Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е своеобразен шамар за

...
Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е своеобразен шамар за
Коментари Харесай

Д. Данчев: Докладът на ЕЦБ за членството ни в еврозоната е шамар за управляващите

Анализът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ е самобитен пестник за ръководещите, тъй като значително показва същите провокации пред страната като отчета през 2016 година, което за следващ път демонстрира, че в политико-икономически проект България вместо да се развива с изпреварващи темпове, тя в действителност изостава. Това сподели депутатът Димитър Данчев от Българска социалистическа партия, член на Комисията по икономическа политика и на Комисията по превоз в Народното събрание, в изявление за предаването „ Неделя 150 “.  

Според него България не е подготвена за участие в еврозоната. Данчев посочи, че в отчета се показва нуждата от повече структурни промени и съответни политики, които да доведат до по-голяма резистентност на стопанската система, късмет за стопански напредък и привличане на вложения: „ Включително връзката сред обучение и пазар на труда, промени за повече продуктивност на труда, за възстановяване на конкурентоспособността, по-голяма успеваемост на обществени средства. Това включва и най-много доста понижаване на корупцията обезпечаване на самостоятелна и ефикасна правосъдна система и възстановяване на качеството на просветителната система “. 

Депутатът уточни още, че една от повода България към момента да не е член на еврозоната е бедността: „ Трябват ограничения за повече вложения в произвеждане и в напредък. България извършва числовите критерии за приемане на еврото, само че за жалост 10 години, след 2008 година, не е задоволително сами да се извършват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, тъй като европейските страни чакат от нас промяна в пенсионната система, образованието, опазването на здравето и пазарът на труда, с цел да не оказват подобен напън върху фискалната политика, какъвто го виждаме все още. “

Данчев беше безапелационен, че за него е извънредно значимо България да стане част от еврозоната: “Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на болшинството сътрудници, които работят по тематиката в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители “.

Според депутата, по тематиката за участието на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „ Ако не се употребява в този момент опцията да се кандидатства за участие в ERM II, да се подхващат съответни стъпки за приемането ни в еврозоната, то след 2025 година считам, че страни като нашата ще бъдат отблъснати от привлекателността на еврозоната. 2025 година е най-близката действителна година, която България би могла да се причисли към паричния съюз. Ако до 2025 година не сме в еврозоната, ще има действителна опасност за това Европа да стартира да се развива на две скорости “.

Той разяснява и желанието на страните от еврозоната България първо да се причисли към Банковия съюз и по-късно към паричния съюз. Данчев изясни, че с влизането на България в Банковия съюз, ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни бранш, която е друга от извършения към този момент стрес-тест на банките: " Тук към този момент приказваме за дълготраен механизъм за наблюдаване на банките. В отчета се показва рискът, на който е изложена финансовата ни система вследствие на прекомерно огромния размер на несъбираемите банкови заеми. Има бележки, които демонстрират, че нашите европейски сътрудници имат подозрение до каква степен е устойчива и постоянна финансовата ни система и е самостоятелна от политиците. Така че изискването за влизането ни в еврозоната, значи, че от банковия ни бранш се изисква да  покаже по-голяма сигурност ". 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР