за повече инвестиции в производство и в растеж. България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но за съжаление 10 години, след 2008 година, не е достатъчно сами да се изпълняват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, защото европейските страни очакват от нас реформа в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазарът на труда, за да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента.“

Данчев беше категоричен, че за него е изключително важно България да стане част от еврозоната: “Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на мнозинството колеги, които работят по темата в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители“.

Според депутата, по темата за членството на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „Ако не се използва сега възможността да се кандидатства за членство в ERM II, да се предприемат конкретни стъпки за приемането ни в еврозоната, то след 2025 година смятам, че държави като нашата ще бъдат отблъснати от привлекателността на еврозоната. 2025 година е най-близката реална година, която България би могла да се присъедини към паричния съюз. Ако до 2025 година не сме в еврозоната, ще има реална заплаха за това Европа да започне да се развива на две скорости“.

Той коментира и желанието на страните от еврозоната България първо да се присъедини към Банковия съюз и след това към паричния съюз. Данчев обясни, че с влизането на България в Банковия съюз, ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни сектор, която е различна от проведения вече стрес-тест на банките: "Тук вече говорим за траен механизъм за наблюдение на банките. В доклада се посочва рискът, на който е изложена финансовата ни система в резултат на твърде големия обем на несъбираемите банкови кредити. Има бележки, които показват, че нашите европейски партньори имат съмнение доколко е устойчива и стабилна финансовата ни система и е независима от политиците. Така че условието за влизането ни в еврозоната, означава, че от банковия ни сектор се изисква да  покаже по-голяма сигурност". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Източник: bnr.bg